Σόβολος: Εκεί που πάντα μυρίζει Κυριακή, τώρα ψήνεται το καλύτερο κρουασάν της Αθήνας
Από το 1979, ο Σόβολος δεν φτιάχνει απλώς ψωμί. Αφηγείται ιστορίες ζύμης, βουτύρου και μνήμης. Τώρα επιστρέφει με κάτι νέο: χειροποίητα κρουασάν που κάνουν τη στάση για «να πάρω κάτι μικρό» να μοιάζει με τελετουργία.
- 20/10/2025, 11:28
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε αμέτρητες συζητήσεις εδώ και χρόνια, ακούω να λένε πως έχει τον καλύτερο καφέ, το πιο γευστικό παγωτό, την πιο καλοστημένη patisserie. Ο πατέρας μου έλεγε πάντα: «Ο μόνος που κάνει το ψωμί όπως παλιά».
Πρόσφατα όμως, άκουσα κάτι νέο: «Έχει τα καλύτερα γαλλικά κρουασάν της πόλης». Όχι απλώς τα ψήνει μπροστά σου, τα βλέπεις να πλάθονται εκεί, ζωντανά, με τα χέρια του executive pastry chef. Και σκέφτεσαι: γίνεται ένας φούρνος να είναι συνεπής σε όλα αυτά; Μάλλον, ναι. Γίνεται.

Την περασμένη Κυριακή βρέθηκα ξανά εκεί. Ο χώρος μοσχοβολούσε Γαλλία. New entry: μια σειρά από χειροποίητα κρουασάν και η ουρά, ατελείωτη. Δοκιμάζω το πρώτο και καταλαβαίνω αμέσως: premium υλικά, τεχνική, μεράκι. Όχι ένα ακόμα κρουασάν από τις αμέτρητες croissanterie που ξεφυτρώνουν παντού, αλλά ένα κρουασάν που θες να σταματήσεις τον χρόνο για να το απολαύσεις με τα δύο σου χέρια. Ένα κρουασάν Σόβολος. Η συνέπεια που λέγαμε.

Από τα αλμυρά ξεχώρισα αυτό με παντζάρι και τυρί κρέμα, ενώ το κρουασάν με σπανάκι και τυρί ήταν αποκάλυψη. Από τα γλυκά, το κλασικό croissant pistache με γέμιση φιστίκι και το croissant cheesecake με μαρμελάδα φράουλα είναι οι πρωταγωνιστές.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο φούρνος που μεγάλωσε γενιές και γενιές στα νότια προάστια δεν έμεινε ποτέ στάσιμος. Αντίθετα, εξελίσσεται, σέβεται την ιστορία του και αγκαλιάζει κάθε νέα γαστρονομική τάση.
Ο ΣΟΒΟΛΟΣ δεν είναι απλώς ζαχαροπλαστείο. Δεν είναι απλώς φούρνος.
Είναι ο ΣΟΒΟΛΟΣ, η απόλυτη, καθημερινή ιεροτελεστία.