Λίγο καλοκαίρι ακόμη: 10 προτάσεις εξόδου για να βγείτε μετά τις διακοπές
Επιστρέφετε από διακοπές και δεν θέλετε να τελειώσει το καλοκαίρι; Σας έχουμε προτάσεις για καφέ, φαγητό και ποτό στην Αθήνα που κρατούν το καλοκαιρινό vibe ζωντανό.
- 24/08/2025, 09:59
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Οι πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές χρειάζονται χρόνο προσαρμογής στην καθημερινότητα. Δεν είναι εύκολο για κανέναν: τη μία μέρα ξυπνάς και αράζεις στην παραλία, απολαμβάνοντας ηλιοβασιλέματα σε ταβερνάκια, και την επόμενη πρέπει να σηκωθείς νωρίς για να πας στη δουλειά.
Θέλοντας να δώσουμε λίγη παράταση στο καλοκαίρι, συγκεντρώσαμε μερικά μαγαζιά που αξίζει να επισκεφθείτε τις πρώτες μέρες της επιστροφής, ώστε η μετάβαση στην καθημερινότητα να γίνει, ίσως, λίγο πιο ομαλή.
Ξεκινήστε με καφέ και πρωινό από το 72H Artisanal Bakery (Μητροπόλεως 27, Σύνταγμα), που μοσχοβολά φρεσκοψημένα καλούδια. Δοκιμάστε το κουλούρι με τυρί και αβγό ή το σάντουιτς-σπανακόπιτα. Αν όμως έχετε χρόνο και θέλετε να περπατήσετε την Αθήνα, όσο είναι ακόμα σχετικά άδεια, πάρτε ένα κρουασάν και έναν καφέ στο χέρι και χαρείτε την πόλη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 72H Artisanal Bakery (@72h_artisanalbakery)
Κλασική αξία πια για πολύ καλό καφέ, το Naif (Ευρυδάμαντος 15, Νέος Κόσμος) στήνει τα τραπεζάκια του κάτω από τα δέντρα του ευρύχωρου πεζοδρομίου πίσω από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και σερβίρει όχι μόνο καφέ αλλά και νόστιμο φαγητό: Τώρα το καλοκαίρι, εκτός από το burger και τις πολύ ωραίες σαλάτες του, μπορεί να πετύχετε στο μενού πιάτα όπως παστίτσιο ή γεμιστά. Το βραδάκι πείτε ναι σε ένα καλοεκτελεσμένο negroni.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Νaif Athens (@naifathens)
Στο Γκάζι, το Mirlo άνοιξε στην πλατεία επί της οδού Ελασιδών (Ελασιδών 5, Γκάζι) από την ομάδα του διάσημου Fayrouz και ήδη συζητιέται πολύ. Εδώ θα δοκιμάσετε μερακλίδικα μεζεκλίκια, με πρωταγωνιστή το κεμπάπ. Το γιαουρτλού κεμπάπ φτιάχνεται με πρόβειο κρέας και σερβίρεται με κεφίρ και σάλτσα. Το κοντοσούβλι συνοδεύεται από μουχαμάρα, ένα ντιπ με ψητή κόκκινη πιπεριά γεμάτο γεύση και αρώματα. Μη χάσετε το μοσχαρίσιο συκώτι με γιαούρτι και καμένο λεμόνι. Συνοδεύστε με επιλεγμένα ελληνικά κρασιά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MIRLO (@mirlo_kebabs)
Στη μικρή αυλή του Ether (Πριάμου 2, Ηλιούπολη), θα δοκιμάσετε πιάτα με χαρακτήρα και βαθιά νοστιμιά. Βασισμένο σε απλές πρώτες ύλες και με άξονα την εποχικότητα, το μενού περιλαμβάνει από χειροποίητες πίτες και ιδιαίτερες σαλάτες (όπως αυτή με τα βλήτα, την αλμύρα, τα ψητά κολοκυθάκια και το μαριναρισμένο ψητό πεπόνι) μέχρι μελιτζάνες ιμάμ, κριθαράκι με γαρίδες ή ψάρι ημέρας. Αν είστε του κρέατος, ρωτήστε για την κοπή που σερβίρουν τη μέρα που θα το επισκεφθείτε.
