Οι 13 καλύτερες τεκίλες που πρέπει να δοκιμάσεις στην ζωή σου
Ένα απόσταγμα που σε πάει απευθείας Μεξικό και κουβαλάει τόση ιστορία όση δεν φαντάζεσαι. Μαζέψαμε τις ετικέτες που πρέπει να ξέρεις και επιβάλλεται να έχεις πιεί τουλάχιστον μια φορά
- 14/03/2018, 10:00
- Κείμενο: NouPou.gr
Την έχεις στο μυαλό σου σαν το spirit για τα σφηνάκια. Θεωρείς ότι όποιος την παραγγείλει σκέτη πρέπει να είναι γερό ποτήρι. Νομίζεις ότι μόλις πιεις την πρώτη γουλιά θα θες να ρίξεις σφαλιάρα στον σβέρκο σου. Κι όμως όλα αυτά είναι ένα τεράστιο λάθος. Η tequila είναι ένα βασιλικό απόσταγμα, με βαριά ιστορία και απίστευτη γεύση. Είναι αυτή η άτιμη η αγαύη που κάνει κάθε tequila τόσο μοναδική που αν στην κάθε γουλιά κλείσεις για λίγο τα μάτια σου τότε θα ταξιδέψεις με απευθείας εισιτήριο στο Μεξίκο και στην επαρχία του Jalisco.
Για τον λόγο αυτό εμείς είμαστε εδώ για να σου παρουσιάσουμε 13 ετικέτες tequila οι οποίες θα σε κάνουν να απορείς με το τι προκάλεσε έκρηξη γεύσεων και αρωμάτων στον ουρανίσκο σου. Βλέπεις αυτό το απόσταγμα από 100% μπλε αγαύη είναι τόσο παιχνιδιάρικο που μπορεί να σε κάνει να θυμηθείς γεύσεις που δεν φαντάζεσαι.
Η tequila έχει από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στο θέμα της παραγωγής. Υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν φαντάζεσαι όμως αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι τις επιμέρους κατηγορίες της. Μιλάμε πάντα για tequila και απαραίτητο είναι να πρόκειται για απόσταγμα 100% μπλέ αγαύης. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι tequila και κάπου εκεί έρχεται να κολλήσει το Mezcal. Θα μιλήσουμε και για αυτό κάποια στιγμή. Όσον αφορά την tequila οι κατηγορίες της είναι οι εξής:
Blanco: Καθαρή, άχρωμη τεκίλα κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει περάσει από βαρέλια για να παλαιωθεί.
Reposado: Τούτη εδώ η tequila έχει περάσει από 2 έως 12 μήνες σε μεγάλα ή μικρά δρύινα βαρέλια. Έχει έναν ανοιχτό χρυσό τόνο στο χρώμα και τόνους γεύσης που αρχίζουν να προσδίδουν στο απόσταγμα κάτι από φρούτα.
Anejo: Το χρώμα της είναι αρκετά πιο σκούρο και αυτό οφείλεται στα δρύινα βαρέλια που την φιλοξένησαν για τουλάχιστον ένα χρόνο. Επίσης αυτά τα βαρέλια μέγιστης χωρητικότητας 600 λίτρων, είναι παλιά βαρέλια bourbon ή cognac κάτι που κάνει το αποτέλεσμα ακόμα πιο ενδιαφέρον.
Πάμε να δούμε όμως τις 15 ετικέτες -η σειρά είναι τυχαία και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική-
Cazadores
Πρώτη φορά κυκλοφόρησε το 1922 από τον Don José María στο Jalisco, Mexico. Συγκεκριμένα στην περιοχή του Los Altos κυκλοφόρησε πρώτη φορά τούτη η tequila με το όνομα κυνηγοί. Εμφιαλώθηκε και έγινε γνωστή παγκοσμίως μέσα από ένα μπουκάλι που είχε ένα ελάφι στην ετικέτα με άμεση παραπομπή στο όνομά της. Το 2002 αποφάσισε να αλλάξει μορφή αλλά όχι γεύση. Γοητευτική, μοντέρνα, σαγηνευτική απ’ έξω και επιθετική και αρωματική από μέσα χάρη στις 2 ζυμώσεις, την διπλή απόσταξη και ωρίμανση σε μικρά δρύινα βαρέλια.
1800 Tequila
Το μακρινό 1800 παράχθηκε στο Jalisco η πρώτη πραγματική premium τεκίλα που ήθελε να αλλάξει το ίδιο το απόσταγμα αλλά και τον τρόπο που όλος ο κόσμος το έβλεπε. Και το κατάφερε. Η επιτυχία της μοναδική αφού είναι ένα μπουκάλι που μπορείς να το αναγνωρίσεις από μακριά. Επιθετικό, τετραγωνικό μα πάνω από όλα στιβαρό. Ακριβώς όμως και η γεύση της. Για μένα ίσως από τις καλύτερες reposado που μπορείς να δοκιμάσεις σε λογικές τιμές.
