Wine Pairing: Λευκά κρασιά με νεύρο και ορυκτότητα
Athens Riviera Premium Wine List
Ο Σίμος Γεωργόπουλος χαρτογραφεί τις βασικότερες κατηγορίες κρασιού και επισημαίνει πιάτα που θα εντυπωσιάσουν αλλά και θα ενοχλήσουν πλάι τους!
- 24/11/2025, 10:45
- Κείμενο: Σίμος Γεωργόπουλος
Το ελληνικό κρασί οφείλει ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του σε αυτή την κατηγορία αφού το νεύρο και η ορυκτότητα χαρακτηρίζουν τη φημισμένη (και οινικά!) Σαντορίνη.
Συνήθως εδώ οι αρωματικοί τόνοι είναι χαμηλοί, ωστόσο ρεφάρονται από την υψηλή στόφα που εκφράζεται ως αλμύρα, βρεγμένη πέτρα, τσακμάκι ή θειάφι. Σε κάθε περίπτωση αυτή η ορυκτότητα –minerality όπως είναι γνωστή παγκοσμίως- συνοδεύεται από τρομακτική οξύτητα και ενίοτε μια ελάχιστη στυφάδα στο στόμα, κάτι που προσδίδει φοβερό νεύρο και δύναμη στα κρασιά.
Η ιωδιούχα αίσθηση των ψαρικών λατρεύει την οξύτητα και την αντίστοιχη αίσθηση αυτών των λευκών, καθιστώντας το πάντρεμα μαζί τους υπέροχο. Είτε πρόκειται για ωμά όστρακα και sashimi είτε για χταπόδι στη σχάρα η άγρια, πελαγίσια ψάρια, ένα κρασί αυτού του cluster θα εντυπωσιάσει, ενώ οι πιο εύσωμες, βαρελάτες cuvee είναι ικανές να κόψουν υποδειγματικά ακόμα και το λίπος των αμνοεριφίων σε περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να φέρει στο ποτήρι του κόκκινο. Το ίδιο ισχύει και για συνταγές με βινεγκρέτ ή ένα πλατό αλλαντικών/ τυριών, αφού όπως είπαμε η οξύτητα και η αλμύρα αποζητούν οξύτητα!
Πάντως όσο υπέροχοι μπορεί να είναι οι παραπάνω συνδυασμοί, τόσο δυσάρεστη μπορεί να γίνει η αίσθηση αυτών των κρασιών πλάι σε πιάτα με γλυκά στοιχεία…
Ένα υπέροχο κρασί για να γνωρίσετε το στυλ
Γαία Οινοποιητική, Θαλασσίτης Σαντορίνη

Από το 1994 μέχρι και σήμερα, η Γαία Οινοποιητική βρίσκεται πίσω από όλες τις οινικές επαναστάσεις που έχουν συντελεστεί σε Σαντορίνη και Νεμέα και οι οποίες τις έχουν αναδείξει ως τους πλέον δυναμικούς αμπελώνες της χώρας. Η πρώτη σίγουρα δεν θα ήταν ό,τι είναι σήμερα χωρίς τον Θαλασσίτη, αφού αυτή η εμβληματική ετικέτα αφενός ανέδειξε το αξεπέραστο terroir του νησιού και αφετέρου έκανε τους μαθημένους σε πλαδαρά κρασιά Έλληνες να λατρέψουν την οξύτητα!
Μια ποθητή Σαντορίνη που εξακολουθεί να ξερνά λάβα και θάλασσα από το μπουκάλι, «εξηγώντας» γιατί το Ασύρτικο βρίσκεται στα χείλη κάθε οινόφιλου ανά τον κόσμο!
Ποικιλίες / περιοχές που υπηρετούν αυτό το προφίλ
Το Ασύρτικο, η Ρομπόλα και ο Ροδίτης έχουν σαν κοινό παρονομαστή την υψηλή οξύτητα και την ορυκτότητα, διαφέροντας ως προς το σώμα το οποίο είναι πλούσιο, μέτριο και ελαφρύ αντίστοιχα. Η δεύτερη περιορίζεται στα Επτάνησα, ενώ οι άλλες δύο αριστεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.
Στo aperitivo cocktail bar Villa Grigio 46 (Παλαιό Φάληρο), στα εστιατόρια Upon (Παλαιό Φάληρο), Astakos (Γλυφάδα), BlueFish (Βουλιαγμένη), Soleto (Γλυφάδα), Taverna 37 (Βουλιαγμένη), Ethos Athens (Γλυφάδα) και Papaioannou (Βουλιαγμένη, Πειραιάς), στις κάβες Oak (Βουλιαγμένη) και Faidon (Βούλα, Καλλιθέα).