Ο «Καπετάν Γιώργης ο Μυτιληνιός» εξελίσσει τη θαλασσινή του κουζίνα χωρίς να προδώσει τις ρίζες του
Από το καΐκι του παππού στο ψαροπωλείο της Γούναρη κι από εκεί σε ένα σύγχρονο εστιατόριο: Με φρέσκια ομάδα, νέα ματιά και σταθερή ψυχή, ο «Καπετάν Γιώργης ο Μυτιληνιός» φέρνει στην καρδιά της Γλυφάδας τη γευστική κληρονομιά του Αιγαίου.
- 10/11/2025, 11:06
- Κείμενο: Γιώργος Πανταζόπουλος
- Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τούμπανος
Μερικές φορές, όσα κουβαλάμε από τα παιδικά μας χρόνια -οι μυρωδιές, οι φωνές, οι εικόνες ενός τραπεζιού γεμάτου ήλιο- γίνονται ο πυρήνας όσων δημιουργούμε αργότερα στη ζωή.
Στην καρδιά της Γλυφάδας, το ψαροχώρι της Μυτιλήνης βρίσκει τη δική του προέκταση. Ο «Καπετάν Γιώργης ο Μυτιληνιός» είναι μια οικογενειακή ιστορία που συνεχίζει να γράφεται με γεύσεις, μυρωδιές και αναμνήσεις. Ένα τραπέζι στρωμένο με το φως του Αιγαίου.

Η ιδιοκτήτρια, Μυρσίνη Διακορώνα, μεγάλωσε με τις ιστορίες του πατέρα της, γιου ψαρά από τη Μυτιλήνη, που της έμαθε πως «το ψάρι θέλει σεβασμό και απλότητα». Αυτό το μάθημα έγινε και η ψυχή του μαγαζιού. «Ο μπαμπάς μου ήταν καπετάνιος με την ψυχή του. Κι αυτό κουβαλάμε σήμερα στο τραπέζι: την αλμύρα, τη γνησιότητα και τη θαλασσινή γενναιοδωρία», λέει.
Η ιστορία του «Καπετάν Γιώργη» ξεκινά από τη Μυτιλήνη, τότε που οι γονείς της γύριζαν τα χωριά με ένα μικρό αμάξι γεμάτο φρέσκα ψάρια και χαμόγελα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πρώτη τους επιχείρηση στο νησί: ένα μικρό ψαράδικο, «απλό, αληθινό και γεμάτο αγάπη για τη θάλασσα», όπως θυμάται η ίδια. Με τα χρόνια, το ψάρι και η παράδοση έγιναν τρόπος ζωής για την οικογένεια, μια καθημερινή τελετουργία που τους συνδέει ακόμα με το νησί.
Σε αυτό το πλαίσιο γεννήθηκε ο πρώτος «Καπετάν Γιώργης» στην Άνω Γλυφάδα, ένα ψαροπωλείο με λίγα τραπεζάκια, στέκι για όσους αγαπούν το καλό, φρέσκο ψάρι όπως εκείνοι. Και σήμερα, ένα χρόνο μετά το άνοιγμα του νέου εστιατορίου στο κέντρο της Γλυφάδας, η οικογένεια συνεχίζει την ίδια πορεία με την ίδια καρδιά και φιλοσοφία: το «Καπετάν Γιώργης ο Μυτιληνιός», «ένα τραπέζι στρωμένο με γεύσεις και αναμνήσεις από το Αιγαίο», όπως το περιγράφει η κα Διακορώνα.
Από τη Μυτιλήνη στη Γλυφάδα, με μια ανάσα φρεσκάδας
Σήμερα, ο «Καπετάν Γιώργης ο Μυτιληνιός» περνά σε μια νέα εποχή. Οι ρίζες της Μυτιλήνης παραμένουν βαθιές, αλλά πάνω τους ανθίζει μια πιο σύγχρονη ματιά: μεσογειακή κουζίνα, καθαρές πρώτες ύλες, δημιουργικές ιδέες. Το νέο μενού, υπό την επιμέλεια του σεφ Αντώνη Μητρόπουλου, επανασυστήνει τη θάλασσα στο τραπέζι μέσα από φρέσκες προσεγγίσεις που συνδυάζουν τεχνική και απλότητα.

