Προκόπης Κουρής: Το ηλιοβασίλεμα και καλοκαιρινά ραντεβού στο Monk GastroBar που δεν πρέπει να χάσεις
The Summer Times
Ο Σεφ Προκόπης Κουρής, ένας από τους συνιδρυτές του Monk Gastro Bar στη Γλυφάδα, κι αν κάτι αγαπά στο καλοκαίρι πιο πολύ, αυτό είναι το ηλιοβασίλεμα.
- 30/07/2025, 10:51
- Κείμενο: Αλεξία Ζερβούδη
- Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τούμπανος
Τα καλοκαίρια του ως παιδί, θυμάται να τα περνά μέσα σε ξενοδοχεία, καθότι οι γονείς του εργάζονταν σε αυτά και του άρεσε να πηγαίνει μαζί τους στη δουλειά. Ταυτόχρονα, από όταν θυμάται τον εαυτό του, τριγυρνούσε στην κουζίνα και μαγείρευε με τη μητέρα του. Η μαγειρική ήταν μονόδρομος για εκείνον, και έτσι ακολούθησε το πάθος του και έγινε σεφ. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Ελούντα όπου μαγείρεψε για μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής και του καλλιτεχνικού κόσμου. Μιλώντας με ενθουσιασμό για τα χρόνια στην Κρήτη, τα γεμάτα συναρπαστικές εμπειρίες γαλανά μάτια του πρόδωσαν ένα μικρό παράπονο. «Είχα 10 χρόνια να δω ηλιοβασίλεμα!» εξήγησε και με άφησε με την εντύπωση, πως πλέον δεν διαπραγματεύεται για αυτό, είναι ένα σχεδόν καθημερινό ραντεβού που δεν θέλει να χάνει.

Λάτρης της ασιατικής κουζίνας και των premium κοπών κρεάτων, ο Προκόπης Κουρής, ισορροπώντας ανάμεσα στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεών του και την οικογενειακή ζωή, δεν παύει ποτέ να σκέφτεται και να μαγειρεύει δημιουργικά, ως γνήσιος Taste Experience Seeker. «Το καλύτερό μου πιάτο δεν το έχω φτιάξει ακόμη», εξομολογείται, καθώς πιστεύει πως κάθε επόμενο, έχει τη δυναμική να γίνεται καλύτερο από κάθε προηγούμενο, αρκεί η όρεξη για δημιουργία να μην χάνεται ποτέ. «Για να επιβιώσεις στην επιχειρηματικότητα, νομίζω ότι οφείλεις να είσαι δημιουργικός», όπως λέει.
Αυτή τη φορά, τον συναντήσαμε στο Monk, ένα από τα εστιατόρια της Γλυφάδας που για να γνωρίσεις και να έχεις ολοκληρωμένη άποψη, θα πρέπει να τα επισκεφθείς περισσότερο από μια φορά. Κι αυτό, γιατί εμπνέει ως τόπος συνάντησης για πολλά διαφορετικά γούστα και περιστάσεις, με σημείο αναφοράς την εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής. «Το Monk άνοιξε πριν από δύο χρόνια και η αλήθεια είναι πως πολλοί νόμιζαν ότι πρόκειται για μπιραρία. Φυσικά κι έχουμε μπίρες, αλλά και μεγάλο κατάλογο κρασιών του ελληνικού και ξένου αμπελώνα. Όμως ο κόσμος έρχεται κυρίως για το φαγητό, με πολλές επιλογές σε αυτό».

Στον κατάλογο βρίσκετε comfort food, sharing πιάτα που σας φέρνουν πιο κοντά αλλά και gourmet επιλογές. Όσο για το ποτό, είτε είσαι οινόφιλος, είτε λάτρης της μπίρας, είτε – ειδικά τώρα το καλοκαίρι- θέλεις ένα δροσιστικό κοκτέιλ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις αυτό που ταιριάζει στη διάθεση και στο στιλ σου. «Όλα τα κοκτέιλ είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να συνδυάζονται εύκολα με το φαγητό. Είναι ισορροπημένα και αρέσουν πολύ στον κόσμο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους!», σχολιάζει.

