Το Εν Πλω απέκτησε ιταλική ταυτότητα με τον σεφ Stefano Rossi στο τιμόνι της κουζίνας
Το εστιατόριο της Βουλιαγμένης, που σε κάνει να νιώθεις πραγματικά σαν να βρίσκεσαι «εν πλω», απέκτησε ιταλικό χαρακτήρα. Ο νέος σεφ του εστιατορίου Stefano Rossi, μιλά στο NouPou για το μενού που δημιούργησε, φέρνοντας αέρα ανανέωσης στο αγαπημένο spot των νοτίων.
- 04/04/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Το Εν Πλω είναι εκείνος ο σταθερά αγαπημένος προορισμός των Νοτίων, σε ένα από τα πιο προνομιακά σημείο της Βουλιαγμένης, με θέα στον όρμο και τη θάλασσα. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί χαρακτηριστικό meeting point για κάθε ώρα της ημέρας, με soundtrack το κύμα που σκάει κυριολεκτικά δίπλα.
Μέχρι πρότινος, το εστιατόριο του Εν Πλω ήταν προσανατολισμένο στη μεσογειακή κουζίνα. Ωστόσο, με τη νέα χρονιά απέκτησε έναν ξεκάθαρα ιταλικό χαρακτήρα. Στο τιμόνι βρίσκεται πλέον ο σεφ Stefano Rossi, βέρος Ιταλός με καταγωγή από τη Βερόνα, που έρχεται να βάλει το δικό του λιθαράκι στην επιτυχία του εστιατορίου, δίνοντάς του νέα ταυτότητα και αναδεικνύοντάς το ως ένα από τα κορυφαία ιταλικά της πόλης.
Τον συναντήσαμε ένα απόγευμα στο Εν Πλω, πήραμε μια πρώτη γεύση από το νέο μενού που μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις και συζητήσαμε μαζί του για τα πρώτα του βήματα στον χώρο, τη συνεργασία με το Εν Πλω, τα πιάτα του μενού, καθώς και για τους στόχους που έχει θέσει για τη σεζόν.
Πώς μπήκε η μαγειρική στη ζωή σας;
Η επαφή μου με τη μαγειρική ήρθε εντελώς τυχαία. Ανέκαθεν ήταν το χόμπι μου, καθώς στο πατρικό μου σπίτι στη Βερόνα μαγειρεύαμε όλοι στην οικογένεια. Ωστόσο, είχα μπει στον χώρο του modeling και είχα χτίσει εκεί μια σπουδαία καριέρα, μέχρι που ένα ατύχημα με μηχανή σταμάτησε την πορεία μου. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μαγειρική και αφιέρωσα τη ζωή μου σε αυτή. Μία απόφαση για την οποία μέχρι σήμερα δεν μετάνιωσα στιγμή.
Ποια τα πρώτα σας «γαστρονομικά» βήματα;
Ξεκίνησα από χαμηλά. Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε ένα delicatessen, ενώ η πρώτη μου φορά ως σεφ ήταν στο εστιατόριο του Armani στο Κολωνάκι, όπου έμεινα για τέσσερα χρόνια. Ακολούθησαν αρκετές σημαντικές συνεργασίες με εστιατόρια και ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα. Βρέθηκα, για να καταλάβετε, στο Pentelikon στην Κηφισιά, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, μέχρι και στη Ρόδο στο Lindia Village. Μιλάμε για βραβευμένες κουζίνες, στις οποίες είχα την τύχη και τη χαρά να αποτελώ μέρος τους.
Ποια είναι η φιλοσοφία σας;
Μου αρέσει να δίνω μια ταυτότητα στον χώρο που δουλεύω. Θέλω τα υλικά να είναι αγνά και πάντα πρώτης ποιότητας, οι γεύσεις ατόφιες και τα πιάτα «καθαρά», χωρίς να μπερδεύεται ο κόσμος. Πιστεύω πολύ στο καλό στήσιμο και στο καλό φαγητό. Αυτή ήταν και η επιτυχία μου. Και παρόλο που έχω ασχοληθεί με άλλες κουζίνες, όπως η ελληνική και η ασιατική, θα πω ότι η ιταλική είναι η ειδικότητά μου.
Πώς προέκυψε η πιο πρόσφατη συνεργασία με το Εν Πλω και τι σημαίνει για εσάς;
Η ομάδα του Εν Πλω ήθελε να κάνει ένα πολύ καλό ιταλικό εστιατόριο και κλήθηκα εγώ να φέρω εις πέρας αυτήν τους την επιθυμία. Θεωρώ πως το έχω πετύχει και είναι μια συνεργασία για την οποία είμαι πολύ χαρούμενος. Με τον Όμιλο Σταθοκωστόπουλου έχω συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, στο τότε Vive Mar, οπότε έχουμε μια πολύ καλή σχέση και ανυπομονώ για όλα τα ωραία που θα έρθουν στη νέα εποχή του Εν Πλω.
