To Ramino ‘μπολιάζει’ την Καθαρά Δευτέρα με ιταλική φινέτσα
Δοκιμάσαμε πρώτοι τις θαλασσινές προτάσεις του Ramino για την Καθαρά Δευτέρα και ανυπομονούμε να πετάξουμε χαρταετό!
- 16/02/2018, 09:16
- Κείμενο: NouPou.gr
Καθαρά Δευτέρα σε Ιταλικό εστιατόριο; Αν αυτή είναι η πρώτη σκέψη που πέρασε αστραπιαία από το μυαλό σου με πραγματική απορία, τότε μάλλον δεν γνωρίζεις ότι το Ramino ανήκει στον Όμιλο Καστελόριζο, που κουβαλάει 36 χρόνια λαμπρής οικογενειακής παράδοσης με ειδίκευση στην ψαροφαγία. Σου παρουσιάζουμε έχουμε έξι λαχταριστούς λόγους για τους οποίους αξίζει να βιώσεις μια αλλιώτικη Καθαρά Δευτέρα στο Ramino, στην καρδιά της Γλυφάδας· όσα ακριβώς και τα εμπνευσμένα θαλασσινά πιάτα στο -ειδικό για τη μέρα- μενού του.
Ο chef Χρήστος Γιατράκος πάντρεψε με μαεστρία τις παραδόσεις της ημέρας, τους σταρ της Σαρακοστής, τα θαλασσινά με την ιταλική γαστρονομία και το αποτέλεσμα… έπρεπε να το δοκιμάσω οπωσδήποτε, πριν από σένα για σένα.

Όταν έφτασα στο cosy Ramino εκείνο το μεσημέρι Παρασκευής, η λευκή κάρτα των Σαρακοστιανών προτάσεων βρισκόταν πάνω στο τραπέζι δίπλα στην είσοδο. Ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου να μην κρυφοκοιτάξω τα θεϊκά πιάτα στα οποία μας έχει συνηθίσει το Ramino, πριν ακόμη κάτσω στο τραπέζι μου. Για να δούμε αν η φαντασία μου έφτιαξε τα πιάτα, όπως το επιδέξιο χέρι του chef.
Το πρώτο πιάτο που κατέφτασε μπροστά μου ήταν ένα χταπόδι μπρεζέ με σιταρότο και πορτοκάλι. Παρότι εμείς το έχουμε συνδυάσει με το νησιώτικο τσελεμεντέ μας, το χταπόδι χρησιμοποιείται πολύ και στην ιταλική κουζίνα, συνήθως βραστό. Η δημιουργία του Χρήστου Γιατράκου είχε μια βελούδινη υφή, ήταν όσο πρέπει μαλακό, ενώ ο συνδυασμός του με το σιταρότο ήταν ένα γαστριμαργικό ποίημα.

Σχεδόν ταυτόχρονα με το χταπόδι ήρθε και η Insalata di fagioli, μια ποικιλία φασολιών με μυρωδικά και vinaigrette λευκού βαλσάμικου, έναντι σαλάτας. Τα φασόλια είναι πραγματικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, όπως σίγουρα σου έλεγε η μαμά σου από την ηλικία των δυο ετών μέχρι και σήμερα.
Πλούσια σε υδατάνθρακες, παρέχουν καλή πρόσληψη πρωτεϊνών, εγγυώνται χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιέχουν πολλές ίνες και σημαντικές ποσότητες σιδήρου, καλίου, ασβεστίου και βιταμινών Α, Β και C. Ποιος να το περίμενε ότι υπάρχει τρόπος να πάρεις τις βιταμίνες σου τρώγοντας κάτι τόσο ταιριαστό στη μέρα που κλείνει δημιουργικά το μάτι στην παράδοση.

