ALMA, το πιο vintage ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο
Το Alma στο Παλαιό Φάληρο παραμένει από το 1972 ένα από τα πιο αυθεντικά, vintage ζαχαροπλαστεία της πόλης, εκεί όπου οι παλιές συνταγές, οι οικογενειακές ιστορίες και τα ολόφρεσκα γλυκά συνεχίζουν να γράφουν την ίδια, αγαπημένη παράδοση.
- 08/12/2025, 13:39
- Κείμενο: Χριστίνα Δρούζα
- Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τούμπανος
Το ζαχαροπλαστείο Alma άνοιξε τις πόρτες του το 1972 στην οδό Αγίου Αλεξάνδρου, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο του Παλαιού Φαλήρου. Ιδρυτής ο Κωνσταντίνος Αγγελής, παλιός ζαχαροπλάστης από την Αλεξάνδρεια που εργαζόταν σε ένα από τα πιο καλά και φημισμένα ζαχαροπλαστεία της πόλης, το περίφημο Delices. Η οικογένεια έφυγε από εκεί το 1965, τότε που οι Έλληνες εγκατέλειπαν μαζικά την περιοχή, έζησε μερικά χρόνια στην Κύπρο και το 1971 εγκαταστάθηκε στο Παλαιό Φάληρο όπου υπήρχε ήδη μια σημαντική κοινότητα Ελλήνων από την Αίγυπτο. Το ζαχαροπλαστείο Alma ξεχώρισε αμέσως για τις αυθεντικές του συνταγές, την φρεσκάδα και την ποιότητα των γλυκών του.

Χρειάζεται να αναλογιστούμε ότι το Φάληρο εκείνη την εποχή ήταν πολύ διαφορετικό, μια αρχοντική γειτονιά, με υπέροχες μονοκατοικίες και λιγοστά καταστήματα. Στους άδειους δρόμους κυκλοφορούσαν καλοντυμένοι αστοί που έκαναν την βόλτα τους απολαμβάνοντας την ησυχία και την θαλασσινή αύρα της παραλιακής. Οι κάτοικοι της περιοχής επισκέπτονταν το Alma για να αγοράσουν λευκές πάστες αμυγδάλου, σοκολατένιες σεράνο, τα κλασικά μιλφέιγ αλλά και πτι φουρ, σαμπλέ και κουλουράκια. Ήταν εκείνες οι εποχές, όχι και τόσο μακρινές, που οι καλοί τρόποι επέβαλαν να μην πηγαίνει κανείς πουθενά με άδεια χέρια. Ένα κουτί με γλυκά ήταν πάντοτε καλοδεχούμενο και σε κάθε σπίτι υπήρχαν τουλάχιστον κουλουράκια και βουτήματα για τους απρόσμενους επισκέπτες, τότε που θεωρούσαν ανάρμοστο αν όχι ντροπιαστικό να μην υπάρχουν γλυκά στο σπίτι για έναν ξαφνικό επισκέπτη.
Από τότε πολλά άλλαξαν στις καθημερινές συνήθειες, στη φυσιογνωμία και στις διαδρομές της πόλης, αλλά στο ζαχαροπλαστείο Alma μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος. Όλα έχουν διατηρηθεί όπως ήταν κι όπως τα θυμούνται οι παλαιότεροι. Το Alma είναι μάλλον το πιο vintage από τα vintage ζαχαροπλαστεία της περιοχής κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς ακόμη κι από τη βιτρίνα. Μια παλιά επιγραφή με λευκά και κόκκινα γράμματα σε γραμματοσειρά μιας άλλης εποχής κι ένας πενταψήφιος αριθμός τηλεφώνου που φέρνει στο μυαλό την Αθήνα πριν δεκαετίες. «Αυτή που βλέπετε στη βιτρίνα είναι η πρώτη επιγραφή του ζαχαροπλαστείου, την είχε φτιάξει ο πατέρας μου» αναφέρει ο γιος του ιδρυτή, Στέλιος Αγγελής. «Με τον καιρό βέβαια τα γράμματα χάλασαν, αλλά την ξαναφτιάξαμε πριν μερικά χρόνια. Βρήκαμε έναν παλιό τεχνίτη, μεγάλο σε ηλικία, και σιγά σιγά την έφτιαξε ακριβώς όπως ήταν και τη θυμάμαι από μικρό παιδί».