Στο μενού συναντάμε παραδοσιακές ιταλικές συνταγές ή βρίσκουμε και ορισμένα twists;
Στο μενού υπάρχουν ορισμένα twists. Τα περισσότερα πιάτα είναι δικές μου συνταγές, που είχα γευθεί μικρός στην Ιταλία. Έπειτα, έχω προσθέσει ορισμένες extra πινελιές, κυρίως βασιζόμενος στις επιρροές που είχα από μεγάλους Ιταλούς σεφ, με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Τα έχω παντρέψει όλα αυτά και έχω κάνει λίγο πιο μοντέρνα την κουζίνα μου. Βέβαια, επειδή είμαστε και ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο, στο μενού έχουμε προσθέσει και ορισμένα snacks με ελληνικές, ιταλικές και αμερικάνικες πινελιές.
Ποια η ραχοκοκαλιά του μενού στο Εν Πλω;
Δεν μπορώ να κάνω ένα ιταλικό εστιατόριο χωρίς ένα καλό Ossobuco, χωρίς Risotto, Paccheri all’ Amatriciana ή μία ωραία Carbonara που ζητά πολύ ο κόσμος. Έχουμε και πολλές σαλάτες με τοματίνια, μοτσαρέλα, μπουράτα. Τώρα θα βάλουμε και μια τρικολόρε σαλάτα με μοτσαρέλα και κανπιστή affumicata. Και φυσικά, δεν μπορεί να λείπει μια μεγάλη ποικιλία σε πίτσες.
Ποια πιάτα ξεχωρίζετε εσείς από το μενού;
Τα αγαπημένα μου πιάτα είναι το Ossobuco, το καρπάτσιο μοσχαριού και η Amatriciana.
Ποια πιάτα δείχνει να προτιμά ο κόσμος;
Βλέπω πως περισσότερο επιλέγεται το ριζότο, τα ζυμαρικά και οι πίτσες.
Ποια υλικά αγαπάτε να δουλεύετε και ποια από αυτά συναντάμε στο μενού του Εν Πλω;
Δεν αποχωρίζομαι ποτέ τα τοματίνια, που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ιταλικής κουζίνας, τον βασιλικό και τη μοτσαρέλα. Σκεφτείτε, μάλιστα, πως όταν ήμουν μικρός δεν έτρωγα καθόλου μοτσαρέλα, αλλά όταν μπήκα στον χώρο την αγάπησα. Αυτά είναι τα αγαπημένα μου υλικά και φυσικά τα συναντάμε όλα στο μενού του Εν Πλω.
Κατά τη γνώμη σας, σε τι διαφέρει το Εν Πλω από άλλα εστιατόρια του ίδιου στυλ;
Ποτέ δεν έχω κοιτάξει τι συμβαίνει τριγύρω μου. Κοιτάζω πάντα το τι κάνω εγώ και προσπαθώ να το κάνω όσο καλύτερα γίνεται. Η «βράβευσή» μου είναι ο κόσμος που έρχεται και μου λέει συγχαρητήρια και που επιστρέφει ξανά και ξανά εδώ για να δοκιμάσει τα πιάτα μου. Αυτό είναι επιτυχία για εμένα.
Πώς υποδέχθηκε ο κόσμος και οι σταθεροί θαμώνες αυτή την αλλαγή στην κουζίνα;
Παρόλο που ξεκινήσαμε πριν από περίπου δύο μήνες, οι πρώτες αντιδράσεις που λαμβάνουμε είναι πολύ θετικές. Το φαγητό έχει πλέον μια ταυτότητα και πιστεύω είχε έρθει η ώρα για το Εν Πλω να κάνει αυτό το βήμα.
Τι στόχους έχετε θέσει για αυτή τη σεζόν και πώς σκοπεύετε να τους υλοποιήσετε;
Στόχος μου είναι ο κόσμος να καταλάβει ότι κάνουμε κάτι ξεχωριστό, κάτι γνήσιο ιταλικό και να το «βραβεύσει», όπως σας είπα, από μόνος του. Εκτός, βέβαια, από τα βραβεία που θα πάρουμε, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα γίνει και αυτό. Θέλω επίσης να βγάλω ασπροπρόσωπους όσους με εμπιστεύθηκαν σε αυτή τη θέση και είμαι σίγουρος πως θα καταφέρω να τα επιτύχω όλα.