Herradura
Αν μια tequila μαζικής παραγωγής μπορεί χωρίς αμφισβήτηση να περηφανεύεται για την πρωτοπορία της αυτή είναι σίγουρα η Herradura. Βλέπεις είναι η πρώτη tequila εισήγαγε την κατηγορία Reposado το 1974. Αρκετά χρόνια πιο πίσω, από το 1870 παράγεται ανελλιπώς με την ποιότητα της να παραμένει πάντα στα ανώτατα επίπεδα. Σίγουρα για αυτό φταίει και η αφοσίωση των ανθρώπων της να χρησιμοποιούν φυσική μαγιά και η ζύμωσή της να γίνεται σε περισσότερο χρόνο. Ιδανική είτε σκέτη είτε σε cocktail δίνει ένα spicy αποτέλεσμα στην γλώσσα.
Patron
Πρώτη φορά την είχα αντικρίσει σε μια σειρά (Niptuck) με πλαστικούς χειρουργούς στην Αμερική, όπου ένας την λάτρευε και έπινε μόνο εκείνη. Από τότε πέρασαν χρόνια για να την δω στην χώρα μας. Άριστη ποιότητα για μια ετικέτα που από το 1989 παράγει με αφοσίωση και παραδοσιακές τεχνικές το απόσταγμα που έκανε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες να λατρέψουν την αγαύη. Η κρυστάλλινη απόχρωση της Gran Patrón Platinum οφείλεται στην τριπλή απόσταξη ενώ έχει περάσει για σύντομο χρονικό διάστημα από δρύινα βαρέλια και γιαυτό βγάζει αρώματα και νότες βανίλιας.
Don Julio
Μία μπράντα που ειδικά εδώ στην Ελλάδα όλοι ξέρουν και έχουν δοκιμάσει. Δεν είναι τυχαίο ότι κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς με εξωφρενικό ποσοστό. Το ίδιο αποστακτήριο παράγει την Don Julio 1942, μία extra-Añejo (υπερπαλαιωμένη) που θυμίσει ένα πολύ εκλεπτυσμένο κονιάκ, με έντονη τη γεύση των μπαχαρικών, κάποιες νότες καραμέλας και αίσθηση τροπικών φρούτων. Βλέπεις ο Don Julio González εκείνη την χρονιά επέλεξε να δημιουργήσει μια tequila που θα ταρακουνήσει τον κόσμο. Και τα κατάφερε.
Casamigos
Για την Casamigos σίγουρα έχεις διαβάσει κάπου αν σκεφτείς ότι είναι η tequila που έφτιαξε με όλο του το μεράκι το George Clooney τότε αντιλαμβάνεσαι ότι το brand name είναι αρκετά ισχυρό. Όμως και η γεύση της είναι μοναδική. Ο διάσημος ηθοποιός ήθελε να φτιάξει μια tequila που δεν θα του καίει τον λαιμό και δεν θα τον ζαλίζει. Αυτό το μαγικό της Casamigos γοήτευσε και την Diageo η οποία αγόρασε το αποστακτήριο πριν μερικά χρόνια με ένα τεράστιο ποσό. Στην Ελλάδα δεν θα την βρεις εύκολα αλλά επειδή είχα την ευκαιρία να την δοκιμάσω στο εξωτερικό σου εγγυόμαι ότι ο Clooney έχει βάλει μπόλικο μεράκι σε αυτό το απόσταγμα. Η Blanco βγάζει βανίλιες και καρύδα λόγω του ότι οι pinas (η καρδιά της αγαύης) έχει μείνει για τρεις μέρες στους φούρνους αντί για μερικές ώρες όπως γίνεται συνήθως.
Olmega Los Altos
Όταν είδα πρώτη φορά την Olmeca ALTOS γοητεύτηκα από την εξωτερική της εμφάνιση. Μοιάζει τόσο δροσερή, τόσο απολαυστική μόνο στο μάτι. Η γεύση της είναι στο ίδιο μήκος κύματος με νότες που σε κάνουν να γουρλώνεις τα μάτια σε κάθε γουλιά. Πρόκειται για μια super-premium τεκίλα 100% de agave από την περιοχή Los Altos του Jalisco. Ένα μοναδικό terroir που έχει δώσει μερικές από τις καλύτερες τεκίλες στον κόσμο. Η Los Altos είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Henry Besant και Andrés Masso (δύο παγκοσμίου φήμης mixologists), ενώ ο Jesus Hernandez αποτελεί τον Master Distiller της. Εκτός από την Los Altos η Olmega έχει δημιουργήσει μια σειρά που με γνώμονα τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής, φτιάχνει αποστάγματα πιστά στις αρχικές γεύσης της tequila.
