Τρία στέκια με κρητική κουζίνα για τα οποία αξίζει να πας στην Ηλιούπολη
Σκιουφιχτό μακαρονάκι, χοχλιοί μπουμπουριστοί, μυζηθρόπιτα και, φυσικά, ρακή: Τρία μεζεδοπωλεία στην Ηλιούπολη σερβίρουν διαλεχτούς κρητικούς μεζέδες και μας υπενθυμίζουν πως η κρητική φιλοξενία απλώς δεν συγκρίνεται.
- 22/11/2025, 09:08
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Μεζεδοπωλεία, ταβερνάκια, κρασάδικα. Στην Ηλιούπολη θα βρεις κυρίως παρεΐστικα στέκια για πιο χαλαρές εξόδους που δεν απαιτούν πολλά-πολλά. Φτάνει να έχουν ωραία ατμόσφαιρα, καλό φαγητό και να τα επισκέπτεσαι με τη σωστή παρέα. Το τρίπτυχο της επιτυχίας.
Και αν κάπου ξέρεις ότι θα τα βρεις όλα αυτά, είναι στα κρητικά ταβερνάκια που μας υπενθυμίζουν τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία. Για εσένα, λοιπόν, τον Κρητικό που μπορεί να νιώθεις homesick, ή για εσένα που οι γεύσεις του νησιού μονοπωλούν τη σκέψη σου όταν ψάχνεις την επόμενη γαστρονομική εξόρμηση στην πόλη, να ξέρεις πως στην Ηλιούπολη θα βρεις τρία μέρη τα οποία θα μπουν στη λίστα σου με τις must προτάσεις για καλό, value for money φαγητό.

Το Ραχάτι είναι η πρώτη στάση που οφείλεις να κάνεις, για να δοκιμάσεις τους διαλεχτούς κρητικούς μεζέδες του. Με καταγωγή από την Κρήτη, ο ιδιοκτήτης Μανώλης Περάκης και ο γιος του, Χρήστος, έφεραν στην περιοχή τις μνήμες, τις εικόνες και τις γεύσεις του νησιού τους, τις οποίες μάλιστα έχουν πλέον εντάξει σε καθετί μέσα σε αυτό το μεζεδοπωλείο: από τη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα μέχρι τα πιάτα τους και τη μουσική. Ραχάτι άλλωστε σημαίνει «ξεκούραση, άραγμα, ξάπλα. Σημαίνει καλό φαγητό, πιοτό και καλή παρέα», όπως μας είχε πει ο κ. Περάκης.
Εδώ βρίσκεις γνήσια προϊόντα από την Κρήτη σε συνταγές κλασικές και αγαπημένες, όπως οι αφράτοι κεφτέδες που έρχονται υπέροχα ξεροψημένοι απ’ έξω και λιώμα στο εσωτερικό, τα ωραία σκιουφιχτά με κρητικό ανθότυρο, απάκι και στάκα και οι μπουμπουριστοί χοχλιοί που φτιάχνονται στο τηγάνι. Τα περισσότερα σερβίρονται σε μικρά πιατάκια για να πάρεις πολλά και στη μέση.

Συνόδευσε με τις ολόφρεσκες χοντροκομμένες πατάτες, ενώ μην παραλείψεις την περίφημη στάκα με αβγά, που αν και για πολλούς «υπερβολή», εδώ θεωρείται απαραίτητη.
Τα περισσότερα προϊόντα έρχονται από τη Σητεία και την υπόλοιπη Κρήτη, ενώ η ρακή και το λάδι είναι δικής τους παραγωγής. Κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι θα δοκιμάσεις κάτι πραγματικά ποιοτικό.

Το καλοκαίρι και όσο ο καιρός το επιτρέπει ο κόσμος μαζεύεται στα τραπεζάκια που απλώνονται έξω και το σημείο γεμίζει φωνές και τσουγκρίσματα που δίνουν ζωντάνια στην περιοχή. Τον χειμώνα δε, η «φασαρία» χώνεται στον λίγο cult -αλλά πολύ αυθεντικό- εσωτερικό χώρο που είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες βραδιές. Και τις Κυριακές τα μεσημέρια, το Ραχάτι διοργανώνει live με διαφορετικά είδη μουσικής (κρητικά, έντεχνα, ρεμπέτικα) και το μαγαζί μετατρέπεται πια σε κουτούκι, με χορούς και τραγούδια.
Στα λίγο πιο ψηλά της Ηλιούπολης, κρυμμένο σε ένα στενό της πλατείας Ανεξαρτησίας, το Ρακόμελο γίνεται κι αυτό προορισμός για ωραίες κρητικές προτάσεις. Σε μία πέτρινη μονοκατοικία του ’29 θα συναντήσεις αυτό το πολύχρωμο, καλλιτεχνικό στέκι που αγαπάει τα παραδοσιακά αποστάγματα, την ελληνική κουζίνα, καθώς και την ελληνική και παγκόσμια ποιοτική μουσική.

