Τυράκειον: Κουραμπιέδες με βούτυρο από τη Τζια, γλυκά και τυριά για το γιορτινό τραπέζι
Xmas Guide 2025
Στον Άγιο Δημήτριο, το Τυράκειον φέρνει τα Χριστούγεννα της Τζιας πιο κοντά, μέσα από γλυκά, τυριά και γεύσεις που πατούν στην παράδοση και φτιάχνονται με πρώτες ύλες από τη φάρμα της οικογένειας, μετατρέποντας την εορταστική περίοδο σε μια αυθεντική, χειροποίητη εμπειρία.
Στον Άγιο Δημήτριο, το Τυράκειον φέρνει τα Χριστούγεννα της Τζιας πιο κοντά, μέσα από γλυκά, τυριά και γεύσεις που πατούν στην παράδοση και φτιάχνονται με πρώτες ύλες από τη φάρμα της οικογένειας, μετατρέποντας την εορταστική περίοδο σε μια αυθεντική, χειροποίητη εμπειρία.
- 19/12/2025, 10:42
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Στο Τυράκειον, τα Χριστούγεννα έχουν άρωμα Τζιας και γεύση αυθεντική. Στον Άγιο Δημήτριο, εκεί όπου εδώ και περίπου πέντε χρόνια οι αδελφοί Μυκονιάτη έχουν μεταφέρει ένα κομμάτι του νησιού τους, η εορταστική περίοδος αποκτά χαρακτήρα, μνήμη και ξεκάθαρη ταυτότητα.

Κατά τη διάρκεια των γιορτών, ο πάγκος του Τυράκειον γεμίζει με γλυκά που πατούν γερά στην παράδοση. Μελομακάρονα με θυμαρίσιο μέλι, κουραμπιέδες με βούτυρο δικής τους παραγωγής και έντονο άρωμα που σε καλεί να μπεις μέσα, αλλά και σε σύγχρονη εκδοχή με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος συνθέτουν μια γιορτινή συλλογή που δύσκολα προσπερνάς.
Θα βρεις επίσης μπισκότα, παραδοσιακά και γεμιστά τσουρέκια, χριστουγεννιάτικους κορμούς σε μορφή τούρτας, σε δάφορα σχέδια, αλλά και πιο παιχνιδιάρικες επιλογές, όπως παγωτό μελομακάρονο. Όλα φτιαγμένα με πρώτες ύλες που γνωρίζουν καλά και με συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

Πέρα όμως από τα γλυκά, το Τυράκειον αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και για τα τυριά του, δηλαδή ό,τι πρέπει ιδανικά για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Το γάλα προέρχεται από τη φάρμα της οικογένειας στην Τζια και μεταφράζεται σε προϊόντα με καθαρή, γεμάτη γεύση. Ανάμεσά τους, το ξεροτύρι Κέας, ένα κίτρινο, γλυκό τυρί από αγελαδινό γάλα, αλλά και γιαούρτια από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, καθώς και το κρεμώδες ρυζόγαλο που έχει αποκτήσει φανατικό κοινό.
Δεν γίνεται όμως να μην αναφερθούμε και στις χειροποίητες πίτες του, που πια αποτελούν το σήμα κατατεθέν του: το χοντρό φύλλο που ανοίγουν καθημερινά μόνοι τους είναι τραγανό και ανάλαφρο, ενώ οι πίτες φτιάχνονται με παραδοσιακές συνταγές της μητέρας της οικογένειας Μυκονιάτη.

Στο Τυράκειον, τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς εποχικά. Είναι μια γευστική αφήγηση που ξεκινά από την Τζια και καταλήγει στο γιορτινό τραπέζι, με αυθεντικότητα, φροντίδα και ξεκάθαρη αγάπη για το καλό προϊόν.