Καστελόριζο, το ψάρι στην πιο κλασική του αξία
Xmas Guide 2025
Η Ελένη Ψυχούλη κατεβαίνει για το NouPou στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και γράφει για το Καστελόριζο: ένα εστιατόριο που θα ενώσει την οικογένεια στην πιο γιορτινή της ολομέλεια με διαχρονικές ψαρολιχουδιές και γιορτινά, δημιουργικά εδέσματα.
- 13/12/2025, 09:00
- Κείμενο: Ελένη Ψυχούλη
Σε μια χώρα που προτιμά το καινούριο από το διαχρονικό, αναζητώντας συνεχώς τις φρέσκιες αφίξεις, το ενδεχόμενο ένα εστιατόριο να περάσει στη σφαίρα του κλασικού, είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ακόμη πιο δυσεύρετη είναι η πολυπόθητη σταθερή ποιότητα, η χαρά του να ξαναβρίσκεις ένα πιάτο που αγάπησες μέσα στα χρόνια, πάντα καλομαγειρεμένο, με το ίδιο μεράκι και τα ίδια ποιοτικά υλικά. Από το 1981, ο Όμιλος Καστελόριζο έχει καταφέρει κάτι το μοναδικό στα χρονικά της αθηναϊκής εστίασης. Να επεκτείνεται συνεχώς, να επιβιώνει θαλερός, να αφουγκράζεται τις εξελίξεις μιας νέας εποχής και την όρεξη του κοινού του. Το μυστικό κρύβεται πίσω από μια ακάματη και ταλαντούχα οικογένεια, που εργάζεται διακριτικά, με επίκεντρο την ικανοποίηση του πελάτη. Πολλές φορές, σε κάποιο τους εστιατόριο μπορεί να έρθει να σου πάρει παραγγελία αυτοπροσώπως ο κύριος Αντώνης Σταύρου, ο ιδρυτής, ο ίδιος που κάθε εβδομάδα θα πάει στην αγορά για να εξασφαλίσει το πιο σπαρταριστό ψάρι.
Είχα καιρό να επισκεφτώ το Καστελόριζο της Βάρκιζας και με συγκίνηση ξαναβρήκα αυτή την γήινη, χαμηλόφωνη πολυτέλεια στις σάλες που φωτίζονται με χιλιάδες χριστουγεννιάτικα φωτάκια στη γιορτινή τους θαλπωρή, μπροστά το μαγικό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, στον ορίζοντα αφρισμένη η χειμωνιάτικη θάλασσα, η Ριβιέρα στο πιο κολακευτικό της προφίλ. Πολλές αίθουσες, να διαλέξεις όποια ταιριάζει στη διάθεσή σου, από τις ολόγυρα τζαμαρίες το βλέμμα να βυθίζεται στο γαλάζιο. Το Καστελόριζο είναι η εγγύηση της θαλασσινής φρεσκάδας προσαρμοσμένη σε κάθε όρεξη. Ο ίδιος χώρος λειτουργεί διαφορετικά για τον κάθε πελάτη, προσαρμόζεται στο μπάτζετ του, προσφέροντας ταυτόχρονα σε όλους την ίδια πολυτέλεια. Και σε κείνον που έχει έρθει για ένα απεριτίφ που μιλά ελληνικά, ένα κλασικό ουζάκι στον ήλιο με μεζεδάκια, αφρό ταραμοσαλάτα, σαρδέλες φιλεταρισμένες στη σχάρα και γαβράκι τηγανητό αλλά και σε εκείνον που έχει έρθει για αστακό και για ένα ξεχωριστό δείπνο.