Ένα μικρό, οικογενειακο ζαχαροπλαστείο
Το Alma είναι ο ορισμός της μικρής οικογενειακής επιχείρησης που περνάει από πατέρα σε γιο. Ο Στέλιος Αγγελής μάς εξηγεί ότι, όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του, κράτησε το ζαχαροπλαστείο η μητέρα του που εργαζόταν εκεί από την πρώτη μέρα. Εκείνος και οι αδερφές του είχαν ουσιαστικά μεγαλώσει μέσα στο ζαχαροπλαστείο, αφού οι γονείς τους δούλευαν εκεί όλη μέρα. Από τον πατέρα και τη μητέρα του έμαθε τα πάντα για τις συνταγές και τις παρασκευές, δούλευε στο εργαστήριο από μικρό παιδί. Όταν μεγάλωσε, ακολούθησε και μια σχολή ζαχαροπλαστικής, στη Θεσσαλονίκη τότε, αφού στην Αθήνα δεν υπήρχε τίποτε πέρα από την κρατική σχόλη στην Ανάβυσσο, περισσότερο για να ενημερωθεί και να δει καινούργιες τεχνικές. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ανέλαβε το εργαστήριο του Alma, κάτι που για εκείνον ήταν πολύ φυσικό αφού το αγαπούσε πολύ και ήταν συνυφασμένο με την ζωή και την οικογένειά του.
Ο Στέλιος Αγγελής, που μεγάλωσε μέσα στο ζαχαροπλαστείο και πέρασε ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο δοκιμάζοντας συνταγές και γλυκά, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ζαχαροπλάστη, με ιδιαίτερη φιλοσοφία και άποψη για την τέχνη του. Όταν ανέλαβε το Alma δεν θέλησε να αλλάξει τίποτε, ούτε στην εμφάνιση ούτε στο περιεχόμενο. Αρκεί να περάσει κανείς την είσοδο για να δει πώς ήταν παλιά τα ζαχαροπλαστεία: το καλοδιατηρημένο μωσαϊκό στο πάτωμα, οι παλιοί πάγκοι, οι μικρές πεντακάθαρες βιτρίνες και τα παλιά ψυγεία, η παλιά ζυγαριά με το χαρακτηριστικό σχήμα, τα γυάλινα ράφια με τα διακοσμητικά στους τοίχους και πίσω η μαγική εσωτερική πόρτα που οδηγεί στο εργαστήριο από όπου βγαίνουν ολόφρεσκα τα λαχταριστά γλυκά σε μικρές ποσότητες και σταθερή ποικιλία. Στην ερώτηση αν έχει μπει στη σκέψη να κάνει μια ανακαίνιση και να αλλάξει σε ένα πιο μοντέρνο στυλ, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Είναι μια απόλυτα συνειδητή απόφαση να διατηρήσουμε το Alma όπως ήταν από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, μονάχα τα ψυγεία αλλάξαμε κάποια στιγμή. Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα που τα ζαχαροπλαστεία έχουν γίνει όλα ίδια. Είναι για εμάς θέμα ταυτότητας και μνήμης. Είναι όμορφο να διατηρούμε τις μνήμες μας, να μην τα αλλάζουμε όλα. Θα μπαίναμε όμως, όπως και έχουμε κάνει, στη διαδικασία αναπαλαίωσης, αλλά ριζική ανακαίνιση, όχι δεν θα κάνουμε».

Η διατήρηση της μνήμης είναι το ζητούμενο και στα γλυκά που φτιάχνει. Ο Στέλιος θέλησε να διατηρήσει αναλλοίωτες τις αυθεντικές συνταγές του πατέρα του, εκείνες που οι Φαληριώτες θυμούνται από παλιά και εξακολουθούν να αναζητούν. Εδώ όλοι οι πελάτες γνωρίζουν ότι θα βρουν τα αγαπημένα τους γλυκά όπως ακριβώς τα θυμούνται, με την ίδια γεύση. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούν στο Alma είναι πρώτης ποιότητας, χωρίς σκόνες και συντηρητικά. Εδώ δεν θα δούμε μοντέρνα και περίτεχνα γλυκά ούτε θα δοκιμάσουμε ευφάνταστες γεύσεις. Θα βρούμε όμως τα κλασικά κι αγαπημένα γλυκά της παιδικής μας ηλικίας, όπως πάστες, εκλέρ, μιλφέιγ, βραχάκια, μαργαρίτες, ταρτάκια, μαρόν γλασέ, διάφορα κουλουράκια και βουτήματα, τσουρέκι και τα κλασικά κεράσματα τυλιγμένα σε γυαλιστερά χρωματιστά χαρτιά. Όλα τα γλυκά είναι ολόφρεσκα και φτιάχνονται καθημερινά με τα πιο αγνά υλικά σε μικρές ποσότητες.

