Ραμόνα: Η διαχρονική ταβέρνα της Καλλιθέας παραμένει κρυμμένη στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας
Η Ραμόνα είναι μια ιστορική, οικογενειακή ταβέρνα στην Καλλιθέα που από το 1968 σερβίρει αυθεντικές, σπιτικές γεύσεις.
- 26/09/2025, 10:20
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Στην εποχή των social media και της εικόνας, όπου ένα story με πιάτα στο Instagram γεμίζει «καρδούλες» και τα εστιατόρια στήνουν φωτογενείς γωνιές, υπάρχουν ακόμα ταβέρνες που δεν φωνάζουν, απλώς συνεχίζουν να γράφουν τη δική τους ιστορία. Μία από αυτές είναι η Ραμόνα, στην Καλλιθέα.
Μπορεί να είναι σχετικά κρυμμένη στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας της οδού Μίνωος, όμως η φήμη της έχει ξεπεράσει τα όρια της περιοχής και των νοτίων προαστίων.

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1968, όταν ο Χρήστος Κασκαβέλης αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό υπόγειο μαγαζί στη γωνία Αγίων Πάντων και Εσπερίδων. Όπως αποδείχθηκε, δεν άνοιγε απλώς μια ταβέρνα, έστηνε το νέο στέκι των ρεμπετών και των καλλιτεχνών της εποχής. Το ποια ήταν η Ραμόνα, παραμένει άγνωστο. Ο ιδιοκτήτης της, που έφυγε νωρίς από τη ζωή, δεν αποκάλυψε ποτέ την έμπνευσή του πίσω από το όνομα. Τα παιδιά του, που κρατούν σήμερα την επιχείρηση, εικάζουν πως πρόκειται για κάποιο παλιό τραγούδι.
Το 1974, η ταβέρνα μετακόμισε λίγα στενά πιο κάτω, στη σημερινή της διεύθυνση: Μίνωος 11-13. Ο Χρήστος Κασκαβέλης είχε δώσει τότε το οικόπεδο για αντιπαροχή, κρατώντας ένα μερίδιο για το μαγαζί. Έτσι, η Ραμόνα «κρύφτηκε» και πάλι σε υπόγειο, κάτι που εκείνος θεωρούσε σχεδόν απαραίτητο για μια αυθεντική ταβέρνα.
Κρυμμένη, αλλά πάντα φιλόξενη, η Ραμόνα δεν άργησε να ξαναγίνει στέκι των καλλιτεχνών. Τα τραπέζια της γέμιζαν καθημερινά, πολλές φορές μέχρι και τις 7 το πρωί.
Σήμερα, την ταβέρνα κρατούν οι άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα της: τα παιδιά του Χρήστου και πλέον τα εγγόνια του. Όλοι μαζί φροντίζουν να διατηρούν την αυθεντικότητα και τη συνέπεια του μαγαζιού. Εδώ δεν έρχεσαι για «γκουρμεδιές», αλλά για γεύση. Για τα καλοψημένα κρεατικά και τα μαμαδίστικα μαγειρευτά. Οι μερίδες είναι χορταστικές, οι τιμές λογικές και το φαγητό σε κάνει να θέλεις να ξαναέρθεις.
Τι να δοκιμάσεις; Τυροπιτάρι με χωριάτικο φύλλο, φρέσκες πατάτες τηγανητές, τραγανά κεφτεδάκια, χοιρινό κότσι, κουνέλι κοκκινιστό μεταξύ πολλών άλλων. Και όταν χειμωνιάσει και πιάσουν τα κρύα: γίδα βραστή και μοσχάρι που ζεσταίνει την ψυχή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ραμόνα απο το 1968 (@taverna.ramona)
Η Ραμόνα δεν είναι απλώς μια ταβέρνα της Καλλιθέας. Είναι ένα μέρος με χαρακτήρα, με σεβασμό στην ιστορία και με βαθιά σχέση με τους θαμώνες της. Και, ευτυχώς για όλους εμάς, συνεχίζει ακόμα να γράφει τη δική της μαγειρική ιστορία.