Για φαγητό, καφέ και ποτό στα Πετράλωνα, σε προσφυγικές κατοικίες και γραφικές αυλές
Τα Πετράλωνα είναι μία από τις περιοχές της Αθήνας που διατηρούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, συμβαδίζοντας με το σύγχρονο της εποχής. Τα μαγαζιά τους, από το πρωί για καφέ και brunch, μέχρι το βράδυ για μεζέδες και μαγειρευτά ή για ωραία cocktails, έχουν κι εκείνα αυτό το κάτι που τα κάνει ξεχωριστά.
- 31/08/2025, 10:35
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Πριν από χρόνια, όταν κάποιος έλεγε ότι έβγαινε στα Πετράλωνα, θεωρούνταν ψαγμένος. Ήταν – και παραμένει, σε μεγάλο βαθμό – μία από εκείνες τις γειτονιές που διατηρούν σχεδόν ακέραιο τον χαρακτήρα τους.
Σήμερα, μπορεί τα Πετράλωνα να μην θεωρούνται μια τόσο αντισυμβατική επιλογή για έξοδο, όμως με την urban ταυτότητα και την μποέμικη ψυχή τους, σίγουρα ξεχωρίζουν. Ανάμεσα σε πολυκατοικίες, που στέκονται η μία κολλητά στην άλλη, θα συναντήσεις ισόγειες ή διώροφες μονοκατοικίες με κεραμοσκεπές και μικρές γραφικές αυλές, ακόμα και κτήρια με νεοκλασικά στοιχεία – αν και πρόκειται για μια παραδοσιακά λαϊκή περιοχή, που κατοικήθηκε κυρίως από εργάτες, τεχνίτες και πρόσφυγες. Μάλιστα, το τμήμα της συνοικίας που βρίσκεται δυτικά των γραμμών του ηλεκτρικού, στα παλιά χρόνια ονομαζόταν Κατσικάδικα, επειδή εκεί σύχναζαν πολλοί βοσκοί οι οποίοι περιφέρονταν με τις κατσίκες τους στους δρόμους και μοίραζαν το γάλα στους κατοίκους.
Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα σε γειτονιές που η αρχιτεκτονική τους αντανακλά πολλές διαφορετικές ιστορικές φάσεις του 20ού αιώνα, θα βρεις μαγαζιά με διαφορετική φιλοσοφία, μα τόσο ταιριαστά με την περιοχή. Από τη μία παραδοσιακά ουζερί και ταβέρνες, κι από την άλλη μοδάτα καφέ και μπαρ, φτιάχνουν το ενδιαφέρον γαστρονομικό μωσαϊκό των Πετραλώνων.
Από το πρωί μέχρι το βράδυ, στα Πετράλωνα
Όπως κάθε ζωντανή γειτονιά, έτσι και τα Πετράλωνα έχουν τα δικά τους all day μαγαζιά, που αποτελούν προορισμούς από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Ο Κύριος Χου είναι ένα από τα κλασικά στέκια της περιοχής. Στο σπίτι με το χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα και τη χαριτωμένη πίσω αυλή, μπορείτε να απολαύσετε καφέ και brunch, αλλά και το ποτό σας το βράδυ.
Στο ίδιο ύφος κινείται και το Upupa Epops, με τη θεατράλε αισθητική του και την υπέροχη εσωτερική αυλή. Πρόκειται για ένα μαγαζί-προορισμό που το γνωρίζουν όλοι, είτε συχνάζουν στην περιοχή είτε όχι.
Στα μπαλκόνια του Επί της Δεξαμενής, απολαμβάνετε τον καφέ σας χαζεύοντας περαστικούς και αυτοκίνητα, ενώ το βράδυ πίνετε ποτό με ωραίες μουσικές, ενδιαφέροντα cocktails – και ολόφρεσκα ποπκορν να τα συνοδεύουν! Ο εσωτερικός χώρος είναι επίσης ωραίος, με αυτά τα vibes που το κάνουν εύκολα στέκι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Επί της Δεξαμενής (@epi_tis_dexamenis)
Το Paribaba στεγάζεται σε μια ανακαινισμένη μονοκατοικία όπου θα γευτείτε πλήρες brunch αλλά και κοκτέιλ που θα σας κάνουν να επιστρέφετε ξανά και ξανά. Τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο είναι ό,τι πρέπει για ένα χαλαρό απεριτίβο, ενώ στο εσωτερικό η διακόσμηση είναι ενδιαφέρουσα και ατμοσφαιρική. Στο πίσω μέρος, υπάρχει αυλή που έχει κάτι από… Κούβα.