Η ιδιοκτήτρια μιλά με ζεστασιά για τη φιλοσοφία τους, σαν να περιγράφει μια ανάμνηση: «Το ξύλινο καΐκι του παππού Αναστάση που φεύγει νωρίς το πρωί, με το φως να παίζει στο νερό και την αλμύρα να γεμίζει τον αέρα. Καθαρό, απλό, αληθινό, αυτό θέλουμε να προσφέρουμε».
Η κουζίνα που σέβεται τη θάλασσα
Η κουζίνα λειτουργεί σαν προέκταση του ίδιου του χαρακτήρα του μαγαζιού. Δεν κάνει επίδειξη, αλλά δηλώνει ήθος. Οι τεχνικές είναι σύγχρονες, χωρίς να «πνίγουν» τη γεύση. «Για εμάς δημιουργικότητα σημαίνει να αναδείξεις το φρέσκο, όχι να το καλύψεις», λέει η ιδιοκτήτρια, συνοψίζοντας τη φιλοσοφία που καθοδηγεί την ομάδα.
Στο μενού ξεχωρίζουν πιάτα που έχουν ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό: η ρεβιθάδα με καραβίδες, εμπνευσμένη από τους γέροντες του Αγίου Όρους και δεμένη όχι με αυγολέμονο, αλλά με ταχίνι που στρογγυλεύει τη γεύση. Η ψαρόσουπα της γιαγιάς από τη Μυτιλήνη. Το κριθαράκι με γαρίδες, που μοσχοβολά θάλασσα και υπομονή. Και φυσικά το ψητό ψάρι ημέρας στα κάρβουνα, στην πιο καθαρή εκδοχή του.

«Δημιουργούμε πιάτα που αποτυπώνουν το μεράκι μας. Η φωτιά είναι το μυστικό μας. Το ψήσιμο στα κάρβουνα δίνει χαρακτήρα και αυθεντικότητα – αλλά το πραγματικό μας μυστικό είναι η αγάπη για αυτό που κάνουμε».
Πίσω από κάθε πιάτο κρύβεται μια ομάδα που λειτουργεί με τη συνέπεια επαγγελματιών και τη χημεία μιας οικογένειας. Στην ίδια γραμμή με τη Μυρσίνη Διακορώνα βρίσκονται ο Αντώνης Μητρόπουλος, ο Ιωάννης Αυλωνίτης και ο Zakir Hossain, οι οποίοι συντονίζουν καθημερινά τη ροή, από την προετοιμασία μέχρι το τελευταίο σερβίρισμα. «Είμαστε κάτι παραπάνω από συνεργάτες. Είμαστε οικογένεια», λέει η ίδια. Και αυτή η αίσθηση συνοχής είναι που κάνει το αποτέλεσμα να βγαίνει τόσο συνεπές.

Από τη θάλασσα στο πιάτο
Η πρώτη ύλη εδώ αντιμετωπίζεται με σεβασμό, σχεδόν τελετουργικό. Τα ψάρια φτάνουν καθημερινά από μικρά καΐκια της Μυτιλήνης και άλλων νησιών, ενώ το μαγαζί διαθέτει και δικά του καΐκια, εξασφαλίζοντας ποιοτικό έλεγχο από την πηγή. Η σχέση με τους ψαράδες είναι παλιά και γεμάτη εμπιστοσύνη. «Ξέρουμε τα ονόματά τους και εκείνοι ξέρουν τι ψάχνουμε. Όταν βγαίνουν στο πέλαγος, λένε “αυτά είναι για τον Καπετάνιο”», αφηγείται.

«Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά για εμάς είναι θέμα φιλοσοφίας», συμπληρώνει. «Θέλουμε το καλό ψάρι να είναι προσιτό, να μπορεί ο καθένας να το απολαύσει χωρίς υπερβολές».
Η Γλυφάδα ως λιμάνι
Σήμερα, η Γλυφάδα είναι το φυσικό τους «λιμάνι». Εκεί, ανάμεσα στα γνωστά στέκια, το ψαροταβερνείο έχει χτίσει μια δική του μικρή κοινότητα. Το κοινό επιστρέφει όχι μόνο για το φαγητό, αλλά για τη ζεστασιά του χώρου και την αίσθηση οικειότητας. «Έχουμε φίλους, όχι πελάτες. Μας στηρίζουν χρόνια και νιώθουμε υποχρέωση να εξελισσόμαστε γι’ αυτούς». Και πράγματι, υπάρχει κάτι ανεπιτήδευτο στον τρόπο που σε υποδέχονται. Μια απλότητα που θυμίζει νησί, ακόμη κι αν έξω ακούς το βουητό της πόλης.

Αν μπορούσε κανείς να συνοψίσει την ουσία του «Καπετάν Γιώργη του Μυτιληνιού», θα τη συναντούσε στη φράση της Μυρσίνης: «Η θάλασσα σε κάθε γουλιά, η Μυτιλήνη σε κάθε μπουκιά. Γεύσεις που μυρίζουν καΐκι, ήλιο και φιλοξενία, σε ένα τραπέζι όπου η παράδοση συναντά το σήμερα». Το επόμενο στοίχημα της ομάδας είναι να εδραιώσει τη νέα της ταυτότητα και να καθιερώσει το μαγαζί ως σημείο αναφοράς για ποιοτικό φαγητό θάλασσας στη νότια Αθήνα. Όχι απλώς για να φάει κανείς ψάρι, αλλά για να ζήσει μια εμπειρία αυθεντική, μεσογειακή και ζεστή, όπως η φιλοξενία της Μυτιλήνης.