Ora: Στο One&Only Aesthsis με την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι
Athens Riviera Premium Xmas Dining
Όταν το πιο αστραφτερό όνομα της παγκόσμιας πολυτέλειας συνδυάζεται με το όνομα του πιο επιδραστικού Έλληνα σεφ, τότε έχεις πολλούς λόγους να νιώσεις μοναδικός. Η Ελένη Ψυχούλη κατεβαίνει για το NouPou στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και γράφει για το εστιατόριο Ora.
- 19/12/2025, 10:43
- Κείμενο: Ελένη Ψυχούλη
Aπό το Ντουμπάι ως τις Μαλδίβες, από το Μεξικό μέχρι τον Μαυρίκιο και από το Κέιπ Τάουν ως το Aesthesis της Γλυφάδας, τα One&Only έχουν καταφέρει κάτι μοναδικό στο χώρο του παγκόσμιου ριλάξ πολυτελείας: να γίνουν όραμα και όνειρο ζωής, για πολλούς αυτοσκοπός μιας απόδρασης. Όταν σκέφτεσαι One&Only, δεν σκέφτεσαι μόνο ένα αστεράτο resort αλλά ένα παραμύθι, όπου οι πιο τρελές σου επιθυμίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο πιο ονειρικό σκηνικό.
Διασχίζοντας την Ποσειδώνος ο νους σου δυσκολεύεται να φανταστεί τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα τείχη που χωρίζουν την κίνηση της πόλης από έναν παράδεισο, στον οποίο χωρά μόνο η θέα του νερού, τα μπανγκαλόους που χαϊδεύουν το κύμα, οι μαγικοί κήποι, οι πισίνες με τον κινηματογραφικό φωτισμό, τα απέραντα τετραγωνικά που ντύνονται με έπιπλα ξένων και ντόπιων μεγάλων οίκων, οι ελιές που αναδύονται μέσα από φωτισμένες λίμνες, μια αίσθηση από Μεσόγειο στις πιο γκλίτερ στιγμές της, στις παρυφές και στην αγκαλιά σχεδόν της πόλης. Μπροστά στην εντυπωσιακή αρχιτεκτονική με τις κούρμπες που θυμίζουν υπερωκεάνειο, τους πανύψηλους φοίνικες και τις τρεις πισίνες που σχεδόν αγκαλιάζονται με τον Σαρωνικό, το Ora φαντάζει σχεδόν εξωπραγματικό, σε ένα από τα μοναδικότερα locations του πλανήτη, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Για τις γιορτινές ημέρες, μια μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά φωτίζει με τα φώτα της γιορτής τα περίπτερα που στεγάζουν δωράκια της τελευταίας στιγμής, με ταυτότητα ελληνική και μοναδική αισθητική. Στο εσωτερικό, τα σεπαρέ με τις αναπαυτικές μπανκέτες θα σε κάνουν να νοιώσεις one & only και σαν στο σπίτι σου, η ωραιότερη ανοιχτή κουζίνα, με τον ξυλόφουρνο που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί σε ελληνικό εστιατόριο θα σου ανοίξει την όρεξη για όσα ακολουθήσουν. Τον Έκτορα Μποτρίνι, τον έχουμε ταυτίσει με τη μοριακή κουζίνα, με τη δική του ιδιαίτερη δημιουργικότητα που αντιμετωπίζει το fine dining σαν ένα συναισθηματικό ταξίδι μέσα στα τοπία της πατρίδας του της Κέρκυρας αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα ευρύτερα, τη Μεσόγειο.
Στο Ora, όμως, με έκπληξη θα δοκιμάσεις έναν διαφορετικό Μποτρίνι, πιο δημοκρατικό, πιο προσγειωμένο, με πιάτα που συναισθάνονται την πελατεία ενός ξενοδοχείου, που πρέπει να ικανοποιήσει διαφορετικά γούστα και κατηγορίες πελατών. Με αυτόν τον διαφορετικό Μποτρίνι, όλοι θα ταυτιστούμε, ακόμη και κείνος που δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις τάσεις και την πολύ ψαγμένη υψηλή δημιουργικότητα.

Διαβάζοντας το μενού, νιώθεις πως θέλει να συστήσει την Ελλάδα σε κείνον που δεν την ξέρει και ταυτόχρονα να μην τον βγάλει εντελώς από τα νερά του, από τη Μεσόγειο που ξέρει και εμπιστεύεται. Και οι πρώτες συστάσεις γίνονται με ένα υπέροχο, γεμάτο αρώματα κορωνέικο ελαιόλαδο και ένα μπολάκι ελιές. Με τέτοιο ξεκίνημα, πολύ θα ήθελες να δοκιμάσεις την άποψή του για τα πιάτα της παράδοσης, μια μελιτζανοσαλάτα, μια φάβα ή μια ταραμοσαλάτα. Εκτελέσεις γήινες και αιθέριες μαζί, που σου αφήνουν ατόφια τη γεύση της ελληνικότητας, παρέα με το ζεστό καρβελάκι του ζυμωτού ψωμιού.

Στον τομέα των raw ψαρικών, ο Έκτορας «παίζει» παιχνιδιάρικα με ένα μπουρδέτο, πιάτο μαγειρευτό και μπαχαρικό της πατρίδας του, το οποίο σερβίρει ωμό και δροσερό, με ντομάτα, δυόσμο, πάπρικα και λεμόνι. Επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον θα ήθελες να δοκιμάσεις την άποψή του για το πεϊνιρλί. Το οποίο φτιάχνει με μια τραγανή και αφράτη, βουτυράτη ζύμη, το γεμίζει με αγκινάρα και το σερβίρει με φρέσκια τρούφα, σε μια εντελώς δική του και λίαν ευπρόσδεκτη, γενναιόδωρη εκδοχή.
Το κοτόπουλο κατσατόρε, ένα πιάτο παλιό που δυστυχώς έχουν ξεχάσει πλέον τα εστιατόρια, σε επιστρέφει επίσης στις ιταλικές επιρροές της Κέρκυρας και εδώ μαγειρεύεται νόστιμα και σχεδόν κλασικά, με κοτόπουλο που έχει μεγαλώσει μόνο με καλαμπόκι, δεντρολίβανο και μανιτάρια πορτσίνι. Το φρικασέ, πάλι, μεταφράζει σε μια πιο ιντερνάσιοναλ διάλεκτο το πιάτο της παράδοσης, με αρνάκι γαλλικής κοπής και καρδιές μαρουλιού που δεν έχουν ταλαιπωρηθεί στο μαγείρεμα και μια ανάλαφρη, ευρωπαία λεμονάτη σος.

Για το γλυκό τελείωμα, η τιραμισού, είναι το ανανόμενο γλυκό, ενός σεφ που σκέφτεται ελληνικά και ιταλικά μαζί, ενώ το winter camomille είναι ένα πιο τεχνικό γλυκό, που φέρνει στο τραπέζι με ένα παγωτό άρωμα από γύρη και ανοιξιάτικο λιβάδι. Σεφ της κουζίνας, ο Φάνης Καραδήμας, ένα παιδί που μοιράζεται την κουζίνα του Μποτρίνι πάνω από μια δεκαετία και είναι ο πλέον ικανός για να εκτελέσει τα μυστικά της μαγειρικής φλοσοφίας του Έκτορα χωρίς να τα προδώσει.