Μοντάνα: Στον Υμηττό, μια πλατεία γίνεται χωριό και η ελληνική κουζίνα επιστρέφει στην απλότητα
Μια πλατεία, σαν να βγήκε από την ελληνική ύπαιθρο, γίνεται σκηνικό για φαγητό που δεν προσποιείται - απλώς θυμίζει πόσο νόστιμη μπορεί να είναι η παράδοση όταν παραμένει αληθινή.
- 07/11/2025, 16:12
- Κείμενο: NouPou.gr
Υπάρχουν ερωτήματα για την αθηναϊκή εστίαση που μένουν αναπάντητα – μέχρι κάποιος να αποφασίσει να τα πάρει προσωπικά. Το Μοντάνα είναι ακριβώς αυτό: μια απάντηση που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Παράδοση, ναι. Φαντασία, επίσης. Πείραγμα και παιχνίδι παντού παρόν. Και όμως, πίσω από όλα αυτά, υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος: η απευθείας διασύνδεση με την ορεινή ελληνική κουζίνα, όχι σαν αναβίωση, αλλά σαν σύγχρονη πραγματικότητα. Στα ορεινά της Αθήνας, δηλαδή στον Υμηττό.
Το setting είναι κομβικό. Μια πεζοδρομημένη πλατεία που μοιάζει με χωριό, μια ανάσα από το κέντρο. Χωρίς θόρυβο, χωρίς ρόλους, χωρίς συμπλέγματα. Σαν να ξέρεις όλους όσοι κάθονται γύρω σου – κι ας τους γνωρίζεις για πρώτη φορά. Η αίσθηση της παρέας εδώ δεν είναι διακοσμητική. Είναι ο βασικός «κανόνας». Κι αυτό αλλάζει τις ισορροπίες: δεν τρως απλώς σε ένα μαγαζί, αλλά συμμετέχεις σε μια ατμόσφαιρα που μοιάζει με ελληνική οικογενειακή συνάθροιση, αλλά με σύγχρονη ανάγνωση.

Η κουζίνα βασίζεται στην επαρχιακή Ελλάδα. Όχι με φολκλόρ λογική, αλλά με σεβασμό στην πρώτη ύλη, την απλότητα και τη νοστιμιά που δεν χρειάζεται υπερβολές. Κρέατα της ώρας, σπιτικές πίτες, μαγειρευτά που μυρίζουν Κυριακή στο χωριό, τυριά μικρών παραγωγών, ζυμωτό ψωμί, τραγανές πατάτες, κρασάκι και τσίπουρο που ρέει άνετα στο τραπέζι. Και από δίπλα, μικρές πινελιές δημιουργίας που δεν αλλοιώνουν, αλλά φωτίζουν αυτό που η ελληνική παράδοση έχει ήδη χτίσει.

Το Μοντάνα είναι τελικά ένα πείραγμα. Όχι στο φαγητό, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε κάθε gourmet «ανατροπή». Είναι πείραγμα στα στερεότυπα: ότι η αυθεντική ελληνική κουζίνα ανήκει μόνο στην επαρχία, ότι η Αθήνα δεν μπορεί να προσφέρει εμπειρίες αληθινής παρέας, ότι το απλό δεν μπορεί να είναι σύγχρονο.
Η υπόσχεση είναι ξεκάθαρη: η ελληνική κουζίνα υπάρχει, εξελίσσεται και συνεχίζει να συγκινεί. Εντός Αθηνών. Πλησίον των αισθήσεών μας. Και σε μια πλατεία στον Υμηττό που μπορεί, για λίγο, να γίνει το αγαπημένο σας χωριό.