Τώνια Κατσιαγάννη – Ten Brinke: «Είναι τα βιώσιμα κτήρια η νέα πραγματικότητα ή τέχνασμα του marketing;»
Sustainabuildity: Το «πράσινο» μέλλον των νοτίων προαστίωνΗ Corporate Communications & PR Director της Ten Brinke αρθρογραφεί στο NouPou για το επίκαιρο ζήτημα της βιωσιμότητας στον κατασκευαστικό κλάδο και του σχεδιασμού πράσινων κτηρίων, ενώ ανακοινώνει τα σχέδια ίδρυσης της νέας εταιρείας του Ομίλου, Ten Brinke Remodeling, με αντικείμενο τις ανακαινίσεις και ανακατασκευές.
- 07/03/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Sustainabuildity. Επιτυχές λογοπαίγνιο της λέξης Sustainability ή βιωσιμότητα στα ελληνικά ή εναλλακτικά, αειφόρα και πράσινη ανάπτυξη, με το δομημένο περιβάλλον. Έννοιες που εσωκλείουν μεγαλόπνοα σχέδια αλλά και κοινωνικές απαιτήσεις πολλών ετών.
Ανακυκλωμένα υλικά, φιλικές προς το περιβάλλον πρώτες ύλες, ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και βιοκλιματικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός που φέρει στο κέντρο την ευζωία. Η σύγχρονη πόλη: κατοικία, γραφειακοί χώροι και retail κατά κύριο λόγο αποδομούν πολεοδομικές και κατασκευαστικές συνήθειες ετών και απαντούν στις πολυετείς απαιτήσεις της κοινωνίας για πιο «ανθρώπινη» διαβίωση. Ή μήπως όχι;
Αν ζητήσεις να σου περιγράψει κάποιος που δεν ανήκει στον κλάδο των κατασκευών και ανάπτυξης ακινήτων, τί σημαίνει βιώσιμο κτήριο, κατά πάσα πιθανότητα θα σταθεί στο design, φέρνοντάς σου ως παράδειγμα κάποιο φουτουριστικό σχέδιο κτηρίου με πλούσιες φυτεύσεις και, ίσως, συγκεχυμένα σου αναφέρει κάτι για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σου περιγράφει, λοιπόν, κυρίως την εικόνα. Και όπου «εικόνα», αντικατέστησε με «marketing».
Η βιωσιμότητα όμως των κτηρίων ξεκινά από την φάση της μελέτης και καταλήγει στην εικόνα κι όχι το αντίθετο. Οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες σκυροδέματος (μπετόν), για παράδειγμα, πρωτοστατούν στην έρευνα για ολοένα και περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Οι ανακυκλωμένες πρώτες ύλες σε συνδυασμό με τo εξειδικευμένo R&D, προσφέρουν πράσινες λύσεις. Οι εταιρείες χρωμάτων προωθούν ειδική οικολογική γκάμα προϊόντων ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες µε πολύ καλές προστατευτικές ιδιότητες απέναντι στην UV ακτινοβολία και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μηχανικοί κι αρχιτέκτονες εφευρίσκουν νέους τρόπους ή βελτιώνουν τις υπάρχουσες λύσεις και αναζητούν στα μυστικά των παραδόσεων του τόπου μας έμπνευση για πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο κατασκευαστικές προτάσεις.
Ο κλάδος των κατασκευών και οι παρακείμενοι σε αυτόν κλάδοι, στρέφονται προς μία διττή κατεύθυνση: αφενός, στην ανοικοδόμηση πιστοποιημένων κτηρίων χαμηλού έως και μηδενικού ενεργειακού αντίκτυπου με, αφετέρου, μικρές ή ελάχιστες ανάγκες συντήρησης σε μακροχρόνιο επίπεδο. Γιατί για να είναι ένα κτήριο πραγματικά «πράσινο», πρέπει να απαιτεί και τώρα και στο μέλλον τα απολύτως ελάχιστα. Έχουμε φτάσει τον στόχο μας;
Η απάντηση είναι αρνητική! Αρχικά, η αειφόρος ανάπτυξη κοστίζει τόσο πολύ που κατασκευαστές και developers δεν μπορούν να απορροφήσουν το κόστος. Από την άλλη, όταν μιλάμε για sustainability οφείλουμε να σκεφτούμε ολιστικά. Είναι οι σύγχρονες πόλεις βιώσιμες; Πράσινες;
Θα μιλήσω για την κατηγορία των οικιστικών γιατί οι κατοικίες αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό κτηρίων. Όταν η πλειοψηφία αυτών των κτηρίων στις ελληνικές μεγαλουπόλεις απαρτίζονται από γερασμένες κατασκευές ή, ακόμη χειρότερα, από κουφάρια μπετόν από τη μία, και με το κόστος απόκτησης νέων βιώσιμων κατοικιών να είναι για το μέσο νοικοκυριό τουλάχιστον αποτρεπτικό από την άλλη, η απάντηση είναι σαφής. Βρισκόμαστε στα πρώτα μόλις, μικρά βήματα του να κάνουμε τις πόλεις μας βιώσιμες.
Ο Όμιλος Ten Brinke, στεκούμενος ηθικά απέναντι στην ελληνική κοινωνία και το περιβάλλον, σχεδιάζει μια νέα εταιρεία, την Ten Brinke Remodeling. Με το όραμα, να παρέχουμε προσιτές εναλλακτικές ώστε όλες οι οικογένειες ή ζευγάρια να μπορούν να αγοράσουν μία κατοικία σύγχρονη και βιώσιμη. Με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, μικρό μακροχρόνιο κόστος συντήρησης και την ποιότητα της Ten Brinke, ανακαινίζουμε, ανακατασκευάζουμε κατά περιπτώσεις, και πωλούμε κατοικίες όμορφες, που συνάδουν με το προφίλ ζωής και απαιτήσεων του σήμερα.
Τα 122 χρόνια τεχνογνωσίας, η πανευρωπαϊκή μας εμπειρία, η οικονομία κλίμακας που χρησιμοποιούμε στα έργα μας -τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, από τα εν εξελίξει εργοτάξια, 12 αποτελούν οικιστικά projects- και ο σαφής μας ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός, καθιστούν τον Όμιλο Ten Brinke Hellas συνώνυμο της αξιοπιστίας.
Κλείνοντας, λοιπόν, τελικά, τί είναι τα Βιώσιμα κτήρια και οι αειφόρες πόλεις; Μια νέα πραγματικότητα ή τέχνασμα του marketing; Νιώθω, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, ότι παρότι προς το παρόν, η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί είδος πολυτελείας, οι βάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών, τη διαφύλαξη των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων έχουν μπει. Συνεπώς, κάπου στη μέση βρίσκεται η απάντηση.
Όταν η πλειοψηφία των κτηρίων, νέων και παλιών, θα είναι βιώσιμα και συμπεριληπτικά, όταν η απόκτησή τους θα είναι προσιτή σε όλους, τότε, ναι, σαν κλάδος θα τα έχουμε καταφέρει! Τότε, η νέα πραγματικότητα δεν θα έχει ανάγκη από καμία στρατηγική marketing.