Μειωμένη κατανάλωση στην εστίαση: Ποιος επηρεάζεται και γιατί
Πτώση στην κατανάλωση, μείωση τουριστών που ξοδεύουν και μια αγορά που δείχνει να χάνει τη φόρμα της εν μέσω καλοκαιριού. Μιλήσαμε με ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης - από το Σύνταγμα μέχρι τη Γλυφάδα - που καταγράφουν την εικόνα πίσω από τα νούμερα, εξηγούν πού εντοπίζονται τα προβλήματα και τι περιμένουν μέσα στους επόμενους μήνες.
- 09/07/2025, 17:02
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Επίδραση κυρίως από τον τουρισμό και τη μειωμένη κατανάλωση που απορρέει από αυτόν, δέχονται αυτή τη στιγμή κάποια από τα γνωστά εστιατόρια της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που σκιαγραφεί ο Πάνος Πολίτης, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης επιτυχημένων εστιατορίων όπως το Ovio στο Σύνταγμα και το Cinapos στο Θησείο, ο οποίος επισημαίνει ότι «το πρώτο πεντάμηνο του 2025 παρουσίασε θετικό πρόσημο στα δικά μας καταστήματα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Ωστόσο, ο Ιούνιος ξεκίνησε αρνητικά. Ειδικά το Ovio, που βρίσκεται στην οδό Απόλλωνος στο Σύνταγμα, βασίζεται αρκετά στην τουριστική κίνηση. Αρχικά πιστεύαμε ότι θα διατηρήσουμε τις περσινές μας επιδόσεις, ωστόσο ο Ιούνιος παρουσίασε πτώση της κατανάλωσης κατά 15%. Σε ό,τι αφορά το Cinapos στο Θησείο, ο χειμώνας εξελίχθηκε εξαιρετικά. Η εκτίμησή μας ήταν ότι από τον Μάιο και ύστερα τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα λόγω της τουριστικής κίνησης. Ωστόσο, τα νούμερά μας τελικά ήταν χαμηλότερα από αυτά που είχαμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο».
Σύμφωνα με τον Πάνο Πολίτη, την κατάσταση επηρεάζει μεταξύ άλλων η ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια που επικράτησε το τελευταίο διάστημα με την εμπλοκή των ΗΠΑ, του Ιράν και του Ισραήλ. «Από την άλλη υπάρχει τουριστική κίνηση, ωστόσο οι επισκέπτες που κινούνται στη χώρα μας δεν ξοδεύουν χρήματα και είναι αρκετά φειδωλοί. Μία πραγματικότητα είναι ότι έχουμε χάσει μεγάλο μέρος των Ισραηλινών, καθώς οι ακυρώσεις από τους συγκεκριμένους πελάτες είναι για παράδειγμα τουλάχιστον 30-40 κουβέρ ημερησίως στο Ovio. Γενικότερα, πάντως, αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν υπάρχει καλή ψυχολογία στην αγορά».
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τις επιδόσεις της εστίασης, είναι το γεγονός ότι έχουν ανοίξει πολλά καινούργια μαγαζιά στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να μοιραστούν σημαντικά η κατανάλωση και η πελατεία.
Όμιλος Καστελόριζο: Πτώση της κατανάλωσης στο κέντρο της Αθήνας – Θετική η εικόνα σε βόρεια και νότια προάστια
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σταύρου, ιδιοκτήτης και επικεφαλής του ομίλου Καστελόριζο, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Ιουνίου η πορεία του κλάδου εστίασης ήταν πτωτική, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στη μειωμένη κινητικότητα στον τομέα του τουρισμού. «Παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία εμφανίζουν την εστίαση να παρουσιάζει άνοδο των εσόδων, αυτό είναι κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι και οι συναλλαγές μέσω POS εμφανίζονται στα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο η πραγματική κατανάλωση είναι μειωμένη κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Για παράδειγμα, τα καταστήματα που διατηρεί ο όμιλος Καστελόριζο στο κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν μειωμένη κατανάλωση, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σημεία που έχουμε στα νότια και τα βόρεια προάστια – Κηφισιά, Γλυφάδα και Βάρκιζα -, τα οποία κινούνται θετικά, καθώς στηρίζονται κυρίως σε ΄Ελληνες πελάτες».