Ο χώρος του, λίγο ρετρό και «φορτωμένος» με μια πολύ ιδιαίτερη vintage διακόσμηση, θα σε κάνει να θέλεις να αράζεις εκεί με τις ώρες απολαμβάνοντας την κάθε λεπτομέρεια τριγύρω σου. Επίσης, το γεγονός ότι στεγάζεται σε μια παλιά μονοκατοικία μόνο extra πόντους μπορεί να δώσει στη συνολική εμπειρία.
Η κουζίνα του είναι ελληνική, με τα κρητικά πιάτα να ξεχωρίζουν και να κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Δεν μπορείς να το επισκεφτείς και να μην παραγγείλεις τη μαραθόπιτα ή τη μυζηθρόπιτα Σφακίων για τη μέση. Έπειτα, το σκιουφιχτό μακαρονάκι του με απάκι, πιπεριές και κρέμα γάλακτος αποτελεί εξίσου δυνατή επιλογή με αποκορύφωμα τη φρουτάλια με απάκι χοιρινό, αβγά, πιπεριές και πατάτες που θα σε χορτάσει για τα καλά.

Βέβαια, αξίζει να γνωρίζεις ότι φτιάχνουν και τα δικά τους αποστάγματα, όπως οινόμελο ή ρακόμελο, για το καθένα από τα οποία μάλιστα θα σου κάνουν, αν το θες, και το σωστό food pairing. Ετοιμάζουν μια υπέροχη ψημένη ρακή με γλυκιά γεύση από τσικουδιά Ρεθύμνου, ακατέργαστη ζάχαρη Μαγδαληνής με μελάσα, μέλι ανθέων και μπαχαρικά καθώς και κρητικό ρακόμελο «καμωμένο» από τσικουδιά από τα Νεριανά Χανίων Κρήτης με θυμαρίσιο μέλι και κανέλα.
Τις Παρασκευές και τα Σάββατα έχουν live και το μαγαζί γεμίζει με κόσμο και μουσικές που θα σε τραβούν εκεί σταθερά μία φορά τον μήνα, αφού το κέφι και η ατμόσφαιρα οριακά δεν συγκρίνονται.
Στη Λεωφόρο Ειρήνης τώρα, βρίσκεται το “Κουζουλό”. Ο χώρος μικρός, αλλά πολύ ζεστά διακοσμημένος, με σχεδόν τα πάντα γύρω να θυμίζουν την Κρήτη και με τον ήχο της λύρας να ακούγεται μόνιμα από τα ηχεία. Η φιλοξενία γίνεται αντιληπτή σχεδόν αμέσως. Σε καλωσορίζουν σαν να είσαι πελάτης τους από πάντα και ένα καραφάκι ρακή έρχεται για το κέρασμα, οριακά πριν καν προλάβεις να καθίσεις στο τραπέζι σου. Και οι πιθανότητες λένε ότι μέχρι να φύγεις, θα σού έχει έρθει τουλάχιστον ένα ακόμα κερασμένο από το μαγαζί, μαζί με κάποιο κρητικό έδεσμα.

Το highlight, βέβαια, σε κάθε περίπτωση είναι το φαγητό. Είτε έχεις όρεξη για κάτι 100% αυθεντικό και παραδοσιακό είτε θες και το λίγο πιο “πειραγμένο”. Τα τυροπιτάκια με ξινομυζήθρα και τα χορτοπιτάκια με κρητικά μυρωδικά (ζήτα mix!) είναι άχαστη επιλογή και ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα σου. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για παραδοσιακό φαγητό και Κρήτη και να μην παραγγείλεις απάκια χοιρινά με λαχανικά και παλαιωμένο ξύδι, χοχλιούς μπουμπουριστούς και χειροποίητα σκιουφιχτά με απάκι κοτόπουλο.
Κι αν, όπως είπαμε και πιο πάνω, θες να δοκιμάσεις και κάτι πιο πειραγμένο, προτείνουμε να αντικαταστήσεις τους παραδοσιακούς χοχλιούς μπουμπουριστούς με ριζότο με φιλέτα σαλιγκαριών, αλλά και να βουτήξεις όλα όσα θα φας σε τζατζίκι με αβοκάντο Χανίων.
Να φροντίσεις, πάντως, να κρατήσεις χώρο και για άλλα. Γιατί το “main event” του μαγαζιού βρίσκεται στα κρεατικά του. Εκεί, εκτός από τις κλασικές μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες, αλλά και τη γουρουνοπούλα στον φούρνο, θα βρεις τον βασικό λόγο για να επισκεφτείς “Το Κουζουλό”· το αντικριστό του.
Κι αν νιώθεις ότι έχεις περιθώρια και αντέχεις κι άλλο, κλείσε αυτό το γαστρονομικό ταξίδι στην Κρήτη με ένα γλυκό. Πάρε είτε τα παραδοσιακά τυροπιτάκια με μέλι και κανέλα είτε τη σφακιανή πίτα με μέλι. Και -γιατί όχι;- συνόδευσέ τα και με ένα ρακόμελο.
Info
Ραχάτι
Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα 93, Ηλιούπολη
21 0992 0207
Facebook
Ρακόμελο
Διστόμου 9, Ηλιούπολη
21 0970 2025
Site | Facebook | Instagram
Το Κουζουλό
Λεωφ. Ειρήνης 10, Ηλιούπολη
21 0995 8525
Facebook | Instagram