Γευστικές στάσεις στην Αθήνα: Για φοκάτσια, bun κάρδαμου αλλά και πανετόνε με παγωτό
Μερικά μαγαζιά στην Αθήνα γίνονται αγαπημένη συνήθεια για να απολαύσουμε από σάντουιτς και buns μέχρι παγωτό και γλυκές τάρτες.
- 03/08/2025, 09:59
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Υπάρχουν κάποια μαγαζιά στην πόλη που αποτελούν για πολλούς μια προσωπική συνήθεια. Όλοι έχουμε εκείνο το καφέ από όπου θα πάρουμε το πρωινό μας ρόφημα πριν πάμε στη δουλειά ή το αγαπημένο στέκι στο οποίο θα παραγγείλουμε κάτι γρήγορο όσο εργαζόμαστε.
Στο μυαλό αρκετών υπάρχουν «σταθερές» για κάθε είδους λιχουδιά: ένα μέρος για την καλύτερη τυρόπιτα, ένα άλλο για ζεστό, καλοψημένο σάντουιτς με φρέσκα υλικά, ή ένα άλλο για το πιο απολαυστικό bun κάρδαμου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που επιστρέφουμε ξανά και ξανά στα ίδια μέρη. Όταν ένα μαγαζί καταφέρνει να κερδίσει σταθερά την προτίμησή μας, σημαίνει ότι έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη μας. Και αυτή η εμπιστοσύνη γίνεται μια μικρή καθημερινή συνήθεια που δίνει γεύση και χαρά στη ρουτίνα μας.
Για γλυκιά τάρτα στο Ohh Boy

Μπορεί να μην είναι ζαχαροπλαστείο, αλλά στη βιτρίνα του θα βρείτε κολασμένα γλυκά – μερικά από αυτά vegan ή και gluten free. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μια τάρτα από… άλλον πλανήτη: λευκή σοκολάτα και γιαούρτι με φράουλες και berries. Πεντανόστιμη αλλά ταυτόχρονα ελαφριά. Ό,τι πρέπει για τις μέρες του καλοκαιριού.
Ohh Boy / Αρχελάου 32, Παγκράτι
Για φοκάτσια στο Cappuccio

Κατηφορίζοντας την Ηλία Ηλιού, η μυρωδιά του φρεσκοψημένου σε τραβάει από τη μύτη. Στο Cappuccio ζυμώνουν και ψήνουν φοκάτσια 48ωρης ωρίμανσης, αφράτη και μυρωδάτη σαν σύννεφο. Δοκιμάστε τη με προσούτο, γραβιέρα Σύρου, κρέμα τρούφας και ρόκα (τα υλικά ξεχειλίζουν) και σίγουρα μπορεί να γίνει το κυρίως γεύμα σας.
Cappuccio / Ηλία Ηλιού 30
Για bun κάρδαμου στο Kora
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kora Bakery (@korabakery)
Το φημισμένο bakery του Κολωνακίου, γνωστό για τα θεϊκά του ψωμιά και κρουασάν, πλάθει επίσης ένα από τα πιο γευστικά και αρωματικά bun κάρδαμου. Αφράτο και καλοφτιαγμένο, συνοδεύει ιδανικά τον πρωινό καφέ και δίνει γλυκιά αρχή στην ημέρα. Όπως όλα τα βιενουαζερί του Kora, δημιουργείται με γαλλικό βούτυρο και εξαιρετικά υλικά, μετά από ωρίμανση 72 ωρών.
Kora / Π. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι
Για σάντουιτς πανετόνε με παγωτό από τον Αντώνη Σελέκο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Selekos Conceptual Desserts (@selekos_conceptual_desserts)
Τα πανετόνε του Αντώνη Σελέκου δεν χρειάζονται συστάσεις – πρόκειται για γλυκούς θησαυρούς που όποιος δοκιμάσει επιστρέφει ξανά. Το καλοκαίρι, το signature πανετόνε μεταμορφώνεται σε σάντουιτς και γεμίζεται με παγωτό βανίλια, καραμέλα με ανθό αλατιού και καραμελωμένα φουντούκια. Σκέτη κόλαση…
Antonis Selekos / Εριφύλης 2, Παγκράτι
Για παγωτό smoked hazelnut στο Django

Η φήμη του Django έχει ξεπεράσει τα σύνορα και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο σχηματίζουν ουρές στο Κουκάκι για να δοκιμάσουν ένα από τα καλύτερα παγωτά της πόλης. Αν και η γεύση είναι πάντα υποκειμενική, το smoked hazelnut – με το έντονο άρωμα από καπνισμένα φουντούκια – είναι σίγουρα ένα από τα πιο ξεχωριστά gelato που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Django / Βεΐκου 15, Κουκάκι