Ένας Dopios από τη Γλυφάδα

Μετά την τεράστια επιτυχία στο κέντρο της Αθήνας, ο Dopios του Χριστόφορου Πέσκια έβαλε πλώρη για τον Νότο με ένα ολοκαίνουριο μαγαζί που αναμένεται να κάνει μεγάλη αίσθηση στην οδό Λαοδίκης, μια από τις πιο πολυσύχναστες πιάτσες της Γλυφάδας.
- 13/06/2025
- Κείμενο: Ιωάννα Σταμούλου
Ο πρώτος Dopios άνοιξε το 2021 στην πλατεία των Αγίων Θεοδώρων, μια γειτονιά του κέντρου κάτω από τη Σταδίου και την Κλαυθμώνος, που πλέον έχει εξελιχθεί σε σημαντική γαστρονομική πιάτσα και πόλος έλξης για πλήθος θαμώνων που την προσεγγίζουν από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ για καφέ, φαγητό, ποτό ή ένα σουβλάκι στα όρθια. Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, στον Dopios συνωστίζονται καθημερινά Έλληνες και ξένοι για να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους πάνω από πολλά μικρά πιάτα εις υγείαν της χαράς, της ζωής και της ευλογημένης στιγμής που τους έφερε όλους εδώ, γύρω από το ίδιο τραπέζι, απολαμβάνοντας νόστιμες μπουκιές Ελλάδας με μικρές δόσεις κοσμοπολιτισμού.
Ο Dopios της Γλυφάδας
Τα καλά νέα είναι πως ο Dopios του Κέντρου απέκτησε δίδυμο αδερφάκι στη Γλυφάδα και τον βρίσκουμε πλέον στην οδό Λαοδίκης, την πιο ζωντανή και δραστήρια πιάτσα της περιοχής, με all day μαγαζιά, cafe, bar και εστιατόρια – δηλαδή, όλα όσα ψάχνεις για μια έξοδο με την παρέα σου, πρωί, μεσημέρι ή βράδυ. Όμως ο Dopios της Γλυφάδας δεν είναι ένα ακόμη μαγαζί. Έχει άποψη, τη δική του φιλοσοφία και τον ίδιο κατάλογο με αυτόν του κέντρου – με άλλα λόγια, ένα μενού δοκιμασμένο και τσεκαρισμένο με θετικό πρόσημο.
Και τι είναι ο Dopios; Το ελληνικό μεζεδοπωλείο σε «Πεσκαϊκή» απόδοση, δηλαδή έτσι όπως εννοεί τον μεζέ ο Χριστόφορος Πέσκιας, ένας σεφ με Σίγμα κεφαλαίο, που αν και στη χώρα μας είναι από τους πλέον βραβευμένους, ο ίδιος πιστεύει πως τα βραβεία στα δίνει ο κόσμος και πως τα αστέρια δεν ανήκουν μόνο στους σεφ, αλλά και στην ομάδα τους, καθώς και στους επιχειρηματίες που δίνουν βήμα και μοιράζονται το ίδιο όνειρο με τους υπόλοιπους.
Και πώς εννοεί τον μεζέ ο Χριστόφορος Πέσκιας;
Ο μεζές του Χριστόφορου Πέσκια, πρώτα και πάνω από όλα, είναι αδιαπραγμάτευτα νόστιμος. Επίσης είναι ταξιδιάρης και εκλεκτός, με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα από όλη την Ελλάδα (που εμπιστεύεται απόλυτα ο σεφ) και έχει ως πρωταγωνιστή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Δημοκράτης, με τις επιλογές από στεριά και θάλασσα ίσα μοιρασμένες – αλλά και πολλές προτάσεις για κρασί, μπίρα, ούζο και τσίπουρο, όλα τους ελληνικά.
Παιχνιδιάρης, με χιουμοριστικές περιγραφές όπως η «πεσκαϊκή» φάβα ή το μοσχαρίσιο φιλέτο της κολλητής από τα Γιάννενα. Με γνώση και σεβασμό στις διατροφικές ιδιαιτερότητες των πελατών τους, αφού δεν λείπουν οι vegan, vegetarian και gluten free επιλογές. Με ήθος και συναδελφικότητα, αφού δεν διστάζει να αναφέρει το όνομα του σεφ Αθηναγόρα (Κωστάκου) ως εμπνευστή του τζατζικιού με αβοκάντο που κι εσύ θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις.