Ένα από τα μαγαζιά-σταθερές όπου χαιρόμαστε να επιστρέφουμε είναι το νότιο Bella Vespa (Κύπρου 11, Γλυφάδα). Στην καταπράσινη αυλή του, όλα μοιάζουν πάντα δροσερά και ήσυχα. Εδώ θα απολαύσετε comfort ιταλική κουζίνα, όπως ταλιατέλες με άγρια μανιτάρια, κρέμα παρμεζάνας και φρέσκια τρούφα, αλλά και Iberico pluma, λαιμό χοιρινού Iberico με πατάτες ογκρατέν και kale.

Μένουμε στη Γλυφάδα και πάμε στο νέο Dopios (Λαοδίκης 31, Γλυφάδα), το γνωστό μεζεδοπωλείο του Χριστόφορου Πέσκια που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας και πλέον απέκτησε το «νότιο» δίδυμό του στην οδό Λαοδίκης. Ο κατάλογος είναι ίδιος με εκείνον του κέντρου – δηλαδή εγγύηση – με μεζέδες βασισμένους σε ελληνικά προϊόντα και επιλεγμένους παραγωγούς, προτάσεις τόσο από τη θάλασσα όσο και από τη στεριά, και αρκετές επιλογές για vegetarians.
Ανηφορίζοντας και πάλι προς κέντρο, αξίζει σίγουρα μια αναφορά στο Σεμπρεβίβα (Καλλιρόης 166, Πετράλωνα). Με τα τραπεζάκια του απλωμένα έξω από την προσφυγική κατοικία που το στεγάζει, αυτό το “εδεσματοποιείο” μοιάζει σαν να βρίσκεται στην πλατεία κάποιου γραφικού χωριού στην επαρχία. Εδώ θα δοκιμάσετε νόστιμα πιάτα ελληνικής κουζίνας -συνήθως σε ενδιαφέρουσες εκτελέσεις με κάποια πρωτοτυπία και με πολύ καλές πρώτες ύλες – αλλά και δεκάδες επιλογές σε σπιτικά λικέρ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Σεμπρεβίβα Εδεσματοποιείον (@sempreviva_petralona)
Tο One Burger (Αγάθωνος 7, Μοναστηράκι), από την άλλη, δεν είναι απλώς ένα burger joint, αλλά εμπειρία. Σε έναν εντυπωσιακό χώρο με καμπύλες που θυμίζουν σύγχρονη γλυπτική, σερβίρει μόνο δύο μπέργκερ και πατάτες. Τίποτα άλλο!
Στις 28 Αυγούστου, επιστρέφει από τις καλοκαιρινές του διακοπές και ο Ιούδας (Καρόρη 5, Μοναστηράκι) το wine bar με το ιντριγκαδόρικο όνομα που έγινε viral στα stories, χάρη στις neon επιγραφές του. Το «Ο Χριστός κ’ η μάνα του» χιλιοφωτογραφήθηκε από τότε που άναψε. Η λίστα κρασιών είναι επιμελημένη και περιλαμβάνει αποκλειστικά ελληνικές ετικέτες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΙΟΥΔΑ (@iouda_athens)
Ένα κλασικό dry μαρτίνι θα το πιείτε στα Ιλίσια, στο Quinn’s (Μαιάνδρου 7, Ιλίσια). Η ξύλινη μπάρα και ο εντυπωσιακός πίνακας -αντίγραφο του «Κήπου των Επίγειων Απολαύσεων» του Ιερώνυμου Μπος – τραβούν το βλέμμα με το που μπαίνεις. Το Quinn’s είναι ένα αυθεντικό μπαρ, εκεί όπου τα καλά ποτά συνοδεύονται από συζητήσεις επί παντός επιστητού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Quinn’s Bar.Athens (@quinnsbar.athens)