Τα 5+1 ιταλικά που αξίζει να δοκιμάσεις στα νότια
Έχεις όρεξη για pasta & pizza; Πριν κλείσεις τραπέζι, ρίξε μια ματιά στις καλύτερες τρατορίες και ιταλικά των νοτίων προαστίων και αν δεν τα έχεις επισκεφτεί, διόρθωσε αμέσως το λάθος σου. Αν έχεις ήδη πάει, είναι σίγουρο ότι εκεί θα σε βρίσκουμε κάθε φορά που θέλεις να γευτείς αυθεντική ιταλική κουζίνα.
- 09/11/2015, 09:39
- Κείμενο: NouPou.gr
Testaccio, Βουλιαγμένη

Μπορεί να είναι φετινή άφιξη, αλλά μόνο και μόνο η υπογραφή του σεφ Κώστα Τσίγκα, ήταν αρκετή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού και την ψήφο του Noupou. Προνομιακά τοποθετημένο στο Λαιμό Βουλιαγμένης, σ’ ένα πανέμορφο και design χώρο στον ανακαινισμένο χώρο του πάλαι-ποτέ Silverstar, ο πολύπειρος σεφ και η ομάδα του έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό και αυτό μπορείς να το καταλάβεις από την πρώτη ματιά- και μπουκιά. Η μαύρη πίτσα του είναι must πιάτο, η πολέντα του προτείνεται ανεπιφύλακτα, ενώ η όλη εμπειρία του Testaccio ξεχωρίζει γιατί προσφέρει αυτό ακριβώς που υπόσχεται: ένα value for money ιταλικό δείπνο με έξυπνες και γευστικές πινελιές.
(Testaccio Cucina Italiana, Λητούς 2 & Απόλλωνος 18, Βουλιαγμένη, τηλ: 210- 8964112)
Aperitivo pizza bar, Γλυφάδα

Ένα εξαιρετικό all day cafe pizza bar μέσα στην καρδιά της Γλυφάδας, εμπνευσμένο από τα αντίστοιχα που βρίσκει κανείς σε Ρώμη και Μιλάνο. Η κουζίνα του είναι ανώτερη από πολλά local και μη ιταλικά εστιατόρια, ενώ η πίτσα του, δια χειρός του βετεράνου Ιταλού pizzaiolo Osvalo από το Lido της Βενετίας, μπορεί να καυχιέται ότι είναι από τις καλύτερες που είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε ποτέ. Το μυστικό του ίσως κρύβεται στην απλότητά του (και στην εμπειρία των ανθρώπων που το εμπνεύστηκαν). Μπορείς να πας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και μαζί με τον εσπρέσο του να πάρεις μια γεύση από την αυθεντική και πενταντόστιμη κουζίνα της γειτονικής Ιταλίας. Δικαίως γεμάτο ήδη από την πρώτη μέρα που άνοιξε.
(Aperitivo Pizza Bar, Κύπρου 70, Γλυφάδα, τηλ.:210-8940377,
Sale Bianco, Γλυφάδα

Αν θες να βρεις τραπέζι , σίγουρα μην το αποφασίσεις τελευταία στιγμή. Δεν υπάρχει Παρασκευο-Σαββατοκύριακο που να περνάει και να αφήνει έστω και μια καρέκλα κενή στο Sale Bianco. Αυτό, βέβαια όχι άδικα, αφού τα πιάτα του Salvatore , ένος παθιασμένου ταξιδευτή της γεύσης και της ζωής, είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Και αυτό χωρίς να συμπεριλάβουμε τα -κράτα χώρο οπωσδήποτε για τα- γλυκά του. Η πίτσα του παραδίδει μαθήματα γαστρονομίας και γεύσης, η pasta του σκλαβώνει και τον πιο «έμπειρο» μακαρονά, ενώ η υπέροχη μυρωδιά της τρούφας αιωρείται στον χώρο, σαν να είναι μέρος του ντεκόρ.
(Sale Bianco, Μάρκου Μπότσαρη 10, Γλυφάδα, τηλ. 210-8986301)
Il Tinello, Άλιμος

Η εμπειρία του Il Tinello είναι κάτι που πρέπει κάθε Νότιος να ζήσει έστω μία φορά. Αν και είναι βέβαιο ότι η μία δεν θα είναι αρκετή. Στο «κρυφό» εστιατόριο του Αλίμου, ο πληθωρικός Στέφανος και η ταλαντούχα Ντανιέλα μας ετοιμάζουν, εδώ και δυο δεκαετίες πλέον, ένα πλουσιοπάροχο δείπνο σαν να κερνάνε τους φίλους τους. Με standard τιμή ανά άτομο και fixed μενού, σε έναν χώρο που θυμίζει σαλόνι σπιτιού (επειδή ακριβώς αυτό είναι), τα πιάτα δεν σταματάνε να έρχονται, σαν να είσαι καλεσμένος σε γιορτινό τραπέζι.
(Il Tinello, Κνωσού 54, Αλιμος, τηλ.: 210-9828462)
Da Bruno, Π.Φάληρο

Tα 30 χρόνια λειτουργίας της παραδοσιακής τρατορίας Da Bruno έρχονται μόνο σαν μια τυπική επισφράγιση της επιτυχίας της. Η -πιο αυθεντική δεν γίνεται- τρατορία δεν έχει δώσει τόσο βάρος στην διακόσμηση, η οποία είναι απλή και ζεστή, σύμφωνα με τα πρότυπα των ιταλικών εστιατορίων, όσο στον πλούσιο κατάλογό της. Το μενού διατηρεί κάποια σταθερά πιάτα, όμως φροντίζει να ανανεώνεται ανά τρίμηνο και να λειτουργεί με προϊόντα εποχής. Εντυπωσιακό το σπαγγέτι που σερβίρεται μέσα σ’ένα κεφάλι παρμεζάνας 40 κιλών και μικρό κεφάλι τυρί πεκορίνο, όπου μέσα πέφτουν παπαρδέλες, καραβίδες, γαρίδες και φρέσκια ντομάτα.
(Da Bruno, Αγίου Αλεξάνδρου 46, Παλαίο Φάληρο, τηλ. 210-9818959)
Cosa Nostra by the sea, Μικρολίμανο

Το ατμοσφαιρικό αδελφάκι του γνωστού Cosa Nostra του Ψυρρή έχει γίνει πλέον κοινό (ανάρπαστο) μυστικό ανάμεσα στους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας. Σε έναν εξαιρετικό χώρο που θυμίζει Μαιάμι της δεκαετίας του 60, με τα διάσπαρτα vintage αντικείμενα και την αρμόζουσα στην περίσταση μουσική υπόκρουση να κάνει την διαφορά, δοκιμάστε μοναδικά πιάτα ιταλικής κουζίνας με έμφαση και τη θάλασσα. Απρόσμενα καλή πίτσα, ακαταμάχητα ορεκτικά όπως το σπαράγγι με σος παρμεζάνας και καλοφτιαγμένα κυρίως όπως η bistecca fiorentina και το φιλέτο με την τρούφα.
(Cosa Nostra by the Sea, Ακτή Κουμουνδούρου 50, Μικρολίμανο, τηλ.: 210-4101110)