Στη Νέα Σμύρνη, το The Dog Street Kitchen κάνει τα smash burgers να μιλούν τη γλώσσα της γειτονιάς
Ξεκίνησε ως pop-up στο Christmas Factory και βρήκε το σπίτι του στη Νέα Σμύρνη. Το The Dog Street Kitchen χτίζει τη δική του ιστορία γύρω από τα smash burgers, μια ιστορία που έχει ήδη γίνει μέρος της street-food ταυτότητας της πόλης.
- 19/11/2025, 11:29
- Κείμενο: Γιώργος Πανταζόπουλος
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Στη γωνία της Θεμιστοκλή Σοφούλη με την Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νέα Σμύρνη, εκεί όπου η κίνηση της λεωφόρου συναντά τον ρυθμό της γειτονιάς, βρίσκεται το The Dog Street Kitchen. Από την ανοιχτή τζαμαρία διακρίνονται οι φλόγες του grill, οι σεφ που δουλεύουν με ακρίβεια, οι δίσκοι που εναλλάσσονται πάνω στον πάγκο. Η μουσική μπλέκεται με τον ήχο των σκευών και δημιουργεί εκείνη την αναγνωρίσιμη «φασαρία» που έχουν μόνο τα μέρη που λειτουργούν με ψυχή. «Δεν ήθελα να φτιάξω απλώς άλλο ένα burger spot», λέει ο Μάριος Ολύμπιος, ιδιοκτήτης του The Dog Street Kitchen. «Ήθελα να δημιουργήσω έναν χώρο που να αναδεικνύει τους νέους σεφ, να τους δώσει χώρο να εξελιχθούν».
Η ιδέα γεννήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, στο Christmas Factory, το γνωστό χριστουγεννιάτικο event στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί, ένα μικρό stand με hot dogs έκλεβε κάθε χρόνο την παράσταση. Ο κόσμος ρωτούσε ξανά και ξανά αν υπάρχει κάπου σταθερό μαγαζί. Οι συμμετοχές σε εκδηλώσεις όπως το Beer Factory και το Sweet Factory κράτησαν την ιδέα ζωντανή, μέχρι που, τον Μάιο του 2025, το Dog Street Kitchen απέκτησε τη δική του έδρα στη Νέα Σμύρνη. Όπως λέει ο Μάριος, η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία. Ήθελε να επενδύσει στην ομάδα που είχε δίπλα του, με την προϋπόθεση το εγχείρημα να στηθεί στη Νέα Σμύρνη, τη γειτονιά από την οποία ξεκίνησε και στην οποία εξακολουθεί να ανήκει.

Αν και ο ίδιος δεν προερχόταν από τον χώρο της εστίασης, η σύζυγός του -με εμπειρία στον κλάδο- είχε καθοριστικό ρόλο στο στήσιμο και στη λειτουργία του Dog Street Kitchen. Εκείνος πάντως παραδέχεται πως τα πρώτα βήματα δεν ήταν εύκολα. «Μαθαίνω σιγά σιγά», λέει. «Κάθε μέρα υπάρχει κάτι νέο να λύσεις, από τα ωράρια μέχρι το κοστολόγιο».
Smash burger με ταυτότητα
Η κουζίνα του Dog Street Kitchen είναι ανοιχτή. Οι πελάτες βλέπουν τι συμβαίνει μέσα, πώς ψήνονται τα burgers, πώς ετοιμάζονται οι σάλτσες. Αυτή η διαφάνεια είναι κομμάτι της φιλοσοφίας του μαγαζιού: μια κουζίνα που δεν κρύβεται, που δουλεύει μπροστά στον πελάτη, με απόλυτο σεβασμό στην πρώτη ύλη. Το μενού συνδυάζει την αμερικανική street κουλτούρα με την ελληνική πρώτη ύλη. Πίσω από αυτό βρίσκεται ο Θανάσης Πετρόπουλος, ελληνοαμερικανός σεφ με σπουδές στη Βοστώνη, που γνώρισε τον ιδιοκτήτη μέσω του σεφ Χάρη Μακράκη και υπογράφει κάθε πιάτο με τη δική του εμπειρία από την Αμερική.
Στο επίκεντρο του μενού βρίσκονται τα smash burgers, με το Boston Burger να έχει εξελιχθεί στο best seller το μενού. Το μυστικό του The Dog Street Kitchen κρύβεται στο smash: εκείνη τη στιγμή που ο κιμάς ακουμπά στην πλάκα και πιέζεται μέχρι να σχηματίσει μια λεπτή, τραγανή κρούστα. Αυτή η καραμέλωση είναι που χαρίζει στα burgers τη χαρακτηριστική τους υφή, τραγανή στις άκρες, ζουμερή στο κέντρο.

