Wine Pairing: Αφρώδη, ξηρά κρασιά
Athens Riviera Premium Wine List
Ο Σίμος Γεωργόπουλος χαρτογραφεί τις βασικότερες κατηγορίες κρασιού και επισημαίνει πιάτα που θα εντυπωσιάσουν αλλά και θα ενοχλήσουν πλάι τους!
- 24/11/2025, 10:52
- Κείμενο: Σίμος Γεωργόπουλος
Τα αφρώδη κρασιά με τον δροσερό χαρακτήρα και τις λεπτές φυσαλίδες τους αποτελούν μια ιδανική οβερτούρα για ένα όμορφο γεύμα η δείπνο, ξεπλένοντας το στόμα και ενεργοποιώντας τους σιελογόνους αδένες. Σε αυτό το πλαίσιο η έντονα λεμονάτη αίσθηση και ο κατάξηρος (συνήθως) χαρακτήρας τους τα καθιστά ιδανικά για τροφές με έντονα ιωδιούχα αίσθηση όπως τα ωμά όστρακα αλλά και για αλμυρά καναπεδάκια.
Όμως ο ρόλος τους δεν πρέπει να περιοριστεί σε αυτόν του απεριτίφ αφού τα αφρώδη μπορούν να προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις και στο τραπέζι. Ιδιαίτερα αυτά τα οποία παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο και αποκτούν ψωμένια αίσθηση και πάχος μέσα από την παραμονή τους με τις οινολάσπες μετά την δεύτερη ζύμωση που λαμβάνει χώρα στην φιάλη, μπορούν να συνοδεύσουν φίνα πιάτα ψαρικών η λευκών κρεάτων. Όμως ούτε τα κόκκινα κρέατα δεν αποκλείονται, ειδικά αν στο τραπέζι μας φέρουμε κάποια ροζέ εκδοχή.
Προσοχή όμως! Η έντονη οξύτητά αυτών των κρασιών δεν αγαπά καθόλου την παραμικρή αίσθηση γλύκας στο πιάτο, χαρακτηριστικό που μπορεί να τα κάνει να φανούν ιδιαίτερα επιθετικά. Άλλωστε για αυτό και οι περισσότεροι γάμοι δεν έχουν αίσια κατάληξη: γιατί ξεκινούν τελείως λάθος, με μια γαμήλια τούρτα και ένα ξηρό αφρώδες!
Ένα υπέροχο κρασί για να γνωρίσετε το στυλ
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Blanc de Blanc Brut

Η οικογένεια Κώστα Λαζαρίδη δεν έχει βάλει πετραδάκι αλλά …κοτρώνα στην επανάσταση του ελληνικού κρασιού, έχοντας προσφέρει εμβληματικά κρασιά όπως το Αμέθυστος Λευκό και το Chateau Julia Merlot.
Ο περφεξιονισμός χαρακτηρίζει όλη την συλλογή της από τα οινοποιεία Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα και Οινότρια Γη την Αττική και το Blanc de Blanc Brut δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Προερχόμενο αποκλειστικά από την ποικιλία Βιδιανό που καλλιεργείται στα 800 και πλέον μέτρα του Κατάφυτου Νευροκοπίου ωριμάζει για 24 μήνες με τις οινολάσπες, αποκτώντας φινέτσα και πολυπλοκότητα που θα έφερναν σε δύσκολη θέση ακόμα και κάποιες Σαμπάνιες!
Άλλες ποικιλίες / περιοχές που υπηρετούν αυτό το προφίλ
Δροσερά φρέσκα αφρώδη μπορούμε να βρούμε σε πολλές περιοχές της χώρας, όμως αν αναζητούμε ποιοτικά αφρώδη παραδοσιακής μεθόδου σίγουρα θα πρέπει να αναφέρουμε την Μαντινεία με το Μοσχοφίλερο της σαν εξαιρετικό εκπρόσωπο του ελαφριού στυλ και το Αμύνταιο σαν πηγή για κορυφαίες εγχώριες πληθωρικές λευκές και ροζέ cuvee.
Στις κάβες Faidon’s Athens (Βούλα, Καλλιθέα) και Σταλιά (Γλυφάδα) και στο εστιατόριο Ethos Athens (Γλυφάδα).