Για τον Προκόπη, το μεγάλο στοίχημα είναι να διαθέτει προσιτές επιλογές στο κοινό. «Αυτό το έχουμε καταφέρει. Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα, κρατάμε τις τιμές σε ένα επίπεδο όπου εύκολα κάποιος θα διαλέξει κάτι από τον κατάλογο, να φάει, να πιει και να περάσει καλά. Η εστίαση περνά μια δύσκολη περίοδο, με έντονο ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα η περιοχή ανεβαίνει διαρκώς. Στο Μonk θέλουμε να απευθυνόμαστε σε όλους, όχι μόνο στους λίγους».
First Date στο Monk…
Ένα πρώτο ραντεβού στο Monk είναι σίγουρα μια επιλογή που θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά αν θέλεις να κάνεις καλή αρχή. Η διακριτική cosmopolitan μουσική, ο απαλός φωτισμός και το ατμοσφαιρικό περιβάλλον δημιουργούν από μόνα τους την ιδανική συνθήκη για να σπάσει ο πάγος.

Στις top επιλογές που προτείνουμε για το πρώτο ραντεβού είναι το Classic Smash Wagyu Cheeseburger με παραδοσιακό αμερικανικό πατατόψωμο, που ταιριάζει εκπληκτικά με το First Date, signature cocktail του Monk, με βάση το gin και λικέρ από ροδάκινο και πεπόνι. Δεν βρίσκεται τυχαία στον κατάλογο, περνάει διακριτικά το μήνυμα και τεστάρεις και το χιούμορ του άλλου. Όσο για το burger, σε κρατάει εντός budget, αλλά και σου χαρίζει απλόχερα το coolness που χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή, δεν συμφωνείς;
Beef, beer & beat that if you can
Η θερμοκρασία έχει ανέβει και η παρέα θέλει μπίρα! Κάπως έτσι σε φαντάζομαι με την παρέα σου να περνάς ένα ανέμελο καλοκαιρινό βράδυ καθημερινής, για όσο καιρό βρίσκεσαι ακόμα στην Αθήνα και μετράς αντίστροφα για τις διακοπές σου. Παρότι εσφαλμένα κάποιοι πιστεύουν ότι το Monk είναι μπιραρία (δεν είναι), θα βρεις επιλογές από παγωμένες draft μπίρες, ανάμεσα στις οποίες και τη δική τους lager «Monk». Αν προτιμάς μια La Trappe, επίσης θα βρεις να τη συνδυάσεις με φαγητό εξίσου δυνατής γευστικής έντασης.

Πρωταγωνιστής της παρέας είναι η απόλυτη μπιφτέκα του Monk. Ένα black angus beef burger 400gr, που δεν είναι καθόλου απαραίτητο να μοιραστείς – αν και θα μπορούσες. Εμείς δεν κρίνουμε! Αλλά και το Chicken Asado ταιριάζει πολύ εδώ με τις μπίρες ως μια fusion γαστρονομική πρόταση, όπως και οι ποικιλίες που θα σας προτείνουν (από 2 έως και 6+ άτομα).
Premium cuts & wise wines
Αν έχεις τη διάθεση να βγεις για «καλό φαγητό», στο Monk βρίσκεις premium κοπές κρέατος και κρέατα ωρίμανσης, που ψέματα δεν θα σου πω, αξίζει να τα γευτείς παρέα με ένα καλό κόκκινο κρασί. Μια τρυφερή πικάνια (Picahna) από τη Νέα Ζηλανδία ή ένα κλασικό T-Bone από την Αυστραλία; Εσύ αποφασίζεις! Οι επιλογές σου θα σε οδηγήσουν πιθανώς σε ένα ξινόμαυρο δυναμικού χαρακτήρα, είτε σε ένα βελούδινο Merlot – Syrah.

Εάν χρειαστείς πλοηγό στη winelist ο σερβιτόρος σου θα χαρεί να σε εξυπηρετήσει. Αν όμως μαντεύω σωστά, γνωρίζεις ήδη να ξεχωρίζεις το καλό κρέας κι αυτό, επειδή πριν από όλα είσαι ένας γνήσιος οινόφιλος. Το καλό φαγητό που έψαχνες μόλις το βρήκες και είναι value for money, σίγουρα μια από τις πιο απολαυστικές ανακαλύψεις σου στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε η καλοκαιρινή σου έξοδος στο Monk να σου αφήσει μια γλυκιά επίγευση. Είτε έφαγαν από την μπιφτέκα σου χωρίς να σε ρωτήσουν, είτε δεν είσαι σίγουρ@ ότι το first date σου πήγε καλά, προλαβαίνεις να το γυρίσεις με ένα προφιτερόλ με γεμιστά σουδάκια από παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης ή ένα Banoffee για το σβήσιμο!