Το ποσοστό της πτώσης τζίρου στα καταστήματα που διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας ο όμιλος Καστελόριζο ήταν στα επίπεδα του 5% στη διάρκεια του περασμένου Ιουνίου. «Το ευχάριστο είναι ότι οι Έλληνες δεν σταματούν να βγαίνουν έξω. Τα δικά μας καταστήματα βασίζονται περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση, η οποία στηρίζει τη δραστηριότητά μας. Να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος της μείωσης του τζίρου στο κέντρο της Αθήνας, οφείλεται στην απουσία των Ισραηλινών επισκεπτών, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής δραστηριότητας της πόλης», συμπληρώνει ο Αντώνης Σταύρου.
Φίλιππος Τίγκας (Bella Vespa – Pere Ubu): Πρόβλημα για καταστήματα της Γλυφάδας το νυχτερινό ωράριο λειτουργίας
O Φίλιππος Τίγκας εκ των ιδιοκτητών του ιταλικού εστιατορίου Bella Vespa και με συμμετοχή στην ομάδα του Pere Ubu, σημειώνει επίσης ότι η κίνηση στα καταστήματα εστίασης είναι πτωτική. «Ωστόσο δεν είναι σαφές ακόμα πού οφείλεται. Εάν δηλαδή προέρχεται από τον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, με αποτέλεσμα να μοιράζεται η πίτα ή στη μείωση του τουρισμού, ο οποίος στη διάρκεια του Ιουνίου κινήθηκε κάτω από τα επίπεδα που αναμέναμε».
«Τις καθημερινές στο Bella Vespa οι περισσότεροι πελάτες μας είναι ξένοι τουρίστες, ενώ τα Σαββατοκύριακα μας επισκέπτονται κυρίως οι Έλληνες» προσθέτει. «Εάν εξαιρέσει κανείς τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην παραλία και αυτή την περίοδο έχουν άνοδο, τα υπόλοιπα που βρίσκονται εντός της πόλης, αντιμετωπίζουν μείωση της επισκεψιμότητας και πτώση της κατανάλωσης, η οποία αγγίζει περίπου το 10% σε σύγκριση με πέρυσι».
Ο ίδιος σχολιάζει και την απόφαση του δημάρχου Γλυφάδας να θέσει περιορισμό στο νυχτερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης έως τις 12 το βράδυ. «Εκτιμώ ότι το Pere Ubu θα επηρεαστεί από τη συγκεκριμένη απόφαση, καθότι είναι ένα μαγαζί που επί σειρά ετών λειτουργεί και τις βραδινές ώρες».
Επισημαίνει ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δύο μήνες κατά τους οποίους μία μεγάλη μερίδα των Ελλήνων εγκαταλείπει την πρωτεύουσα για τις καλοκαιρινές διακοπές, θα γίνει πιο ξεκάθαρο το τοπίο, εάν δηλαδή υπάρχει πτώση λόγω τουρισμού ή όχι.
Ergon: Εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα της εστίασης
Εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα φαίνεται να αποτελεί ο όμιλος Ergon, ο οποίος διατηρεί παρουσία στο κέντρο της Αθήνας με τα σημεία εστίασης Ergon House και 72H Artisanal Bakery & Eatery Athens στην οδό Μητροπόλεως και με τα Ergon Αγορά και 72H Artisanal Bakery στη Θεσσαλονίκη. Ο Θωμάς Δούζης, συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης της εταιρείας, αναφέρει ότι τα εστιατόρια κινούνται ιδιαίτερα δυναμικά αυτή την περίοδο.
Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία Ergon House και Ergon Bakehouse Athens, που βρίσκονται αντίστοιχα πάνω από τα εστιατόρια Ergon House και 72H Artisanal Bakery & Eatery, ο κ. Δούζης επισημαίνει ότι βρίσκονται και τα δύο στην καρδιά της Αθήνας. «Έτσι, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακυρώσεις από κάποιους Ισραηλινούς, καλύπτουμε ταχύτατα τις ακυρώσεις αυτές με νέες κρατήσεις, γεγονός στο οποίο συμβάλλει καθοριστικά η τοποθεσία των δύο ξενοδοχείων μας».