Donutsino: Αυθεντικά αμερικάνικα donuts και ποιοτικός καφές στη Νέα Σμύρνη
The Summer Times
Στην Ακροπόλεως 104, στη Νέα Σμύρνη, υπάρχει ένα cute μαγαζί που φτιάχνει καλό καφέ, σάντουιτς που γίνονται ανάρπαστα και donuts με τον σωστό, αμερικάνικο τρόπο.
- 12/06/2025, 09:42
- Κείμενο: Κλέλια Φατούρου
Μπορεί να μην βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Νέας Σμύρνης, αλλά είναι πολύ δύσκολο να μην το παρατηρήσεις περνώντας από εκεί. Το παστέλ ροζ, οι παιχνιδιάρικες λεπτομέρειες και οι μυρωδιές από το εργαστήριο που δουλεύει ασταμάτητα σε κάνουν να κοντοσταθείς. Κι αν μπεις, μάλλον θα ξαναμπείς.

Ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Μάκος, μας μιλά για το μαγαζί που ξεκίνησε το 2014 με σκοπό να γίνει εργαστήρι. «Η αρχική ιδέα ήταν να παράγουμε μόνο donuts και αρτοποιήματα, αλλά καταλήξαμε να φτιάχνουμε και καφέ, καθώς ήταν και η εποχή που ξεκινούσε η τάση του takeaway». Με μακρά παράδοση στη γνώση του αυθεντικού αμερικάνικου donut, η οικογένεια του Γιώργου Μάκου ήξερε καλά ποια είναι η σωστή συνταγή και τι τη διαφοροποιεί από τα donuts που έχουμε συνηθίσει να τρώμε στην Ελλάδα.

Η αμερικάνικη φιλοσοφία είναι απλή. Μικρά μεγέθη (και όχι τα θηρία που πολλές φορές στην Ελλάδα αποκαλούμε donuts), αφράτη υφή και τηγάνισμα σε λάδι στη σωστή ακριβώς ποσότητα, χωρίς υπερβολές σε έξτρα toppings και διακοσμητικά.

Η ίδια προσοχή δίνεται όμως και στον καφέ, που έρχεται από την Ipanema Espresso. «Δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στην πρώτη ύλη ούτε στον τρόπο παρασκευής», λέει ο Γιώργος.

«Δεν ασχολούνται όλα τα μαγαζιά με την ποιότητα του καφέ, αλλά και με τη σωστή παρασκευή του. Ακόμα κι όταν περιμένουν 20 άνθρωποι για την παραγγελία τους, είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις ρυθμίσεις και τις καθαριότητες της μηχανής και του καφέ έτσι ώστε να έχουμε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα» λέει ο Γιώργος.

Και μετά έρχονται τα σάντουιτς. Φρέσκα, καθημερινά, με βάση μπαγκέτα, ciabatta, brioche ή κουλούρι, και πάντα με χειροποίητη λογική, αφού φτιάχνονται στο εργαστήριο του Donutsino. Τα cinnamon rolls ανεβαίνουν συνεχώς, τα κρουασάν έχουν το κοινό τους, και για όσους θέλουν κάτι πιο απλό, υπάρχουν τοστ, ομελέτες και γρανίτες σε πολλές γεύσεις.


Το spot που φιλοδοξεί να γίνει το στέκι σου
Με βασικό όπλο τη σταθερή ποιότητα, το Donutsino έχει καταφέρει να αποκτήσει το πιστό κοινό του. Εκτός όμως από τον προσεγμένο καφέ, τα λαχταριστά donuts και τα φρέσκα σάντουιτς, η “feeling happy” προσέγγισή του είναι που κάνει τελικά τη διαφορά. «Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος να φεύγει ικανοποιημένος. Να αισθάνεται άνετα, να ξέρει τι να περιμένει και να το βρίσκει κάθε φορά στην ίδια ποιότητα», λέει ο Γιώργος. Και σε μια εποχή όπου η συνέπεια και η φροντίδα δεν θεωρούνται αυτονόητες, αυτό από μόνο του μετράει.