Ακολουθώντας τη γαλλική παράδοση του μενού, το Καστελόριζο έχει συγκεντρώσει μερικά από τα χιτ-σουξέ του σε ένα best menu στην πιο φιλική τιμή, αποδεικνύοντας πως μια top ψαροφαγία δεν είναι απαραίτητα μια απόλαυση για λίγους. Στην τιμή των κρασιών, στην προσαρμοστικότητα του μενού, κάθε στιγμή εδώ, αντιλαμβάνεσαι την ελευθερία των πολλαπλών επιλογών. Με όποια διάθεση και να έχεις έρθει, αποκλείεται να προσπεράσεις το ξεκίνημα με μια μπουγιαμπέσα, την νοστιμότερη που έχουμε ποτέ δοκιμάσει στην πόλη.
Γενναιόδωρη, δεμένη και βελούδινη, πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και ακόμη πιο πλούσια σε ολόφρεσκη, ξεκοκκαλισμένη σφυρίδα, σε μπουκιές που σου επιτρέπουν να εκτιμήσεις και να χαρείς τη λευκή, λαχταριστή σάρκα με την αύρα της θάλασσας. Πέρα και πιο μακριά από τα κλασικά και αγαπημένα της ιωδιούχας απόλαυσης όπως την ξέρουμε στην Ελλάδα, το ψιλό ψαράκι, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, τον τσίρο, τον μαρινάτο γάβρο ή τα τηγανητά καλαμαράκια, το Καστελόριζο θα σε ταξιδέψει σε πιο βαθιά νερά της γεύσης.

Το κριθαρότο με γαρίδες δεν θα σου θυμίσει με τίποτα τα κριθαρότι που κυκλοφορούν ευρέως στα τραπέζια της πόλης. Στον ουρανίσκο σου κυλά μια παλιά θύμηση από την κουζίνα της γιαγιάς και από ατόφια Ελλάδα. Άρωμα από ελαιόλαδο, χωρίς περιττά βούτυρα και ζωμούς, ανάλαφρο μελωμένο δέσιμο, νοστιμιά από λαχανικά και φρέσκα αρωματικά, κριθαράκι βρασμένο στο ιδανικό al dente. Το αρωματικό ριζότο με τζίντζερ και μοσχολέμονο, τολμά να πάει ένα βήμα πιο Σήμερα την παράδοση, ωστόσο το αποτέλεσμα συγκινητικά σε επιστρέφει στην κουζίνα της μαμάς: άψογα μαγειρεμένο ρύζι, που ενσωματώνει τα ξένα δάνεια για να σου δώσει την απόλυτη ελληνικότητα από την κουζίνα του ψαρά. Ο Γαβριήλ Κουβαράς, στο τιμόνι της κουζίνας, είναι ένα νέο παιδί που χρησιμοποιεί τις τεχνικές της γενιάς του, για να υπηρετήσει σωστά την παράδοση. Δεν τον ενδιαφέρει να προβάλλει την άποψή του αλλά να σου δημιουργήσει συναίσθημα.

Γιατί τα όσα νόστιμα κληρονομήσαμε θα παγώσουν στον χρόνο της λήθης αν δεν βρεθεί κάποιος να τα μεταφράσει με σύγχρονα λόγια και να τους δώσει πνοή. Το ίδιο εξαίρετα τα λινγκουίνι με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και γαρίδες, μακαρονάδα που δεν δανείζεται τίποτα από ξένες κουζίνες για να σου εκφράσει τη νοστιμιά της. Το εστιατόριο, όμως, δεν είναι μόνο το φαγητό. Είναι μια συνολική εμπειρία φροντίδας που θα σου εξασφαλίσει μια βραδιά που άξιζε τον κόπο. Και στο Καστελόριζο θα νοιώσεις σαν βασιλιάς, επιστρέφοντας σε μια άλλη εποχή. Σέρβις παλιάς κοπής, με στολή και σωστές ισορροπίες. Τα πιάτα αλλάζουν συνεχώς, το ποτήρι σου είναι πάντα γεμάτο και ο κύριος Σούλης Μπαλαούρας, 22 χρόνια αρχηγός της σάλας, θα σε κάνει να νοιώσεις μέλος της οικογένειας, με κομψότητα και χάρη. Διότι ο παλιός περιποιητής είναι αλλιώς και αυτό πλέον το έχουμε ξεχάσει.

Για τα μεγάλα ρεβεγιόν, το Καστελόριζο θα μαγειρέψει γαλοπούλα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, κότσι αγριόχοιρου με πατατούλες Νάξου, ριζότο με κοκοράκι και άγρια μανιτάρια, κριθαρότο με μανιτάρια του δάσους και κρητική γραβιέρα και άλλα νόστιμα στο πνεύμα των ημερών. Το Καστελόριζο, ωστόσο, είναι η πιο καταφατική απάντηση για όποιον απέχει από το κρέας και για όσους έχουν ποθήσει κάτι άλλο από χοιρινό στο φούρνο στα ενδιάμεσα των ρεβεγιόν. Για όλους μας, δηλαδή.