Αχνιστή μαγειρίτσα στην Αθήνα: 6 διευθύνσεις για το Μεγάλο Σάββατο – Ακόμη και για πακέτο
Αφιέρωμα: Πάσχα 2025
Η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της το Μεγάλο Σάββατο και σε έξι μαγαζιά θα την ευχαριστηθείτε με την καρδιά σας, είτε στην παραδοσιακή της εκδοχή είτε ακόμη και σε vegan!
- 16/04/2025
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μετά το «Χριστός Ανέστη», τα βεγγαλικά και την προσπάθεια να φτάσει το Άγιο Φως στο σπίτι, εάν έχουμε ξεχάσει το φαναράκι, έρχεται η ώρα της μαγειρίτσας.
Το τραπέζι έχει στρωθεί από πριν και η μαγειρίτσα έρχεται αχνιστή επάνω στο τραπέζι. Πρόκειται για ένα φαγητό που «σηκώνει» συζήτηση, καθώς κάποιοι την λατρεύουν και περιμένουν πώς και πώς να το απολαύσουν, ενώ άλλοι το αποφεύγουν.
Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα απλό φαγητό αλλά για ένα πιάτο που «κλείνει» τη νηστεία. Λειτουργεί σαν μαγειρικό «καλωσόρισμα» στο φαγοπότι του Πάσχα, προετοιμάζοντας τον οργανισμό, μετά από την περίοδο της νηστείας.
Η μαγειρίτσα δημιουργήθηκε από την ανάγκη να μην πάει τίποτα χαμένο από το σφάξιμο του αρνιού το Πάσχα. Οι νοικοκυρές, λοιπόν, σκέφτηκαν να φτιάξουν μια σούπα απ’ όσα μένουν από το αρνί, συκωτάκια, καρδιές, νεφράκια. Στη συνταγή, στο πέρασμα των χρόνων, προστέθηκαν μυρωδικά, μαρούλια και το αυγολέμονο που χαρίζει αυτή την απόλυτη νοστιμιά.
Σήμερα, εκτός από την παραδοσιακή μαγειρίτσα, στα τραπέζια βλέπουμε και διαφορετικού τύπου που ανταποκρίνονται στις διατροφικές ανάγκες –υπάρχουν παραλλαγές με κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια. (Η μαγειρίτσα με μανιτάρια και ταχινολέμονο της Madame Ginger είναι πραγματικά το κάτι άλλο!).
Σε περίπτωση, όμως, που δεν είστε στη φάση μαγειρέματος της μαγειρίτσας, υπάρχουν μαγαζιά στην Αθήνα που έχουν φροντίσει για εσάς. Ζεστή και μυρωδάτη μπορείτε να την απολαύσετε, κάνοντας απλά μια παραγγελία ή περνώντας από εκεί για να την γευτείτε.
Ήπειρος
Αναμφισβήτητα η πρώτη κατσαρόλα που έρχεται στο μυαλό όταν η συζήτηση έρχεται στη μαγειρίτσα είναι αυτή της Ηπείρου. Στο θρυλικό μαγειρείο εντός της δημοτικής στοάς η μαγειρίτσα δεν αποτελεί πιάτο μόνο για το Πάσχα. Φτιάχνεται καθημερινά, ευφραίνοντας καρδίαν. Αχνιστή και μοσχολιστή μπορείτε να την απολαύσετε όλη την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και τις 06:30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Καλό είναι να επικοινωνήσετε μαζί τους, είτε θέλετε να κλείσετε τραπέζι, είτε να την πάρετε για το σπίτι.
Ήπειρος / Φιλοποίμενος 4 (εντός Δημοτικής Αγοράς)
Βραστό
Η δημοφιλής ταβέρνα του Πολύδροσου έλαβε το όνομά της από την κρεατόσουπά του, καθώς οι πελάτες έλεγαν «πάμε για βραστό»… όποτε έμεινε! Μπορεί το βραστό μοσχάρι να κερδίζει τις προτιμήσεις, ωστόσο, το Μεγάλο Σάββατο, η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της και φτιάχνεται με συκωταριά λουκούμι.
Βραστό / Ρόδων 3, Χαλάνδρι
Φιλίππου
Το μαγειρίο του Φιλίππου έχει κλείσει έναν αιώνα στο Κολωνάκι, φέροντας όλη την ιστορία και την αίγλη της παλιάς Αθήνας. Τα λευκά τραπεζομάντιλα στρώνονται στα τραπέζια για να γεμίσουν με πιάτα απλά και καλομαγειρεμένα. Το Μεγάλο Σάββατο η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή με συκωταριά, μαρούλια και αυγολέμονο και μπορείτε να πάτε να την πάρετε μέχρι το μεσημέρι.
Φιλίππου / Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι
NJV Athens
Στην «καρδιά» της Αθήνας το NJV Athens στρώνει τα σερβίτσιά του, έχοντας ετοιμάσει απολαυστικό μενού για το Μεγάλο Σάββατο, εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση. Από τα πιάτα δεν θα μπορούσε να λείπει η μαγειρίτσα, η οποία θα ανοίξει την όρεξη για τη συνέχεια και το σιγομαγειρεμένο κότσι αρνιού με πατάτες baby και αμπελοφάσουλα σχάρας.
NJV Athens Plaza / Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 2, Σύνταγμα
Αίγλη Ζαππείου
Η Αίγλη Ζαππείου, που έχει περάσει στη νέα εποχή, στρώνει τραπέζια για το Μεγάλο Σάββατο. Από το μενού της δεν θα μπορούσε να λείπει η μαγειρίτσα, έχοντας φροντίσει μάλιστα και όσους αποφεύγουν το κρέας, σερβίροντας μαγειρίτσα με μανιτάρια. Το μενού, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει πίτα με παραδοσιακό φύλλο, γίδινο τυρί Κρήτης και ξυνόχοντρο και κατσικάκι με πατάτες στον φούρνο. Το αναστάσιμο γεύμα ολοκληρώνεται με μελωμένο μπακλαβά με παγωτό.
Αίγλη Ζαππείου / Κήπος Ζαππείου, Αθήνα
Veganaki
Στο Veganaki μετατρέπουν την αγαπημένη μαγειρίτσα σε μανιταρίτσα. Νόστιμη και υγιεινή, η μανιταρίτσα τους παρασκευάζεται με άριστες πρώτες ύλες και είναι γεμάτη γεύση. Θα την βρείτε το Μεγάλο Σάββατο και μπορείτε να την απολαύσετε στο σπίτι σας, επιλέγοντας να την παραλάβετε μέσω εφαρμογών.
Veganaki / Αθανασίου Διάκου 38, Αθήνα