Για ποτό
Το Line Athens μπορεί να ανοίγει από το πρωί σερβίροντας καφέ και πρωινό με θεϊκό ψωμί, στον εντυπωσιακό Industrial χώρο του και στον ωραίο του κήπο, ωστόσο η φήμη του ως ένα από τα κορυφαία μπαρ έχει ξεπεράσει τα όρια της πόλης. Πριν από δύο χρόνια, αναδείχθηκε ως το καλύτερο νέο κοκτέιλ μπαρ στον κόσμο. Εδώ, τα κρασιά παρασκευάζονται από φρούτα, ενώ τα κοκτέιλ φτιάχνονται με υλικά που δημιουργούν οι ίδιοι, υιοθετώντας τη φιλοσοφία του zero waste.
Ένα από τα πιο σταθερά σημεία για ποτό στα Πετράλωνα είναι όμως και το Κλουβί. Εδώ και χρόνια αποτελεί τη μπάρα που προτιμούν φίλοι, ζευγάρια και συνάδελφοι τις καθημερινές για ένα από τα γευστικά του κοκτέιλ.
Τέλος, ένα ακόμη κλασικό στέκι για ποτό, με άκρως φιλόξενη ατμόσφαιρα και ευγενικό σέρβις, είναι το Σπιρτόκουτο. Τα καθαρά ποτά και οι ωραίες μουσικές το κάνουν ιδανικό για τις εξόδους σας.
Πετράλωνα: Η ώρα του φαγητού
Το φαγητό αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στα Πετράλωνα. Η ιστορική ταβέρνα Οικονόμου άνοιξε πρόσφατα μια νέα σελίδα με καινούργιο ιδιοκτήτη, διατηρεί όμως την ταυτότητά της κι αυτό που την έκανε διάσημη: το καλό μαγειρευτό φαγητό. Το κουνέλι στιφάδο και ο κόκορας με κρασάτη σάλτσα ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ταβέρνα του Οικονόμου 1930 (@taverna.oikonomou)
Ένα μεζεδοπωλείο που αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη είναι οι Ραδιουργίες. Με πιάτα ιδανικά για να συνοδεύσετε το κρασί ή το τσίπουρό σας, όπως το συκώτι-λουκούμι, γίνεται εύκολα αγαπημένο στέκι.
Το Άστερ μπορεί να συστήνεται ως κρητικό μεζεδοπωλείο, όμως εδώ δεν θα φάτε μονο σκουφιχτά. Θα δοκιμάσετε κι άλλα ωραία, μικρά ή μεγαλύτερα πιάτα, άλλα μοντέρνα και άλλα πιο παραδοσιακά. Το σίγουρο είναι ότι θα ξανάρθετε.
Το Ραντεβού, από την άλλη, είναι πιο καφενείο φάση, με έντονη παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Όπως ίσως φαντάζεστε, θα φάτε πιατάκια με λουκάνικο, αβγά με στάκα, γαύρο μαρινάτο και θράψαλο ξυδάτο.
Κρυμμένο σε κοινή θέα, μια ανάσα από τη λεωφόρο Χαμοστέρνας, θα βρείτε το Σεμπρεβίβα, που στεγάζεται στο ισόγειο μιας προσφυγικής κατοικίας. Με τέσσερα τραπέζια όλα κι όλα στο ζεστό του εσωτερικό, όμως με πολλή άπλα στο πεζοδρόμιο (που μοιάζει με πεζόδρομο) έξω, αυτό το μαγαζάκι συστήνεται ως “εδεσματοποιείο”. Στο μενού του θα βρείτε πιάτα που πάντα έχουν μια ενδιαφέρουσα έκπληξη, ενώ το χειροποίητο ψωμί του, με τη χαρακτηριστική μυρωδιά των βοτάνων που περιέχει η συνταγή, είναι πραγματικά μοναδικό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ένα από τα δεκάδες σπιτικά λικέρ!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Σεμπρεβίβα Εδεσματοποιείον (@sempreviva_petralona)
Για ιταλικό, θα πάτε στου Τζιοβάνι Σκαράτζι, του μάγειρα που έγινε γνωστός μέσα από το MasterChef. Στο Sole Giaguaro, θα απολαύσετε αυθεντικές ιταλικές συνταγές, δημιουργημένες με σύγχρονες τεχνικές. Το μενού περιλαμβάνει pasta, κρέας αλλά και ψάρι.
Last but not least, στην πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα, το Hanky Panky φτιάχνει ίσως ένα από τα καλύτερα smash burgers της πόλης. Πίσω από το φαστφουντάδικο με τη 90s αισθητική, βρίσκεται ο Γρηγόρης Κίκης, ο νεαρός σεφ και συνιδιοκτήτης του fine dining εστιατορίου Hervé αλλά και του Upon στο Παλαιό Φάληρο (πρόσφατα άνοιξε Hanky Panky και εκεί).