Τι θα δοκιμάσεις στον Dopioς
Ο κατάλογος είναι ολόσωστα δομημένος σε μικρές κατηγορίες, δίκαια ζυγισμένες και απόλυτα κατανοητές: αλοιφές και ψωμί, σαλάτες, επιλεγμένα προϊόντα ελλήνων παραγωγών, vegan και vegetarian, ψάρια και θαλασσινά, κρεατικά, μεγάλα πιάτα (για τα κυρίως) και γλυκά. Ο σεφ δίνει προτεραιότητα στην εντοπιότητα – εξού και Dopios – και στην ελληνικότητα των πρώτων υλών του (οι οποίες είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένες και φέρουν το ονοματεπώνυμο και τον τόπο προέλευσης του παραγωγού τους), στη φρεσκάδα, στην ποιότητα και φυσικά στην εποχικότητα. Έτσι, μέσα από τις επιλογές του καταλόγου, ξεκινάς ένα απολαυστικό τσιμπολόγημα και, μπουκιά την μπουκιά, φτάνεις να γευτείς όλη την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.
Τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να παραγγείλεις στον Dopios
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σου προτείνω από σαλάτες και αλοιφές, γιατί η μία είναι καλύτερη από την άλλη. Για να είσαι μέσα, πάρε μία τριλογία αλοιφών με τζατζίκι, ταραμοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα κι άσε τη ρεγγοσαλάτα, το χούμους και την τυροκαφτερή για μια άλλη φορά. Το ψωμί που θα τις συνοδεύσεις είναι από το «Τρομερό Παιδί», δηλαδή εγγύηση, προζυμένιο και υπέροχο. Από τις σαλάτες, η χωριάτικη με ξινοτύρι Σύρου είναι μια safe επιλογή, αλλά σε διαβεβαιώνω πως αυτή με τα πράσινα φασολάκια, τη φέτα, τα τραγανά πιτάκια και τον δυόσμο είναι πραγματικά ξεχωριστή.
Στα SOS θα βάλω τα κεφτεδάκια – άκρως κρεατένια και την ίδια στιγμή αφράτα και αρωματικά, τα ντολμαδάκια με το vegan γιαούρτι από φιστίκια cashews, την «παντρεμένη» σαρδέλα γεμιστή με σκόρδο και καρύδι και λουσμένη με φρέσκια λαδορίγανη και το ψητό καλαμάρι με πιπεράτη σάλτσα μπουρδέτο, που είναι ένα συγκλονιστικό πιάτο και αξίζει να δοκιμάσεις. Εκτός αν προτιμάς το χταπόδι με φάβα “πεσκεϊκή” του Αρβανίτη, που είναι εξίσου καλό.
Αν είσαι φίλος των οσπρίων, οι γίγαντες πλακί με το χούμους τους θα σε ενθουσιάσουν, όπως κι εμάς. Στο μισό πιάτο θα γευτείς γίγαντες Καστοριάς μαγειρεμένους σε μια απόλυτα μαμαδίστικη συνταγή που λιώνει στο στόμα και στο άλλο μισό ένα βελούδινο χούμους από γίγαντες με πικάντικη και την ίδια στιγμή τραγανή σάλτσα σουσαμιού. Για τους πολύ πεινασμένους υπάρχουν και τα μεγάλα πιάτα με κριθαρότο γαρίδας, το φαγκρί στο αμπελόφυλλο και το λαβράκι με κρούστα ψωμιού. Για τους κρεατοφάγους, κατσικάκι γάλακτος στη γάστρα και μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα κάππαρης.
Να γλυκαθούμε και λίγο;
Όλα τα γλυκά του Dopios είναι εξαιρετικά. Μόνο καλά έχω να πω για το σεμιφρέντο Μακεδονικού Χαλβά με καραμέλα καρύδας και τη γαλατόπιτα tres leches. Όμως για την υγρή καριόκα δεν βρίσκω λόγια. Η μερίδα περιλαμβάνει τέσσερα κομμάτια από τραγανό σοκολατένιο περίβλημα που μέσα τους κρύβουν μια δροσερή σοκολατένια λάβα και ψιλοκομμένα καρύδια που χύνονται ηδονικά στο στόμα καθώς τις δαγκώνεις. Αν παραγγείλεις το κανταϊφι με γέμιση κρέμας φιστικιού, στο πιάτο σου θα έρθουν τρία τραγανά ρολά από κανταϊφι, γεμισμένα με πράσινη βελούδινη μους και καβουρντισμένο κελυφωτό φιστίκι. Δεν τους περισσεύει ούτε ένας κόκκος ζάχαρης και σου υπόσχομαι πως θα σε γλυκάνουν χωρίς να σε λιγώσουν καθόλου.
Πώς θα πούμε εις υγείαν;
Αν είσαι wine lover, μπορείς να επιλέξεις το housewine τους από το Κατώγι Αβέρωφ σε λευκή, ροζέ ή κόκκινη οινοποίηση, σε πολύ φιλική και value for money τιμή ή κάποιο άλλο κρασί της επιλογής σου από την πλούσια λίστα κρασιού. Πολύ προσεγμένη είναι και η λίστα με τα αποστάγματα και τις μπίρες τους. Εμείς που είμαστε του τσίπουρου, ξεκινήσαμε με Κατσαρό από τον Τύρναβο και τελειώσαμε με Αγιονέρι του Τσιλιλή από τα Μετέωρα.