Το νέο πλάνο για τα έργα στο Ελληνικό
Όλες οι αλλαγές που φέρνει στο αρχικό σχέδιο και η κήρυξη 280 στρεμμάτων ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
- 10/10/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Ρεπορτάζ: Πέννυ Κούτρα
Το εύρος και κυρίως το κόστος της επίπτωσης στην υλοποίηση της ανάπλασης του Ελληνικού από την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αναμένει να πιστοποιήσει η επενδυτική κοινοπραξία, η οποία κατά τα αρχικά της πλάνα σκόπευε να επενδύσει κεφάλαια 8 δισ. ευρώ στο συγκεκριμένο έργο.
Όπως αναφέρει το Έθνος Σαββατοκύριακο, η αναμονή έως ότου η απόφαση του ΚΑΣ- με τη οποία κηρύσσονται 300 στρέμματα εντός του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, ως χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος- περιέλθει σε γνώση των επενδυτών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Το σίγουρο είναι πως η κοινοπραξία υπό την Lamda Development περιμένει την καθαρογραφή της απόφασης αλλά και την υπουργική απόφαση της Υπ.Πολιτισμού, κ.Λ.Κονιόρδου, ώστε να εκτιμήσει με ακρίβεια ποιες παρεμβάσεις απαιτούνται εκ μέρους της επί του αρχικού σχεδίου που είχε μελετήσει και υποβάλλει προς έγκριση.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του ΚΑΣ και η έστω σχηματική οριοθέτηση των χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος “χτυπά” το υπό σχεδιασμό έργο στην “καρδιά” της επιχειρηματικής του ζώνης, δηλαδή σε χώρους όπου είχε προβλεφθεί η ανέγερση πολυτελών κατοικιών, εμπορικών κέντρων και άλλων εμπορικών χώρων. Σημειώνεται ότι αυτό ακριβώς το τμήμα είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών για συμμετοχή στο όλο project κατά τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του. Όπως είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρίας στις 15 Ιουνίου 2017 (ημέρα που συνέπεσε με την υποβολή του master plan στο ΤΑΙΠΕΔ), ήδη “έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από τρίτους επενδυτές, ακόμη και από εμπορικές αποστολές ξένων πρεσβειών για την πιθανότητα συμμετοχής”. Η εν λόγω απόφαση του ΚΑΣ, και θέτει εκ νέου αβεβαιότητα για τη διαμόρφωση του χώρου και κατ’έπέκταση για την ικανότητα προσέλκυσης επενδυτών.
Προβληματισμό στον επενδυτή προκαλεί και το γεγονός του ότι το ΚΑΣ ενέκρινε μεν το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αλλά με την επιφύλαξη για το ύψος των κτηρίων. Τα ψηλά κτήρια – τοπόσημα, ωστόσο, αποτελούν αδιαπραγμάτευτο τμήμα της επένδυσης, σύμφωνα με τα βασικά σημεία και τη λογική που διέπει το master plan.
Η εταιρεία του ομίλου Λάτση, που μαζί με την κινεζική Fosun και την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi συνιστούν επενδυτικό όχημα με την ονομασία Hellinikon Global για το Ελληνικό, στην τελευταία ανακοίνωση της εξέφρασε την επιφύλαξη της να τοποθετηθεί εφόσον λάβει την επίσημη ενημέρωση σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει “προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα». Συμπλήρωσε ωστόσο πως η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρίας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η ακτινογραφία του master plan για το Ελληνικό
Πρόκειται ασφαλώς για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης σε διεθνή κλίμακα που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας και η λειτουργία του εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προσέλκυση 1 εκατομμυρίου επιπλέον τουριστών.
Τα 280 στρέμματα που το ΚΑΣ κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται μεταξύ άλλων στο τμήμα της έκτασης στον Άγιο Κοσμά, στο λόφο Χασάνι, στο ρέμα Τραχώνων, αλλά και στον σταθμό του μετρό Αργυρούπολης και στο αμαξοστάσιο του τραμ που βρίσκεται εντός της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων της επένδυσης.
Ο αρχικός σχεδιασμός της κοινοπραξίας Hellinikon Global προέβλεπε πως το έργο θα ξεκινούσε με την πλήρη εκκαθάριση της συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και σε χρονικό διάστημα 6 με 9 μήνες μετά την έναρξη των έργων, η έκταση θα είναι έτοιμη προκειμένου να ξεκινήσουν οι αναπλάσεις, με πρώτο έργο τη δημιουργία του μεγαλύτερου παραλιακού πάρκου στην Ευρώπη, έκτασης 2.000 στρεμμάτων.
Στην ίδια φάση θα ξεκινούσαν επίσης τα έργα για την πλήρη αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, της μαρίνας, αλλά και της κατασκευής πέντε ξενοδοχειακών μονάδων. Παράλληλα, προβλεπόταν η ανέγερση ενός ουρανοξύστη, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, με χρήσεις κατοικίας που χαρακτηρίζεται από την επενδυτική κοινοπραξία ως “τοπόσημο”. Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία πολυτελούς εμπορικού κέντρου.
Τα παραπάνω έργα σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας θα παραδοθούν εντός της πρώτης πενταετίας από την έναρξη του έργου, καθώς θα έχουν διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί παράλληλα όλα τα έργα υποδομών με συνέπεια το πάρκο και η παραλία να είναι αυτοτελώς προσβάσιμα. Η ανάπλαση προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερης του ενός χιλιομέτρου που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνούς εμβέλειας ενυδρείο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που ένα μέρος του θα είναι και υποθαλάσσιο. Επιπλέον αναμένεται να δημιουργηθούν ένα Διεθνές Ιατρικό Κέντρο, και Διεθνές Πανεπιστημιακό Κέντρο.
Το μεγαλύτερο μέρος του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε βάθος δωδεκαετίας, με τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης του να εξαρτάται από την οικιστική ανάπτυξη και ειδικότερα την κατασκευή 8.000 κατοικιών. Όπως έχει επισημανθεί από τα στελέχη της Lamda Development, η ζήτηση τους είναι τελικά εκείνη που θα καθορίσει τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπλασης. Εάν η ζήτηση των κατοικιών είναι σημαντική, η πλήρης ανάπλαση του έργου θα ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, και σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζονται τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των υπόλοιπων έργων που προαναφέρθηκαν.
Πηγή: Έθνος