Choureál στη Γλυφάδα: Για ένα τέλειο προφιτερόλ γίνονται όλα
Κάθε κουταλιά είναι όνειρο, κρέμα ελαφριά και μεταξένια, χειροποίητα choux και εκλέρ που λιώνουν στο στόμα. Η φιλοσοφία και η ιεροτελεστία πίσω από μοναδικό concept του Choureál δίνει νέα αξία στη ζαχαροπλαστική.
- 25/08/2025, 12:27
- Κείμενο: Αλεξία Ζερβούδη
«Όχι τροφιτερόλ, προφιτερόλ κύριε! Να σας το μάθω…», έλεγε ο σερβιτόρος στον Γιώργο Κωνσταντίνου, στη θρυλική σεκάνς με το προφιτερόλ, στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο». Κι εκείνος του απαντούσε: «Καλά, δε θέλω να το μάθω… να το φάω θέλω». Το προφιτερόλ είναι για πολλούς, το αγαπημένο τους γλυκό, αλλά οι ιδρυτές του Choureál το πήγαν ένα βήμα πιο πέρα. «Ήταν το αγαπημένο μας γλυκό, αλλά αντικειμενικά είναι ένα κορυφαίο γλυκό, που παρατηρήσαμε ότι στην Ελλάδα, δεν του έδιναν μεγάλη αξία».

Φαντάσου μια chouρεαλιστική σκηνή, όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, συναντιούνται στο Choureál της Γλυφάδας, με σκοπό να συζητήσουν για τις Πανελλήνιες του 2026. Εκείνος έκπληκτος, στέκεται μπροστά στη βιτρίνα φορώντας τα καλά του για να της κάνει καλή εντύπωση – ενώ όλοι οι Γλυφαδιώτες γύρω του κυκλοφορούν με παρεό και σανδάλια- και προσπαθεί να αποφασίσει πώς θέλει το προφιτερόλ του. Ίσως θα έλεγε, «βάλτε μου κρέμα, βάλτε μου και σοκολάτα γάλακτος, και λίγες φρέσκιες φράουλες, ααα, ωραίο και το φιστίκι… ή μάλλον, ξέρετε, αφήστε, ζέστη κάνει, μήπως να το γεμίσουμε με παγωτό; Τι γεύσεις έχετε;».
Όπως και να το φανταστείς, όπως και να το περιγράψεις, μπορείς να το έχεις. Διότι το Choureál είναι ακριβώς αυτό: το πρώτο, μοναδικό concept όπου το προφιτερόλ σου είναι tailor-made, ενώ φτιάχνεται μπροστά σου. Μπορείς να διαλέξεις αν τα σουδάκια σου θα γεμίσουν με λαχταριστή κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με ολόφρεσκο παγωτό! Ακολουθεί η επιλογή της σοκολάτας και για το τέλος, η γαρνιτούρα, που δεν είναι μόνο για στόλισμα, αλλά συμμετέχει στη σύνθεση της μοναδικής του γεύσης.

Οι πρώτες ύλες είναι προσεκτικά επιλεγμένες, θα έλεγα «ψαγμένες» και κάνουν τη διαφορά. Ό,τι χρησιμοποιείται στο Choureál είναι φρέσκο, homemade και φυσικό προϊόν.
Le chocolat: Τι να πρωτοδιαλέξεις
Μπορείς να επιλέξεις 1 έως και 2 σοκολάτες, από τις κλασικές (bitter, γάλακτος, λευκή), κάποιες πιο ιδιαίτερες σοκολάτες που προσφέρονται όλο το χρόνο (σοκολάτα καραμέλα, gianduja, φυστίκι Αιγίνης και βιολογική bitter 80%). Ανά εποχή όμως, θα βρεις σπάνιες σοκολάτες με yuzu, passion fruit, σοκολάτα φράουλα, espresso κ.ά.

Σημασία έχει πως όποια κι αν διαλέξεις, πρόκειται για κορυφαίες σοκολάτες από όλον τον κόσμο: Noalya από την Τοσκάνη, αποκλειστικής εισαγωγής, Valrhona & Opera από τη Γαλλία, Orfeve από την Ελβετία- επίσης αποκλειστικής εισαγωγής. Πρόκειται για παραγωγούς που αληθινά αγαπούν το κακάο και έχουν επιλέξει να προμηθεύουν με τα προϊόντα τους όσους ξέρουν και σέβονται τη σοκολάτα.
Les Choux: Οι ειδικοί στο ζυμάρι
Τα choux, αυτές οι λαχταριστές, φρεσκοψημένες και τραγανές μπουκίτσες, έχουν την τέχνη τους. Από το 2014 στη Θεσσαλονίκη, από όπου ξεκίνησε αυτή η ιστορία αγάπης, η ομάδα του Choureál αποφάσισε να εξειδικευτεί σε ένα προϊόν, όπου έπειτα από διαρκείς πειραματισμούς, συνεχίζει να εξελίσσεται και να δημιουργεί νέες συνταγές και προϊόντα.
Το αλεύρι έρχεται από την Ιταλία. Μέσα στο εργαστήριο του κάθε καταστήματος Choureál (5 στο σύνολο μέχρι στιγμής), φτιάχνουν φρέσκια ζύμη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οπότε το προφιτερόλ σερβίρεται με τραγανά σουδάκια που βγήκαν μόλις από το φούρνο.

