abraOvata: Ένα γαστρονομικό ταξίδι με γευστικό βάθος συμπληρώνει το ονειρικό τοπίο της Λίμνης Βουλιαγμένης
The Summer Times
Στην καρδιά ενός σχεδόν μυθικού φυσικού τοπίου, το abraOvata υφαίνει μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής αισθητικής. Με την καθοδήγηση του John Skotidas, μας φέρνει μια μοναδική εμπειρία που σέβεται και συμπληρώνει τη Λίμνη Βουλιαγμένης κάνοντάς την προορισμό για όλες τις αισθήσεις.
- 25/05/2025, 09:48
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
Υπάρχουν μέρη που δεν χρειάζονται φανταχτερά λόγια για να εντυπωσιάσουν. Η Λίμνη της Βουλιαγμένης αναμφίβολα είναι ένα από αυτά. Ένα φυσικό σκηνικό σχεδόν υπερβατικό, με τους κάθετους βράχους να καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά και τη σιωπή να αγκαλιάζει κάθε σου βήμα. Και τώρα, σε αυτήν την καρτ ποστάλ της φύσης, υπάρχει επιτέλους ένα εστιατόριο που δεν προσπαθεί να επισκιάσει το τοπίο, αλλά να το συμπληρώσει ιδανικά: το abraOvata.
Το καλοκαίρι του 2024, ο πολυταξιδεμένος και χαρισματικός σεφ John Skotidas ανέλαβε τα ηνία της κουζίνας και έφερε μαζί του έναν αέρα δημιουργικής ισορροπίας: ανάμεσα στην παραδοσιακή κουζίνα και τη γαστρονομία υψηλών απαιτήσεων, ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Λατινική Αμερική, ανάμεσα στο κοσμοπολίτικο και το γήινο. Mεγαλωμένος στον Παναμά και την Αθήνα, με θητεία στα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, έχει δημιουργήσει ένα fusion μενού που επηρεάζεται από τη Νότια Αμερική και την Ασία, αντικατοπτρίζοντας το προσωπικό και μαγειρικό του υπόβαθρο.
Το μενού του Abra Ovata δεν «κραυγάζει» με υπερβολές και προσπάθειες εντυπωσιασμού, ψιθυρίζει με αυτοπεποίθηση βασισμένο στους ευρηματικούς και πραγματικά μελετημένους συνδυασμούς υλικών που δημιουργούν ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα που σε ταξιδεύει. Χωρισμένο έξυπνα σε Land, Sea και Farm, σε άψογη εκτέλεση από τον Βαγγέλη Δαγδελένη, αποτελεί έναν ύμνο στα φρέσκα, εποχιακά ελληνικά υλικά, τα οποία μεταμορφώνονται μέσα από λατινοαμερικανικές και ασιατικές τεχνικές.

Κάθε πιάτο έχει το δικό του μικρό σύμπαν: η καπνιστή μελιτζάνα με γιαούρτι και sofrito miso είναι ένας γευστικός διάλογος Ελλάδας και Ιαπωνίας με αέρινη υφή, το Καλαμάρι με αγιολί, εστραγκόν και togarashi αναδεικνύει τη δύναμη της λεπτομέρειας και των μπαχαρικών, ο ζουμερός τόνος με ελαιόλαδο, yuzu και χαλαπένιο είναι ένας ύμνος στην απλότητα των γεύσεων,ενώ η porterhouse με πιπεριές Padrón και μεδούλι ισορροπεί το umami με την κρεμώδη λιπαρότητα, απογειώνοντας το comfort μενού σε κάτι το ανώτερο.

Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις επιλογές του μενού, με κάθε μία να έχει λόγο ύπαρξης και να αποδεικνύει πως η τεχνική, η βαθιά γνώστη των γεύσεων και η φαντασία πραγματικά μπορούν να παράξουν απρόσμενα αποτελέσματα που ανοίγουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι γαρίδες ψημένες σε λεμόνι, με μυρωδικά, τουρσί κουμκουάτ και μαστίχα, μια δροσιστική έκρηξη εσπεριδοειδών με άρωμα Ελλάδας, ή το χειροποίητο λουκάνικο προβατίνας, με την πραγματικά ενδιαφέρουσα υφή και γεύση πολύ πιο ελαφριά και διακριτικά πικάντικη απ’ ό,τι θα περιμένε κανείς.
Η υπογραφή του σεφ Skotidas αποκαλύπτεται στις πιο δημιουργικές ανατροπές: Η “Αθηναϊκή” σαλάτα, με καβούρι πάνω σε μπρουσκέτα από τραγανό τηγανητό ρύζι και σκόνη αυγοτάραχου, αποδεικνύει πώς ένα ελληνικό κλασικό μπορεί να αποκτήσει παγκόσμια διάσταση.

Στο επίκεντρο του μενού η διάσημη πια παέγια, που σερβίρεται με τον παραδοσιακό τρόπο σε τεράστιο μαντεμένιο τηγάνι, με τις απολαυστικά καψαλισμένες άκρες, διατηρώντας την υγρασία της στο κέντρο, έτοιμη για sharing. Θα τη βρεις σε παραλλαγές για όλα τα γούστα, από την πιο κλασική με latin-asian twist, με κόκκινες γαρίδες, μύδια μπρεζέ, μαστιχωτό χταπόδι, και bomba ρύζι μαγειρεμένο σε ζωμό ψαριού και αγιόλι aji amarillo, μέχρι την vegeterian επιλογή που κλέβει τις εντυπώσεις και φέρνει αναμνήσεις από μαμά: γεμιστά παέγια, με γεμιστές κόκκινες πιπεριές, τσαλαφούτι και δροσερό δυόσμο.

Τα γλυκά επιμελείται η Καλλιόπη Μάρου, σερβίροντας επιδόρπια που ακολουθούν τις λεπτές ισορροπίες του υπόλοιπου μενού. Φετινός σταρ, το Paris Brest, εμπνευσμένο από τον ποδηλατικό αγώνα μεταξύ Παρισιού και Βρέστης, όμως εδώ αντί για κρέμα, ανάμεσα στη χρυσή ζύμη choux βρίσκεται μια γενναιόδωρη στρώση από πάστα φιστικιού με αποτέλεσμα μοντέρνο, λαχταριστό και γήινο που μας βγάζει από τα συνηθισμένα.
All day εμπειρία στη Λίμνη Βουλιαγμένης
Το abraOvata παίρνει το όνομά του από ένα σπάνιο κοχύλι που συναντάται μόνο στον πάτο της Λίμνης και ενσωματώνει αυτή τη μοναδικότητα σε κάθε πτυχή του. Από το Deck, που κυριολεκτικά ακουμπά το νερό της λίμνης, μέχρι τους στιλάτους lounge καναπέδες κάτω από τις ομπρέλες με το μοναδικό print, και την επιμέλεια του Zeus+Dione σε μια ιδανική συνύπαρξη των δύο ταυτοτήτων που μεταφράζουν την ελληνική απλότητα στο σύγχρονο zeitgeist, το design ενσωματώνεται πλήρως στο περιβάλλον. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα κραυγαλέο – αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Το πρωί, το snack menu με φρέσκα υλικά, εμπνευσμένα finger foods και cocktails με φρέσκα βότανα αναβαθμίζει τη βουτιά σε εμπειρία. Το απόγευμα, το early dinner συνοδεύεται από το cinematic φως του σούρουπου, όταν το blue light πέφτει πάνω στη λίμνη και η φύση μοιάζει να κρατάει την ανάσα της. Το βράδυ, τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος της λίμνης γίνεται soundtrack και το δείπνο μετατρέπεται σε τελετουργία.
*Το Abra Ovata λειτουργεί καθημερινά, προσφέροντας Snack Menu στις lounge περιοχές και την περιοχή των κολυμβητών από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ., ενώ στο εστιατόριο σερβίρει Lunch Menu από τις 12.30 μ.μ. και Dinner Menu από τις 7.30 μ.μ.
**Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει από exclusive δεξιώσεις και brand events μέχρι εκλεπτυσμένα private dinners
**Online κρατήσεις εδώ