Ocho
Ο Άλεξ Κράτενα έχει πει ότι είναι η αγαπημένη του tequila. Αυτό και μόνο λέει πολλά, αλλά η ocho δεν έχει μόνο αυτά τα παράσημα. Πρόκειτα για προιον συνεργασίας του διάσημου tequilero Carlos Camarena και του Tomas Estes ο οποίος έχει ανακυρηχθεί πρεσβευτής της tequila και του Jalisco στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα μοναδικό. Προσωπικά ίσως η πιο αρωματική tequila με γεύση που δεν δημιουργεί καμία καψάδα αλλά συγχρόνως δίνει τόση ένταση στον ουρανίσκο σου. Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές αγαύες από διαφορετικά ranchos, τα οποία δίνουν κάθε ένα την δική τους πινελιά στο αποτέλεσμα. Η Reposado και Añejo παλαιώνουν σε παλιά βαρέλια που έχουν ήδη φιλοξενήσει πριν αρκετές παρτίδες τεκίλα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση του ξύλου.
Fortaleza
Όταν βλέπεις την Fortaleza την ξεχωρίζεις από μακριά χάρη στην καρδιά της αγαύης που στέκει στο καπάκι της. Φτιαγμένη από τον πέμπτης γενιάς tequilero Guillermo Sauza ο οποίος κουβαλάει ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία. Η παράδοση της tequila κυλάει στο αίμα του και στις αρχές της δεκαετίας του 90 αποφάσισε αυτό να το βγάλει στην Fortaleza. H αγαύη συνθλίβεται με τον παραδοσιακό τρόπο tahona, η ζύμωση γίνεται σε μιρκές ξύλινες δεξαμενές και η απόσταξη σε μικρούς αποστακτήρες για μεγαλύτερο έλεγχο ποιότητας. Το αποτέλεσμα είναι απαλό, μεταξένιο με νότες γλυκού αλλά και spicy. Σίγουρα θα σε πάει λίγο σε καρύδα κάτι που κάνει αυτή την τεκίλα ακόμα πιο εξωτική.
Casa Noble
Ήρθε η ώρα για μια πιστοποιημένη και ως βιολογική tequila. H Casa Noble παράγει εξαιρετικά αποστάγματα με νότες γεύσεων που ξεφεύγουν από τις κλασσικές. Δυστυχώς δεν έρχεται στην Ελλάδα αλλά αν την πετύχεις πουθενά ζήτα είτε την Joven, που είναι περιορισμένης παραγωγής είτε την Crystall που είναι μια παραλλαγμένη Blanco αφού έχει περάσει από διαφορετικά βαρέλια
Siete Leguas
Άλλη μια tequila που ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και αυτό φαίνεται σε κάθε γουλιά. Αυτή η τεκίλα έχει μια γοητευτική πικράδα σε αντίθεση με άλλες της κατηγορίας της, ενώ η επίγευση καραμέλας μοιάζει να σε ανταμείβει στο τέλος. Ο πετρόμυλος tahona για τις pinas καθώς και κάθε σημείο της παραγωγικής της διαδικασίας έχει παίξει τεράστιο ρόλο για να βγάλει αρώματα δυόσμου, πεύκου, κανέλας Αν δεν μπορείς να την πιεις σκέτη τότε αυτή η tequila πάει τέλεια vermouth, μερικά bitters και μία φέτα λεμόνι.
Tres Generaciones
Το όνομά της προδίδει πολλά για το ποιόν της. Είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης τριών γενεών της οικογένειας Sauza. Ναι το ίδιο όνομα που αναφέραμε και πριν. Εδώ οι θρυλικοί tequiliero αποφάσισαν να αγοράσουν ένα παλιό αποστακτήριο mezcal και να συνδέσουν όλες τις διαδικασίες απόσταξης μεταξύ τους χωρίς να αφήνουν μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν βάλεις μέσα και την τριπλή απόσταξη τότε έχεις μια premium tequila που ξεχωρίζει για την απαλή και υπέροχη γεύση της. Δυστυχώς δεν την φέρνει κάποιος διανομέας αλλά ίσως την πετύχεις κάπου στις όμορφες κάβες της πόλης.
Milagro
Αυτή η tequila ξεκίνησε αρκετά πρόσφατα, το 1997, όταν δύο φοιτητές αποφάσισαν να φτιάξουν με μεράκι μια tequila για τις μαργαρίτες τους. Και τα κατάφεραν αφού μοιάζει να αποτελεί πια επιλογή πολλών bartender για τα cocktails. H Milagro Select Barrel Reserve Silver όμως είναι ένα πραγματικό διαμάντι μιας και έχει περάσει ένα μήνα σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και αυτό έχει εκτοξεύσει τα αρώματα και τις επιγεύσεις της. Μία ευχάριστη πικάντικη νότα βγαίνει σε κάθε γουλιά και πίστεψέ με αν την βρεις -γιατί δεν έρχεται στην Ελλάδα επίσημα- πρέπει να την δοκιμάσεις.