«Καλέω»: Πρόσκληση σε δείπνο με θέα, στο καλοκαιρινό Λαύριο
Το εστιατόριο «Καλέω» στη μαρίνα Λαυρίου είναι μια ωδή στην ελληνική κουζίνα και τη σύγχρονη ψαροφαγία, με υπέροχες fusion πινελιές – και τη θάλασσα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο πιάτο.
- 21/07/2025, 10:54
- Κείμενο: Αλεξία Ζερβούδη
Το όνομά του προέρχεται από το αρχαίο ρήμα “καλέω-καλῶ”, μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Στα αρώματα και στις γεύσεις από Ελλάδα έχουν προστεθεί δημιουργικές fusion πινελιές, εμπνευσμένες από άλλες κουζίνες του κόσμου, που δίνουν νέο «ρυθμό» σε παραδοσιακές συνταγές. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας με τρόπο σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα και απλό», εξηγεί ο σεφ του ΚΑΛΕΩ, Ricky Βαλλής. Ο ίδιος αγαπά τις αλλαγές, γι’ αυτό άλλωστε ανανεώνει διαρκώς το μενού του, φροντίζοντας ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί εποχιακά προϊόντα και πρώτες ύλες αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Η καλύτερη στιγμή για να απολαύσεις το φαγητό σου στο Καλέω είναι η ώρα του δείπνου. Ο απαλός φωτισμός, η μίνιμαλ διακόσμηση του εστιατορίου σε συνδυασμό με τη θέα της θάλασσας και των σκαφών της Olympic Marine, δημιουργούν μια γοητευτική και χαλαρωτική ατμόσφαιρα για τον επισκέπτη. Το πιο απολαυστικό θέαμα στο Καλέω βεβαίως, είναι η ανοιχτή κουζίνα, από όπου μπορείς να παρακολουθήσεις σε πραγματικό χρόνο την τέχνη της μαγειρικής.

Δοκιμάσαμε τα highlights του καλοκαιρινού του μενού, όπου το ψάρι και τα θαλασσινά πρωταγωνιστούν, και σας τα παρουσιάζουμε.
Χταπόδι ψητό όπως δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει

Αρχικά, το χταπόδι αυτό όταν προσγειώνεται στο πιάτο σου θέλεις να το φωτογραφήσεις, όπως θα έκανες με ένα έργο τέχνης σε κάποια gallery! Το ψητό χταπόδι στο Καλέω σερβίρεται γλασαρισμένο με τα υγρά του και έναν μοναδικό ζωμό μεταμορφωμένο σε γλάσο με πετιμέζι και βαλσάμικο. Συνοδεύεται από τραγανά chips κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, βελούδινη κρέμα ψητής πιπεριάς Φλωρίνης και την πολύ αγαπημένη μας φάβα, αλλά αλλιώς. Στη φάβα που το συνοδεύει έχει προστεθεί μια umami πινελιά, με πούδρα από νόρι. Συνολικά, πρόκειται για ένα πιάτο γεμάτο ισορροπία, ένταση και αρώματα.
Gaspacho με τραγανές γαρίδες

Αν είσαι από εκείνους που δεν παραλείπουν ποτέ το πιάτο με γαρίδες όταν βγαίνουν για θαλασσινά, εδώ κάνε μια στάση! Η ισπανική Gaspacho από ώριμες ντομάτες και λεπτοτριμμένη ξινομυζήθρα συναντά τις γαρίδες πανέ, δίνοντας ένα πιάτο που σε ξαφνιάζει με την ισορροπημένη οξύτητα και τις υφές του. Συνοδεύεται με φρέσκια ρόκα, γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.
Σαργός στη σχάρα, o άρχοντας της ελληνικής θάλασσας
Ίσως το πιο αγαπημένο ψάρι της Μεσογείου, που εκτός από πεντανόστιμο είναι και θρεπτικό. Ο σαργός εδώ έρχεται τέλεια ψημένος σε φιλέτο με τραγανή πέτσα, ενώ από πάνω του απλώνεται ένας βελούδινος λευκός ταραμάς, αρωματισμένος με ξύσμα λεμονιού. Συνοδεύεται με σοταρισμένα βλίτα, φρέσκια τομάτα και σκορδάκι. Συνοδεύεται με τα signature τραγανά chips κρεμμυδιού του Καλέω.
Λαυράκι φιλέτο με πουρέ αρακά & sauce beurre blanc
Μένοντας στην επιλογή του φιλέτου ψαριού, στον κατάλογο του Καλέω θα βρεις και λαυράκι με πουρέ αρακά και δυόσμο, σε σάλτσα beurre blanc (λευκό βούτυρο), καρέ ντομάτας και κάπαρη, πίκλα από φινόκιο και λάδι μαϊντανού. Αυτό που θαύμασα σε αυτό το πιάτο ήταν η περιπλοκότητα της σκέψης πίσω από αυτό. «Απλό είναι», επιμένει ο Ricky, εννοώντας, ότι τα υλικά είναι απλά και ελληνικά. Αλλά νομίζω, πως μόνο ένας ταλαντούχος σεφ μπορεί να τα συνδυάσει με αυτόν τον μοναδικό τρόπο.
Στο Καλέω θα βρεις επίσης ceviche και tartare. Για να μην αδικήσουμε όμως τους φίλους χορτοφάγους και κρεατοφάγους της παρέας μας, highly recommended είναι και το ριζότο με πουρέ πατζαριού, καθώς και το ψαρονέφρι.
Risotto με πουρέ παντζαριού, η απόλυτη vegetarian απόλαυση

Το risotto είναι ένα από τις must try σπεσιαλιτέ του Καλέω, καθώς όλες τις εποχές του χρόνου θα το βρεις σε διάφορες επιλογές. Εμείς δοκιμάσαμε το risotto με πουρέ από ψημένο παντζάρι, νιφάδες ανθότυρο, καραμελωμένα καρύδια και πετιμέζι. Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε πόσο instagamικό φαίνεται το πιάτο, το καταλαβαίνεις κι από τις φωτογραφίες. Αυτό που δεν μπορείς να αντιληφθείς στην εικόνα είναι η εξαίσια υφή και η πλούσια γεύση του!
Ταλιάτα από χοιρινό ψαρονέφρι
Με επιρροή από τη γαλλική κουζίνα, το ψαρονέφρι μαγειρεύεται αρχικά sous-vide και κατόπιν περνά από τη σχάρα για να βρει την τελική του ταυτότητα. Κόβεται σε ταλιάτα και σερβίρεται με πουρέ γλυκοπατάτας, καψαλισμένο μπρόκολο και κρέμα gorgonzola. Αν υπήρχε ηχητικό σε αυτό το πιάτο, θα με άκουγες να λέω «ουάου».

Κι επειδή το καλό φαγητό θέλει και καλό κρασί για να ολοκληρωθεί η γευστική εμπειρία, στο Καλέω θα ικανοποιηθείς από τη winelist με περισσότερες από 50 ετικέτες από τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή αμπελώνα.
Extra tip: Το ΚΑΛΕΩ βρίσκεται εντός της μαρίνας της Olympic Marine στο Λαύριο, όπου υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο parking της.