Barbarossa, το ψάρι στην πιο πάρτι διάθεσή του
Athens Riviera Premium Xmas Dining
Πριν περάσεις στο θαλασσινό τραπέζι, αξίζει να ζήσεις την εμπειρία ενός resort που δεν μοιάζει με κανένα, σε ένα εξωτικό σκηνικό που φιλοξενεί το πιο luxurious camping της επικράτειας. Η Ελένη Ψυχούλη κατεβαίνει για το NouPou στη Βούλα και γράφει για το εστιατόριο Barbarossa.
- 18/12/2025, 13:14
- Κείμενο: Ελένη Ψυχούλη
Στην καρδιά της Βούλας, εκεί που το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ, υπάρχει μια πύλη που οδηγεί σε άλλο ένα- ίσως υποψιαστείς-από τα ξενοδοχεία της ύψιστης πολυτέλειας που τόσο αγαπά ένα προάστιο που από τη γέννησή του υπηρετεί τις θαλασσινές διακοπές στην πιο Riviera εκδοχή του γκλαμ. Η καταπράσινη διαδρομή που κατηφορίζει στη θάλασσα για να σε οδηγήσει στο Barbarossa, θα σου προταθεί άνετη και καθιστή, στο ηλεκτροκίνητο αυτοκινητάκι που παρέχει το resort στους πελάτες του. Όμως, από τα 3 θεαματικά, προδιαγραφών Λοράν Γκαρός γήπεδα του τένις στην είσοδο και μέχρι να φτάσεις στο εστιατόριο, αξίζει να διασχίσεις σε μια μαγεμένη διαδρομή τα εντελώς διαφορετικά που συμβαίνουν σε αυτή τη γωνιά της Βούλας και σχεδόν, σε μια παρένθεση που σε διαχωρίζει από τον κόσμο της πραγματικότητας, για να σε ταξιδέψει στον πλανήτη του ονείρου.

Πλάι στις πισίνες και τους εξωτικούς κήπους, εδώ δεν θα συναντήσεις κτίρια, οικοδομές και υποδομές, τίποτα που να θυμίζει ξενοδοχείο στην κλασική του εκδοχή. Ένα ολόκληρο camping από σκηνές, που μέσα τους χωράνε την απόλυτη επιτομή της πολυτέλειας, σκηνές διαφορετικές, καμωμένες από πρωτοποριακά υλικά, που στεγάζουν μια διαφορετική άποψη για ένα resort, χωρίς να βαραίνουν το τοπίο. Διαμονή-εμπειρία, όπως θα την συναντούσες στις σαβάνες της Νότιας Αφρικής, εστιασμένη στην οικολογία και την ευεξία. Παντού νοιώθεις πως το ξεχωριστό αυτό συγκρότημα της Domes, αγαπά τα σπορ, τη γιόγκα, και ο,τιδήποτε γυμνάζει ή φροντίζει το σώμα και την ψυχή. Δεν είναι τυχαίο που διάσημοι τενίστες και αθλητές το χρησιμοποιούν σαν καταφύγιο για μια διαμονή που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Ανάμεσα στις πισίνες και τον Σαρωνικό, όμως, εδώ κρύβεται και ένας κόσμος χαλάρωσης και κεφιού με πολλά στέκια και δεν είναι τυχαία η επιλογή του Barbarossa σαν κεντρική επιλογή και γαστρονομική ταυτότητα του εκλεκτού αυτού σύμπαντος, στο οποίο και εσύ ο ντόπιος, είσαι ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος.

Οι παλιότεροι πάντα θα θυμόμαστε το γραφικό, μικρό ουζερί με τη σούμα, τα λιαστά χταπόδια και τις «γούνες» του, με φόντο το ονειρικό λιμανάκι στη Νάουσα της Πάρου. Από το 1987 ως τα σήμερα, ο Barbarossa εξελίχθηκε αρχικά σαν ένα περιοπής θαλασσινό εστιατόριο, με τα ριζότι και τις διάσημες ροφομακαρονάδες του. Ακολουθώντας την ψαροφαγία αιχμής, που στο μεταξύ έχει βάλει στο μενού της σούσι, σεβίτσε και μια μεγάλη έφεση στο ιντερνάσιοναλ ωμό, ο Barbarossa μεγαλώνει κι άλλο, επεκτείνεται στο Μπόντρουμ, το Κάιρο και τώρα ετοιμάζει τα καινούρια του παραρτήματα στο Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι. Το Barbarossa, όμως, δεν είναι απλά άλλο ένα εστιατόριο στο οποίο θα πας για το φρέσκο ψαράκι σου, που έρχεται από την Πάρο, σε ένα ιδιαίτερο μέρος με βασιλική περιποίηση.