Εκτός από το προφιτερόλ, θα βρεις και άλλα γλυκά της βιτρίνας (eclairs και ατομικά choux) που είναι όλα από την ίδια ζύμη (pate a choux), αυστηρώς ημερήσιας παράγωγης μέχρι εξαντλήσεως. Η ζωή είναι μικρή για να συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο.
Πραλίνες ξηρών καρπών και homemade παγωτό
Φρέσκο ελληνικό γάλα, φρέσκα αυγά και φρέσκα φρούτα. Ακούγεται τόσο απλό, αλλά καθόλου δεδομένο. Το βούτυρο προέρχεται από τη Βρετάνη της Γαλλίας, η βανίλια είναι 100% φυσική με προέλευση τη Μαδαγασκάρη αλλά και Νέα Ζηλανδία (η τελευταία μάλιστα αποκλειστικής εισαγωγής). «Ψάχνουμε πολύ τους προμηθευτές μας, προτιμούμε μικρούς παραγωγούς και παρά τη δυσκολία που αυτό μπορεί να έχει, θεωρούμε ότι η προσπάθεια αξίζει. Δεν υπάρχουν συντηρητικά, όλα είναι φυσικά, δίνοντας άλλη αξία στη ζαχαροπλαστική!», σχολιάζει ο Miles Σκλήρης, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης του Choureál.
Οι πραλίνες ξηρών καρπών παράγονται επίσης απευθείας από τον καρπό, δεν είναι έτοιμες του εμπορίου και φυσικά, η κρέμα ζαχαροπλαστικής παράγεται χωρίς έτοιμο μίγμα, μόνο με φυσικά συστατικά. Φυσικά απολαμβάνεις και όλα τα homemade παγωτά, που ακόμη και το χωνάκι παρασκευάζεται στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του Choureál.
Το concept έχει κερδίσει μέχρι στιγμής πάνω από 25 βραβεία γεύσης σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Θέλει τέχνη για να πετύχεις την τέλεια υφή σε μια κρέμα που παρασκευάζεται 100% από φυσικά υλικά. Συνεχίζουμε να πειραματιζόμαστε για να εξελισσόμαστε διαρκώς και να ερχόμαστε πάντα με νέες δημιουργικές προτάσεις», υπόσχεται η ομάδα του Choureál.
Το Choureál στα Νότια βρίσκεται στη Γλυφάδα
Το Choureál ήρθε από τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της Αθήνας, όπου ακόμα και οι Νότιοι – κοινό μυστικό πως δύσκολα αποφασίζουν να περάσουν τα σύνορα των νοτίων προαστίων – ανέβαιναν μέχρι την Ερμού για να γευτούν τα ολόφρεσκα γλυκά του. Είδες, που για ένα προφιτερόλ όλα γίνονται; Ώσπου, το Choureál άνοιξε στη Γλυφάδα και γλιτώσαμε τις διαδρομές!

Η επόμενη δυσκολία λοιπόν, είναι να αποφασίσεις πώς θες το προφιτερόλ à la minute σου. Η φρεσκάδα, η ποιότητα και η γεύση ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Extra mile για τους Νότιους: Στο κατάστημα της Γλυφάδας υπάρχει και homemade παγωτό μηχανής – το να γεμίσεις το σουδάκι σου με αυτό το παγωτό είναι απλά μια άλλη ιστορία που δεν περιγράφεται με λέξεις.
Χρήσιμο tip από τον ίδιο τον Miles Σκλήρη: Την πρώτη φορά που θα επισκεφθείς το Choureál, δοκίμασε ένα κλασικό προφιτερόλ. Στη δεύτερη επίσκεψη, αφέσου στη φαντασία της γεύσης για να δομήσεις κάτι πιο ιδιαίτερο.

Τώρα κοίτα, αν πραγματικά πας για την παρέα και δεν θέλεις ούτε προφιτερόλ, ούτε εκλέρ, ούτε καν ένα μικρό αθώο σουδάκι – που δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι λιγότερο για να συνοδεύσεις τον καφέ σου, κυρίως αν τον πίνεις σκέτο- τότε τι να σου πω; Μπορείς και να χορτάσεις με το μάτι, ακολουθώντας το Choureál στο Instagram αν και πιστεύω θα βασανιστείς. Γι ‘ αυτό καλύτερα, βρες τους και κάνε block! Αυτή θα ήταν μια πραγματικά choureαλιστική κατάσταση ας πούμε.