Φωτό: Ολυμπία Ορνεράκη
Για τη συνέχεια (τι θες να πεις αν έχω χώρο; Μόλις αρχίσαμε!) ήρθε η έκπληξη της ημέρας, για μένα προσωπικά. Ένα πιάτο με 4 μπρουσκέτες χταπόδι. Φιστίκι στη βάση, χταπόδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες και τοματίνια confit. Και ο Θεός ο ίδιος να μου περιέγραφε αυτό το πιάτο, δεν θα περίμενα ποτέ αυτό που βίωσε ο ουρανίσκος μου με την πρώτη κιόλας δαγκωνιά.Το πόσο μοναδικά έδεσε τη θαλασσινή πινελιά μ’ ένα τυπικό ιταλικό ορεκτικό, κάνοντας το twist με το φιστίκι, ο Χρήστος Γιατράκος είναι ένα μικρό θαύμα.

«Frittura» στα ιταλικά είναι αυτή η μαγική επίστρωση που μετατρέπει οποιοδήποτε συστατικό – το κρέας, τα ψάρια, τα λαχανικά – σε ένα ακαταμάχητα πιάτο απλώς και μόνο τηγανίζοντάς το. Και γι ‘αυτό το «fritto misto» είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα στην ιταλική κουζίνα αλλά οι συνταγές ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με το πού γίνεται.
Δίπλα στη θάλασσα, κάνουν το «fritto misto all’italiana», ένα πιάτο τηγανητών με δαχτυλίδια καλαμαριού, γαρίδες και πλοκάμια καλαμαριού, αλλά στη βόρεια Ιταλία – Ιδιαίτερα στο Πεδεμόντιο – φτιάχνεται ως επί το πλείστον με λαχανικά και, ανάλογα με την εποχή, προστίθενται κι άλλα υλικά. Ο Χρήστος Γιατράκος πήρε στοιχεία από τις διαφορετικές πόλεις της Ιταλίας κι έφτιαξε ένα frito misto με θαλασσινά και λαχανικά, με καλαμάρι, γαρίδα, γαύρο, καρότα και μελιτζάνες, σερβίροντάς το μάλιστα όπως το σερβίρουν στην Ιταλία μέσα σε μια φωλιά χαρτιού. Η μαγκιά ενός πιάτου frito misto είναι να είναι ελαφρύ σαν αίσθηση και να βγει (και να φαγωθεί) από την κουζίνα πολύ ζεστό. Αλλά με μένα δεν τίθεται θέμα να μείνει νόστιμο πιάτο αφάγωτο φυσικά.

Για το τέλος δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μύδια αχνιστά με σκόρδο, pinot grinio και μυρωδικά, -οι πρωταγωνιστές των ημερών για τις ερωτικές ιδιότητές τους που τις αποζητούμε όλο το χρόνο κι όχι μόνο τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου- αλλά κι ένα πιάτο γαρίδες με ζεστή vinaigrette και passion fruit, από τις οποίες δεν έμεινε ούτε μουστάκι!

Για μένα τα ιταλικά εστιατόρια είναι η Ιταλίδα γιαγιά που πάντα πίστευα ότι είχα σε κάποια άλλη ζωή. Και όμως μέχρι σήμερα δεν θυμάμαι να έχω επιλέξει να επισκεφτώ… τη γιαγιά μου αυτή τη συγκεκριμένη μέρα. Μετά απ’ αυτό το γαστριμαργικό ταξίδι όμως με οδηγούς Σαρακοστιανά πιάτα με φίνες ιταλικές γεύσεις, διαλύθηκε και η παραμικρή αμφιβολία κι αν είχα για την επιλογή της Καθαράς Δευτέρας.
Αυτή η μοναδική δυνατότητα που μου προσφέρει το Ramino, να γευτώ τις θαλασσινές λιχουδιές που τόσο αγαπώ και με φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο καλοκαίρι, άκρως «αναβαθμισμένες», μετουσιωμένες σε μια γαστρονομία που κρατάει την προσοχή μου ακριβώς εκεί που πρέπει όταν τρώω, -στον ουρανίσκο μου και μόνο εκεί-, αξίζει για να πετάξω χαρταετό από χαρά (ακόμη και στην ηλικία μου)!
Ramino: Αγγ. Μεταξά 34, Γλυφάδα, τηλ. 210-8944430 / Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από 12.00-24.00, www.facebook.com/raminoresto, http://www.raminoresto.gr/