Εδώ και χρόνια, ξέρει να συνδυάζει το πάρτι με το ιώδιο, με djs και σταθερά lives, που ανεβάζουν το κέφι σε διονυσιακά ντεσιμπέλ με φόντο ένα κριθαρότο με βασιλικό καβουροπόδαρο. Νότιο μυστικό, το μεσημεριανό Κυριακάτικο ξεφάντωμα, που ξεκινά το μεσημέρι για να κρατήσει ως την αρχή της νύχτας, αυτό που ξεκινά με τον Θοδωρή Αποστολόπουλο στα decks και συνεχίζει με τη φωνή της Αγγελικής Κελεκίδη. Νησιώτικα, λαϊκά, τελευταία, ξεσηκωτικά σουξέ στο μενού, μουσικές που ενώνουν σε μια συμπαντική γιορτή όλες τις διαφορετικές φυλές ενός resort.

Το μενού υπογράφει ο Θάνος Κακαράς, head chef του Ομίλου Barbarossa, ο οποίος μαζί με τον Head Chef του Barbarossa Athens Νίκο Κουτσούκο, έχει φροντίσει να συμπεριλάβει όλες τις κλασικές γεύσεις που έχτισαν το όνομα του Παριανού πειρατή στη γλυφαδιώτικη κουζίνα του. Ξεκινήσαμε με μια κρεμώδη και σε πλούσια δόση ταραμοσαλάτα, η οποία αποκτά υφή αλλά και μια δεύτερη ενδιαφέρουσα γεύση από το τρίμμα αβγοτάραχου και τις φύτρες σκόρδου. Την συνοδεύεις με ζεστές, τραγανές λωρίδες από λαδόπιτα της Ρόδου ή με το δικό τους, σπιτικό ζεστό ψωμάκι με καρύδι, το οποίο σε υποδέχεται με το ελαιόλαδο Barbarossa και με ένα μπολάκι με τις πιο γιγάντιες ελιές που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Το ταρτάρ βασιλικού καβουριού είναι ένα ορεκτικό που σίγουρα δεν έχεις δοκιμάσει πουθενά αλλού.

Μια αλοιφή από την νόστιμη σάρκα του καβουριού, με πικάντικη μαγιονέζα, λαδολέμονο με άρωμα yuzu και διακριτικό λάδι τρούφας πάνω σε τραγανό bok choy, baby gem, σπαράγγι, καρότο και ρόκα, που δημιουργούν μια ευχάριστη τραγανή αντίθεση. Μια Barbarossa σαλάτα, συνδυάζει τα χειμωνιάτικα και τα καλοκαιρινά λαχανικά με σύκο, κουκουνάρι, πορτοκάλι, γραβιέρα Νάξου και σος σόγιας, πριν περάσεις στις καραβίδες, πιάτο εμβληματικό της Barbaross-ιας φιλοσοφίας που μεταφράζει ένα κλασικό σαγανάκι με την πιο ιωδιούχα λιτότητα: σωστά σοταρισμένη καραβιδόψυχα, βόνγκολε, ντοματίνι σοτέ, κυβάκια φέτας στη σωστή δόση, φρέσκο τσίλι για τη σπιρτάδα και λίγο φύτρο αρακά για τη γήινη νοστιμιά.
Στο κυρίως, προτιμήσαμε τα κλασικά: το φρικασέ με άγρια χόρτα της Πάρου, φιλέτο ψαριού και μια αρωματική, φινετσάτη λεμονάτη σος αντί το κλασικό αβγολέμονο. Το κριθαρότο με ζωμό καραβίδας και μπουκιές από το φιλέτο του αστακού, σωστά δεμένο, με άρωμα από φρέσκα μυρωδικά, είναι το πιάτο που σχεδόν δεν λείπει από κανένα τραπέζι.

Στο γλυκό τελείωμα, δοκιμάσαμε το σεμιφρέντο φιστίκι, με καραμελωμένη σφολιάτα, κρέμα και μους φιστικιού, μια άλλη εκδοχή για ένα μιλ-φέιγ και πολύ χαρήκαμε που στον κατάλογο υπάρχει μια ωραία επιλογή από παγωτά και σορμπέ, όπως το μάνγκο και το πεντανόστιμο λεμόνι με βασιλικό. Ό,τι πιο φίνο για να ξεπλύνεις τη θάλασσα από τα χείλη σου.