Όλα τα burgers φτιάχνονται με κρέας από τον Drakoulis Meat. Η συγκεκριμένη συνεργασία έχει και μια τοπική διάσταση, αφού η ιστορία της οικογένειας Δρακούλη ξεκινά επίσης από τη Νέα Σμύρνη, εκεί όπου ο Σταύρος Δρακούλης άνοιξε το πρώτο του κρεοπωλείο τη δεκαετία του ’60. Τα brioche buns προέρχονται από τη Lydia’s, μια ελληνική οικογενειακή εταιρεία με παράδοση στην αρτοποιία από το 1990, γνωστή για τα brioche που χρησιμοποιούν πολλά εστιατόρια και burger houses σε όλη τη χώρα.
Εκτός από τα burgers, το μενού έχει κι άλλες επιλογές όπως το Philly Cheesesteak: κόντρα μοσχάρι, καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, μπεσαμέλ, πιπεριές, μοτσαρέλα και μαγιονέζα, ένα αμερικανικό κλασικό που η ομάδα του The Dog Street Kitchen κάνει δικό της. Εξίσου δημοφιλή είναι και τα φρέσκα χειροποίητα Chicken Strips, με κοτόπουλο παναρισμένο σε panko, τραγανά απ’έξω και ζουμερά μέσα, που σερβίρονται με φρέσκες τηγανητές πατάτες και dip honey mustard. Ξεχωρίζει και το The Cube, ένα γλυκό που ετοιμάζει ο ίδιος ο σεφ κάθε μέρα: μαλακό milk bread με αυγό, κανέλα και ζάχαρη, στρώσεις πραλίνας φουντουκιού και Bueno, και από πάνω φράουλες με άχνη.

Το μαγαζί και η γειτονιά
Η Νέα Σμύρνη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημείο συνάντησης για κάθε είδους φαγητό. Μακριά από την πολυκοσμία της πλατείας, το Dog Street Kitchen βρήκε το δικό του σταθερό κοινό, έναν χώρο περίπου πενήντα θέσεων, με λίγα τραπεζάκια έξω και μια τζαμαρία που ενώνει τον δρόμο με την κουζίνα. Στο εσωτερικό κυριαρχούν οι αποχρώσεις του κόκκινου και του μπλε, μια καθαρή αναφορά στον Πανιώνιο και στη γειτονιά που το φιλοξενεί. Οι καναπέδες είναι χειροποίητοι, φτιαγμένοι από τον Νίκο Ζαμάνη, επίσης από τη Νέα Σμύρνη, ενώ τα ξύλινα έπιπλα έχει επιμεληθεί ο μαραγκός Χρήστος Μπουρνιάς. Τη συνολική διακόσμηση υπέγραψε ο Χρήστος Χαραλαμπίδης, επίσης Νεοσμυρνιός, δημιουργώντας έναν χώρο με καθαρές γραμμές, μεταλλικές λεπτομέρειες και νέον φωτισμό – μια ατμόσφαιρα που ισορροπεί ανάμεσα στο industrial και το street, χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα της γειτονιάς.

«Ήθελα να συνεργαστώ με ανθρώπους της Νέας Σμύρνης. Να γίνει κάτι που να ανήκει εδώ», λέει ο ιδιοκτήτης του The Dog. Και αυτό φαίνεται: οι θαμώνες είναι μαθητές, φοιτητές, οικογένειες και άνθρωποι από τις γύρω περιοχές – Δάφνη, Άγιο Δημήτριο, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Καλλιθέα, Νέο Κόσμο.
Η καθημερινότητα πίσω από την ανοιχτή κουζίνα
To The Dog Street Kitchen είναι μια καθημερινή μαθητεία στην πράξη: μια ομάδα που μαθαίνει, προσαρμόζεται και εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. «Η πρόκληση είναι να κρατάς σταθερή την ποιότητα, όποια ώρα κι αν δουλεύει το μαγαζί, όποιος κι αν είναι πίσω από τον πάγκο». Τις πρώτες εβδομάδες δοκίμασαν ακόμη και ωράριο «από τις 8 το πρωί ως τις 3 τη νύχτα», με πρωινό και βραδινό, όμως η επιλογή αποδείχθηκε εξαντλητική για την ομάδα. «Τώρα λειτουργεί από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το βράδυ, με σκέψη να αλλάξει ξανά, ώστε να βρεθεί η σωστή ισορροπία».

Το The Dog Street Kitchen επιστρέφει φέτος στο Christmas Factory 2025, στο μέρος απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. «Εκεί γεννήθηκε η ιδέα και, κάθε φορά που πάμε, είναι σαν να ξαναπιάνουμε το νήμα από την αρχή». Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σκέψεις για δεύτερο κατάστημα. «Θέλω πρώτα να τελειοποιήσουμε αυτό. Να δουλεύει σωστά, κάθε μέρα, με την ίδια ενέργεια».

Κάθε burger που σερβίρεται εκεί είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς – συνεργασιών, προσπάθειας και συνέπειας. Ίσως αυτό να είναι τελικά το μυστικό του Dog Street Kitchen: μια κουζίνα ανοιχτή, γεύσεις που μιλούν χωρίς υπερβολές και μια γειτονιά που παραμένει κομμάτι της ταυτότητάς του.