Pizza Zeas: Μια πίτσα με ιστορία 50 χρόνων στη Νέα Σμύρνη
Υπάρχουν μαγαζιά που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της περιοχής που τα φιλοξενεί. Ένα τέτοιο είναι η Pizza Zeas στη Νέα Σμύρνη, που εδώ και 50 χρόνια σερβίρει τη signature καναδέζικη πίτσα της και έχει θαμώνες που δεν την αλλάζουν με τίποτα.
- 18/07/2025, 10:42
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Η pizza, όπως και η pasta, είναι αναμφίβολα ένα ιταλικό σουξέ. Η ιταλική κουζίνα έχει καταφέρει να είναι μία από τις πιο αγαπημένες στον κόσμο, κερδίζοντας σχεδόν τους πάντες. Είναι μια comfort κουζίνα που ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Σκεφτείτε το: αν θέλετε να φτιάξετε κάτι γρήγορο στο σπίτι, θα βάλετε μια κατσαρόλα με μακαρόνια. Κι όταν παραγγέλνετε απ’ έξω, το δίλημμα είναι συνήθως “σουβλάκι ή πίτσα”.

Στην Αθήνα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πίτσες ναπολιτάνικες με λεπτό, αφράτο ζυμάρι και φουσκωμένο στεφάνι, αλλά και deep dish με τραγανό περίβλημα, σαν τάρτα, γεμάτο σάλτσες και λιωμένα τυριά. Όσο κι αν πειραματιζόμαστε, όμως, πάντα υπάρχει εκείνη η old school πίτσα που μας τραβά πίσω. Αυτή με τη γνώριμη, κλασική γεύση που θυμόμαστε και αγαπάμε από παιδιά.

Μια τέτοια πίτσα φτιάχνεται εδώ και 50 χρόνια στη Pizza Zeas στη Νέα Σμύρνη. Η πιτσαρία αυτή έχει ταυτιστεί με τη γειτονιά, περνώντας από γενιά σε γενιά. Από το 1973, όταν άνοιξε για πρώτη φορά, μέχρι σήμερα, συνεχίζει να φτιάχνει αυθεντική καναδέζικου στιλ πίτσα με την ίδια αφοσίωση.
Η πίτσα είναι το ζυμάρι της
Καθημερινά, οι έμπειροι τεχνίτες της Pizza Zeas ετοιμάζουν τη ζύμη με την ίδια, δοκιμασμένη συνταγή, ώστε να είναι πάντα αφράτη και νόστιμη. Το ζύμωμα δεν είναι απλή υπόθεση – θέλει τέχνη, χέρια μερακλίδικα και υπομονή. Μετά το ζύμωμα, η ζύμη «πατιέται» στο κατάλληλο σχήμα και ξεκουράζεται μέχρι να υποδεχτεί τη σάλτσα.

Η σάλτσα της Pizza Zeas είναι κεφάλαιο από μόνη της. Η μυστική της συνταγή παραμένει επτασφράγιστη, και το μόνο σίγουρο είναι πως το μείγμα της αφήνει έντονη εντύπωση στους πελάτες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να την «αποκρυπτογραφήσουν», χωρίς επιτυχία.
Στην κουζίνα, όλα λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Πίσω από όλα όμως βρίσκεται μια σταθερή προσήλωση στην ποιότητα. Εδώ και δεκαετίες, η Pizza Zeas συνεργάζεται με επώνυμους προμηθευτές και επιλέγει τα υλικά της χωρίς να κάνει εκπτώσεις. Γιατί ποιος μένει «ζωντανός» για 50 χρόνια αν δεν στηρίζεται στην πρώτη ύλη και τη φιλοξενία;

Τι τρώμε στην Pizza Zeas
Η αρχή γίνεται με τις μπρουσκέτες. Με χειροποίητο ψωμάκι, πέστο βασιλικού, μοτσαρέλα και φρέσκια ντομάτα. Δοκιμάστε όμως και τα μανιτάρια αλά κρεμ με σκόρδο και λευκό κρασί – πιάτο που «μιλάει» από μόνο του. Στις σαλάτες, ξεχωρίζει αυτή με ρόκα, σπανάκι και πρωτόφυλλα λόλας, νιφάδες παρμεζάνας και δροσερό βαλσάμικο ντρέσινγκ.

Στο μεγάλο κεφάλαιο πίτσα, οι επιλογές καλύπτουν κάθε γούστο. Υπάρχουν πιο light επιλογές για όσους προσέχουν, αλλά και κλασικές αγαπημένες, όπως η σπέσιαλ ή η καναδέζικη. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα, μην χάσετε τη Maple: καυτερή σάλτσα ντομάτας με σκόρδο και μπέικον, πεπερόνι ωρίμανσης, κρεμμύδι και σιρόπι maple.
Όποια πίτσα κι αν επιλέξετε, θα τη χαρείτε ως την τελευταία μπουκιά. Είναι πλούσια, γενναιόδωρη και γεμάτη φρέσκα υλικά.

Το μενού συνεχίζει με ζυμαρικά, όπως η κλασική μπολονέζ και οι ταλιατέλες με κοτόπουλο και εστραγκόν, ενώ υπάρχουν και επιλογές με θαλασσινά αλλά και ζυμαρικά φούρνου. Ξεχωρίζει το κριθαρώτο γαρίδας, με την εμβληματική γεύση του.
Η κατηγορία grill είναι από τις πιο πρόσφατες προσθήκες, με επιλογές όπως μοσχαρίσια μπιφτέκια με μπαχαρικά Zeas και το must-try μπέργκερ California, με 200γρ. Angus, καραμελωμένα κρεμμύδια, φρέσκια ντομάτα, μαρούλι, μπέικον, τσένταρ και BBQ σως με Jack Daniel’s.
Ολοκληρώστε το γεύμα σας με ένα καλτσόνε «κόλαση» με νουτέλα και μασκαρπόνε ή – αν προτιμάτε κάτι πιο ελαφρύ – ένα τσιζκέικ με αγριοκέρασο. Και φυσικά, συνοδεύστε τα όλα με μπίρες ή κρασί. Η λίστα δεν είναι τεράστια, αλλά είναι διαλεγμένη με φροντίδα.

Η Pizza Zeas δεν είναι ακόμη μία πιτσαρία της Νέας Σμύρνης, αλλά ένα ιστορικό κομμάτι της. Είναι το μέρος όπου επιστρέφεις – για τη γεύση, για την αίσθηση, για την ιστορία. Για μια πίτσα που δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα, γιατί εδώ και 50 χρόνια είναι η αγαπημένη της γειτονιάς.