«Μια συνάντηση κάπου αλλού» από τους Ετερόκλητους: Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ζωντανεύει στη Γλυφάδα

Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη στις 22–25 Μαΐου και υπόσχεται ένα ταξίδι ζωής μέσα από 10 ποιητικές, αλληγορικές εικόνες.
- 19/05/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Μετά από επιτυχημένες παραστάσεις όπως Ο Ματωμένος Γάμος, Η Λωξάνδρα, Το Τρίτο Στεφάνι και Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε, οι Ετερόκλητοι επιστρέφουν δυναμικά στο θεατρικό προσκήνιο των νοτίων προαστίων. Αυτή τη φορά ανεβάζουν ένα λιγότερο γνωστό, αλλά βαθιά συγκινητικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Μια συνάντηση κάπου αλλού», το οποίο παρουσιάζεται για μόλις δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 22, 23, 24 και 25 Μαΐου στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στη Γλυφάδα, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Φώτη Πετρίδη.
Το έργο Μια συνάντηση κάπου αλλού αποτελεί ένα θεατρικό ταξίδι μέσα στον χρόνο και την ψυχή, παρακολουθώντας την πορεία ενός ανθρώπου από τα πρώτα του βήματα έως τον τελικό του απολογισμό. Μέσα από 10 αλληγορικές σκηνές, ο θεατής γίνεται μάρτυρας των σταθμών μιας ζωής: της αθωότητας, των ονείρων, της σύγκρουσης, της ματαίωσης, της μετάνοιας και, τελικά, της επανασύνδεσης με όσα πραγματικά έχουν σημασία.

Η γραφή του Καμπανέλλη –ποιητική, ανθρώπινη και σπαρακτικά αληθινή– φωτίζει τις υπαρξιακές αγωνίες του ήρωα μέσα από τις φωνές όλων των ηλικιών του: του παιδιού, του εφήβου, του νέου, του ώριμου και του ηλικιωμένου εαυτού του. Η σκηνή γίνεται τόπος εσωτερικών συγκρούσεων, όπου κάθε ηλικία προτάσσει τα δικά της πιστεύω και ερωτήματα για τη ζωή, τις επιλογές και τις συνέπειές τους.

Η θεατρική ομάδα Ετερόκλητοι τολμά να αγγίξει με λεπτότητα και χιούμορ τα πιο βαριά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, δίνοντας στο έργο την ευαισθησία και τη σεμνότητα που του αξίζει. Η παρουσία της εντεταλμένης συμβούλου πολιτισμού του Δήμου Γλυφάδας, Γεωργίας Βαμβακερού, σε ρόλο-έκπληξη ενισχύει τον δεσμό της παράστασης με την τοπική πολιτιστική ζωή και προσθέτει ακόμη ένα επίπεδο ενδιαφέροντος στη σκηνική εμπειρία.
Την παράσταση υπογράφει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Φώτης Πετρίδης, ο οποίος στο σκηνοθετικό του σημείωμα ανασύρει τον 20χρονο εαυτό του, καταθέτοντας την αγωνία της ύπαρξης, της πορείας και της αυτογνωσίας με τον ίδιο λυρισμό που διαπνέει το έργο του Καμπανέλλη.
Από το σημείωμα του σκηνοθέτη:
Σ’ ένα «γραφείον», αμπαλαρισμένοι, ετοιμοπαράδοτοι φτάνουμε.
Έχοντας δώσει από πριν το πουρμπουάρ.
Χωρίς να πιούμε μια σταγόνα απ’ το φερμένο. Δεν προφτάσαμε.
Μας θάμπωσε το «λαβείν».
Στο κουτί που σφράγισε τέλειωσε το «οδεύω».
Όλα ωραία πρέπει να ’τανε. Μόνο που να…
Δεν έμαθα ποτέ για πού είχαμε κινήσει.
Κάπως έτσι ο 20χρονος εαυτός μου περιέγραφε την αγωνία του για την πορεία του μέσα στη ζήση. Το φόβο του να μην πάνε χαμένα τα χρόνια που θα περάσουν. Να μη γίνουν οι προσδοκίες, «φτερουγόνειρα»! Σε αυτό του το έργο, ο σπουδαίος Ιάκωβος Καμπανέλλης αναζητά τρόπο να μεταλαμπαδεύσει στους επόμενους τη συσσωρευμένη του σοφία. Μέσα από 10 αλληγορικές εικόνες-αναμνήσεις, βλέπουμε τη ζωή του ήρωα σε 5 κομβικές ηλικίες, από τις πρώτες έως τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Πώς αντιλαμβάνεται, πώς βιώνει και εν τέλει, πώς διαχειρίζεται τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει. […] «Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις» λέει ο σοφός λαός και το αέναο ερώτημα της ανθρωπότητας είναι ποιο δρόμο να διαλέξει την κάθε φορά. Της Αρετής ή της Κακίας; Η «ονειροφάγα» πραγματικότητα καταβροχθίζει την παιδική αθωότητα του ονειροπόλου «αγοριού». Ο κυνικός, αδυσώπητος ρεαλισμός, αλλοιώνει τον χαρακτήρα του «εφήβου». Ο φόβος της παρακμής κάνει τον «νέο» να ενδώσει στην απληστία. Η τυφλωμένη αλαζονεία δίνει στον «μεσήλικα» την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας. Και η ίδια η ζωή καταβαραθρώνει τον αμετροεπή «ηλικιωμένο», πετώντας του κατάμουτρα τα αποτελέσματα του αριβισμού του!
Πληροφορίες
Από 22 έως 25 Μαΐου | 20:30 μ.μ
Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»
Είσοδος ελεύθερη