Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, η Routina του και το πιο βάσκικο cheesecake των νοτίων προαστίων

Το νέο all-day project του Δημήτρη Μακρυνιώτη στη Γλυφάδα σερβίρει comfort γεύσεις υψηλής ποιότητας - από κορυφαία γλυκά μέχρι σοβαρό brunch που αξίζει να μπει στη ρουτίνα σου.
- 17/06/2025
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Η λέξη «ρουτίνα» στην Ελλάδα έχει συχνά αρνητική χροιά. Όμως ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, ένας από τους πιο αγαπητούς pastry chefs της χώρας, έρχεται να την επαναπροσδιορίσει. Στη Routina, το νέο του γαστρονομικό project στο κέντρο της Γλυφάδας, η καθημερινότητα αποκτά νοστιμιά, φροντίδα και χαρακτήρα. Ένας χώρος φωτεινός, μίνιμαλ και ευγενικά οικείος, που δεν σε καλεί απλώς για έναν καλό καφέ και γλυκό – σε προκαλεί να μείνεις για brunch, για φαγητό, για συνάντηση ή για δημιουργικό διάλειμμα. Όλα, χωρίς περιτυλίγματα, αλλά με ουσία.
Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με πολυετή εμπειρία, εμφανίσεις στην τηλεόραση, ένα από τα πιο επιτυχημένα κανάλια ζαχαροπλαστικής στο YouTube αλλά και διεθνή πορεία σε σχολές και ξενοδοχειακά projects, ο ίδιος αποφάσισε να φτιάξει έναν χώρο «για εκείνον και για τον κόσμο». Μαζί με τη σύντροφό του, Βάσω Μαζωνάκη, δημιούργησαν ένα μαγαζί-καταφύγιο. Όπως ο ίδιος λέει, «θέλαμε ένα μέρος που θα μας καλύπτει σε όλα: να κάνουμε ραντεβού, να φάμε ένα τίμιο γλυκό, να απολαύσουμε έναν σοβαρό καφέ».
Η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία. Η Γλυφάδα είναι μια περιοχή με έντονη all-day ζωή, ένα πεδίο από όπου έλειπε ένα μαγαζί όπως η Routina: προσιτό, αλλά premium· προσεγμένο, αλλά ανεπιτήδευτο. Άλλωστε το προηγούμενο μαγαζί του Δημήτρη ήταν επίσης στη Γλυφάδα.
Το concept: απλό, ουσιαστικό και comfort
Η λέξη comfort είναι αυτή που επαναλαμβάνει συνεχώς στη συνέντευξη. «Δεν θέλω φιοριτούρες. Θέλω ο άλλος να έρθει με τα ρούχα του γυμναστηρίου και να φάει μια καλή ομελέτα. Θέλω να φέρει το παιδί του και να κάτσει άνετα. Θέλω να κάνει επαγγελματικό ραντεβού και να νιώθει ότι βρίσκεται σε έναν χώρο με ύφος». Η Routina είναι για όλες τις ώρες και για όλα τα γούστα, χωρίς να προσποιείται κάτι άλλο από αυτό που είναι: ένα μαγαζί τόσο φιλόξενο και οικείο, που μπορεί απλώς να “χωθεί” στη ρουτίνα σου, να βρει ένα slot μέσα στο φορτωμένο πρόγραμμά σου και να γίνει το απολαυστικό σου διάλειμμα. Στόχος, σύμφωνα με τον Δημήτρη, να γίνει η Routina η νέα αγαπημένη καθημερινή συνήθεια της γειτονιάς – κι όχι μόνο.
@noupougr Kalimera! NEW spot in Glyfada just dropped.📍Routina, Dousmani 8 #glyfada #noupougr #fyp #athens #newspot #pastrychef #greektiktok #foru #foodies #foodbloggers ♬ Choking on Flowers – Fox Academy
Πίσω από κάθε πιάτο, υπάρχει η προσωπική δουλειά του ίδιου και της ομάδας του. Όπως εξηγεί, όλα γίνονται in-house: από τις pinsa με 30 ώρες ωρίμανσης μέχρι το brioche του burger, το οποίο φτιάχνεται με βούτυρο Βρετάνης. Τα γλυκά είναι η υπογραφή του – και δικαίως. Αλλά δεν είναι μόνο τα γλυκά. Το brunch menu περιλαμβάνει γαλλικές ομελέτες, American pancakes με μπέικον και τσένταρ, acai bowl, σαλάτες και το smashed burger του Routina.
Τρία πράγματα που αξίζει να θυμάσαι αν πας στη Routina
1. Εδώ το burger είναι σοβαρή υπόθεση.
Δεν είναι υπερβολή να πεις ότι το smashed burger του Routina θα μπορούσε να σταθεί σε οποιοδήποτε αμιγές burger joint. Φρέσκο brioche, σωστά ψημένο μπιφτέκι, δικές του σος, λεπτομέρεια στην κάθε στρώση, ένα comfort πιάτο που φωνάζει ποιότητα χωρίς περιττές φιοριτούρες.
2. Το κοκ και το τιραμισού του Δημήτρη είναι τα απόλυτα best sellers – και όχι άδικα.
Το ένα είναι ανάλαφρο και σύγχρονο, το άλλο νοσταλγικό – ταιριάζει τέλεια με τις ρετρό καρέκλες καφενείου και τα μαρμάρινα τραπεζάκια της Ρουτίνας.
3. Το καμένο βάσκικο cheesecake του είναι ίσως από τα καλύτερα της πόλης.
Μπορεί να είναι το τρίτο σε επίπεδο δημοφιλίας γλυκό του μαγαζιού, είναι όμως σίγουρα το γλυκό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Με κρεμώδη υφή, ένταση στη γεύση και πάντα μια εκδοχή-έκπληξη στην προθήκη (όπως αυτή με φυστίκι Αιγίνης), το cheesecake του Δημήτρη Μακρυνιώτη έχει ήδη αποκτήσει fanbase.
Στάση για καφέ και νοστιμιές στη “Routina”
Κόντρα στην αρνητική χροιά της λέξης με την οποία ξεκίνησε αυτό το κείμενο, ο Δημήτρης εξηγεί πως η λέξη ρουτίνα στο εξωτερικό είναι συνώνυμη της οργάνωσης, της συνέπειας, της ποιοτικής καθημερινότητας. Αυτό θέλει να φέρει κι εδώ. «Μια καθημερινότητα με ποιότητα, φροντίδα, αγάπη και συνέπεια. Ένα μέρος που θα σε κάνει να το εντάξεις στη μέρα σου χωρίς δεύτερη σκέψη».
Με τραπεζάκια στον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο της, η Routina σε περιμένει για να αφεθείς στη ρουτίνα της: Να πιεις έναν καλό καφέ, να φας κάτι που δεν είναι διεκπεραιωτικό, να σταματήσεις για λίγο – και να θες οπωσδήποτε να ξαναγυρίσεις.