Γιώργος Μελισσάρης και Πάνος Πολίτης: Πρωτοπόροι στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας
Ο Γιώργος Μελισσάρης και ο Πάνος Πολίτης βρίσκονται πίσω από τα πιο αγαπημένα στέκια της Αθήνας. Με κοινή φιλοσοφία γύρω από το τι σημαίνει «καλό φαγητό» και «ολιστική εμπειρία», ενώνουν τις δυνάμεις τους στα Ox και Cinapos.
- 29/07/2025, 12:25
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο Γιώργος Μελισσάρης και ο Πάνος Πολίτης είναι επιχειρηματίες που έχουν χτίσει μεθοδικά, ο καθένας με τη δική του ταυτότητα, ένα τοπίο μαγαζιών που δεν περνούν απαρατήρητα. Από το Brunello και το Spitjack, μέχρι το Ovio και το Cupola, τα ονόματά τους είναι συνδεδεμένα με χώρους που μιλούν στο κοινό- και το κοινό απαντά, γεμίζοντας τραπέζια με ενθουσιασμό. Η συνεργασία τους στα OX και Cinapos ήταν το φυσικό επόμενο μιας παλιάς φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης.
Μαζί, «μιλούν τη γλώσσα» της σταθερής ποιότητας και της αυθεντικής φιλοξενίας- και ξέρουν καλά πως μια επιτυχία δεν μετριέται μόνο σε κρατήσεις, αλλά σε εμπειρίες που μένουν.
Π.Π.: Το πρώτο πράγμα που παρατηρώ ως πελάτης σε ένα εστιατόριο είναι αν υπάρχει value for money. Δεν έχει σημασία αν θα πληρώσω πολλά ή λίγα – αρκεί αυτό που θα πάρω να ανταποκρίνεται στην τιμή. Δυστυχώς, είναι φαινόμενο της εποχής να βλέπουμε ακριβά μαγαζιά με υπηρεσίες που δεν δικαιολογούν το κόστος. Το δεύτερο πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το mood, η ατμόσφαιρα, το πώς νιώθεις εκεί. Ίσως κάπου αλλού να φας καλύτερο κρέας απ’ ό,τι στο Ox ή να βρεις πιο εξελιγμένα πιάτα από ό,τι στο Cinapos. Όμως αυτό που μετράει είναι η όλη εμπειρία. Από την υποδοχή, το service και το περιβάλλον μέχρι τον σεβασμό προς τον πελάτη.
Γ.Μ.: Για να γίνει ένα μαγαζί πραγματικό success story σήμερα, χρειάζεται ένας συνδυασμός δεξιοτήτων: ο σύγχρονος εστιάτορας πρέπει να έχει γνώσεις από λογιστική ως φιλοσοφία. Ωστόσο, βλέπω ότι οι “επιτυχίες” είναι πολύ περισσότερες από τη συνέχεια και συνέπεια ενός μαγαζιού. Αλλά η αληθινή πρόκληση είναι η διάρκεια. Η σταθερότητα στο προϊόν, η συνεχής εξέλιξη, η καλή σχέση ποιότητας-τιμής, όλα αυτά είναι που τελικά χτίζουν την αληθινή επιτυχία και όχι μια προσωρινή επιτυχία της επιχείρησης.

Π.Π.: Έχω ως φιλοσοφία να δημιουργώ δυνατές ομάδες. Χωρίς αυτές, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επιχειρηματική προσπάθεια, όσο καλό και αν είναι το concept. Η καθημερινή λειτουργία, η διαχείριση, ακόμα και το οικονομικό κομμάτι, απαιτούν σωστή στελέχωση.
Π.Π.: Ο χώρος της εστίασης δυσκολεύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Γιατί είναι ένας χώρος που βάλλεται από όλες τις πλευρές. Είναι στο στόχαστρό, να το πω έτσι- είτε από οικονομική, φορολογική ή εργασιακή άποψη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην εστίαση δεν είναι ούτε οι ιδέες, ούτε το concept, ούτε οι συνεργασίες, είναι η έλλειψη (καταρτισμένου) προσωπικού.
Γ.Μ.: Σαν τάση που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια βλέπω την αυθεντικότητα. Θεωρώ. Ο κόσμος σήμερα αναζητάει το γνήσιο. Θέλει περισσότερο βάθος και εμπειρία. Δεν θέλει το προϊόν να είναι ένα μιξ ιδεών.
Ο Γιώργος Μελισσάρης είναι ιδιοκτήτης των Brunello, Brasserie Lorraine, Brutus, Smash n’ Bun, Spitjack, Ami, Taratsa, Woowoo summer και ο Πάνος Πολίτης των Ovio και Cupola. Από κοινού έχουν το Ox και το Cinapos.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “White Paper: The Big Business of the South”, την ειδική έκδοση της NouPou Media για το σήμερα και το αύριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.