Τα γλυκά στο Alma είναι πάντα φρέσκα
Όταν ο Στέλιος Αγγελής μιλάει για «φρέσκα γλυκά», το εννοεί. Το εργαστήριο ανοίγει καθημερινά γύρω στις 7.30 το πρωί, ο ζαχαροπλάστης φοράει τη λευκή του ποδιά και ξεκινάει τα γλυκά της ημέρας. Το εργαστήριο δουλεύει συνεχώς, η παραγωγή δεν σταματάει κι ως ένα σημείο ακολουθεί τη ζήτηση. Τη μια μέρα μπορεί να φτιάξει περισσότερα μιλφέιγ, την άλλη περισσότερα βουτήματα. Μια επιλογή πολύ συνειδητή και πολύ σοφή θα λέγαμε. «Θέλουμε τα γλυκά που δίνουμε στους πελάτες μας να είναι φρέσκα και σωστά φτιαγμένα. Θέλουμε να έχουμε μια συνέπεια στην παραγωγή μας και να έχουμε καλά προϊόντα γιατί αυτή είναι η ταυτότητά μας. Είμαστε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο με μικρό παρασκευαστήριο, δεν μπορούμε να στηρίξουμε μεγάλες ποσότητες, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε άλλες διαδικασίες. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε συνεπείς στην ποιότητα των γλυκών μας» εξηγεί ο ιδιοκτήτης.

Όταν τον ρωτάμε πιο είναι το γλυκό που ο ίδιος ξεχωρίζει στο Alma, διστάζει για λίγο αλλά στη συνέχεια αναφέρει ότι είναι πολύ περήφανος για το μιλφέιγ που φτιάχνει καθημερινά στο εργαστήριο με χειροποίητη σφολιάτα και ολόφρεσκη κρέμα ζαχαροπλαστικής. Δεν παραλείπει ωστόσο να αναφέρει και την περίφημη τυρόπιτα του Alma, εκείνη που φουρνίζεται κάθε πρωί και μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχει τελειώσει. Όποιος την έχει δοκιμάσει δεν την ξεχνάει εύκολα, καθώς είναι φτιαγμένη με τρία μόνο υλικά: χειροποίητη ελαφριά σφολιάτα, τυρί φέτα και φρέσκο γάλα. Το μυστικό της γεύσης κρύβεται πάντοτε στην απλότητα και στα καλής ποιότητας υλικά και η τυρόπιτα του Alma είναι ίσως η πιο αυθεντική που έχουμε δοκιμάσει.

Τρεις γενιές Φαληριωτών στο Alma
Όταν του ζητάμε να μας πει λίγα λόγια για τους πελάτες του ζαχαροπλαστείου, ο Στέλιος Αγγελής αναφέρει χαμογελώντας πως «το ζαχαροπλαστείο ξεκίνησε μια εποχή που το Φάληρο ήταν μια μικρή γειτονιά με λίγες μονοκατοικίες και ελάχιστα καταστήματα, οι κάτοικοι γνωριζόμασταν μεταξύ μας, σκεφτείτε ότι υπήρχε μόνο ένα Γυμνάσιο στην περιοχή. Ήμασταν μικρός τόπος». Όλα αυτά τα χρόνια, εξυπηρετούν σταθερούς πελάτες, κυρίως παλιούς Φαληριώτες, αλλά και τους νεότερους κατοίκους που έχουν μάθει από τους παλιούς ότι στο Alma φτιάχνει παραδοσιακά γλυκίσματα κι ένα από τα καλύτερα μιλφέιγ της πόλης. «Πολλοί έρχονται πια όχι μόνο με τα παιδιά τους αλλά και με τα εγγόνια τους, γνωρίζουμε ολόκληρες οικογένειες σε τρεις γενιές. Έχουμε καταφέρει να χτίσουμε προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες μας, είναι πολύ όμορφο αυτό που συμβαίνει, να μοιραζόμαστε τις χαρές των ανθρώπων που γνωρίζουμε από παλιά». Όπως παραδέχεται χαρακτηριστικά, τα γλυκά στο Alma είναι οικογενειακή υπόθεση και για τους ίδιους τους πελάτες, καθώς έχει τύχει πολλές φορές να έχουν φτιάξει γλυκά για βάφτιση τόσο για τα παιδιά όσο και για τα εγγόνια της ίδιας οικογένειας. Δεν είναι ωστόσο λίγοι και οι νέοι πελάτες που έμαθαν το μυστικό κι έρχονται συστημένοι από τους παλαιότερους.

Καθώς πλησιάζουν Χριστούγεννα το εργαστήριο δουλεύει πυρετωδώς για τα γλυκά των Χριστουγέννων. Κάποιοι Φαληριώτες υποστηρίζουν με θέρμη ότι το Alma φτιάχνει τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες και τα καλύτερα μελομακάρονα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν ουρά για να αγοράσουν τα λαχταριστά χειροποίητα τσουρέκια που κάνουν την Αγίου Αλεξάνδρου να μοσχομυρίζει. Όσο για τις παραδοσιακές βασιλόπιτες, καλό θα είναι για βιαστείτε γιατί η παραγωγή είναι έτσι κι αλλιώς μικρή και εξαντλείται πολύ γρήγορα.