Οι νέες αφίξεις για φαγητό και ποτό στα Νότια που ξεχωρίσαμε τον Σεπτέμβριο
Από πιτσαρίες με ιταλικό αέρα και cozy γωνιές για διάβασμα, μέχρι ένα Pan-Asian rooftop με θέα στη θάλασσα και πολυαναμενόμενα openings, τα νότια γεμίζουν νέες επιλογές για φαγητό και ποτό αυτόν τον Σεπτέμβριο.
- 30/09/2025, 15:09
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Νέα εστιατόρια, καφέ και bars κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους στον γαστρονομικό χάρτη των νοτίων, χαρίζοντάς μας όλο και περισσότερες επιλογές για τις εξόδους μας. Επιλέγουμε τις νέες αφίξεις που ξεχωρίσαμε τον τελευταίο μήνα.
Ξεκινώντας από τη Γλυφάδα, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Luca Piscazzi φέρνει το προσωπικό του project, το Pino, στην οδό Κύπρου. Ο σεφ που έδωσε στην Αθηναϊκή Ριβιέρα το πρώτο της αστέρι Michelin με το Pelagos στο Four Seasons, αφήνει για λίγο την υψηλή γαστρονομία για να επιστρέψει στις μνήμες της παιδικής του ηλικίας. Μαζί με τη σύζυγό του, Charlotte Luykx, έστησαν μια αυθεντική “pizzeria romana”, όπου οι πίτσες είναι λεπτές και τραγανές, με συνδυασμούς που ξεκινούν από τη μαργαρίτα και φτάνουν σε πιο τολμηρές εκδοχές – με γαρίδες, αγκινάρες ή cocktail sauce. Το μενού συμπληρώνουν ζυμαρικά που θυμίζουν σπιτικό ιταλικό τραπέζι, από μια διαφορετική carbonara μέχρι Spaghetti allo Scoglio με θαλασσινά. Το Pino λειτουργεί μόνο βραδινές ώρες, Τετάρτη έως Κυριακή, κι ήδη δίνει στην καρδιά της Γλυφάδας μια αύρα Ρώμης.
Στην ίδια γειτονιά, η πρεμιέρα του TEO Books & Coffee σηματοδοτεί μια νέα εποχή για όσους αγαπούν τον καφέ αλλά και τη συντροφιά ενός βιβλίου. Είναι το πρώτο βιβλιοκαφέ της περιοχής, επί της Δούσμανη, με ράφια γεμάτα λογοτεχνία σε τρεις γλώσσες – ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά. Ο χώρος, με τραπεζάκια μέσα κι έξω, αποπνέει ηρεμία αλλά ταυτόχρονα σφύζει από ζωή, φιλοδοξώντας να γίνει σημείο πολιτιστικών δράσεων. Στις σκέψεις των δημιουργών του είναι διαλέξεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια και events που θα μετατρέψουν το TEO σε στέκι για όλες τις ηλικίες.
Στο ίδιο μοτίβο αλλά με πιο οικογενειακή διάσταση, έκανε την εμφάνισή του λίγες μέρες αργότερα και το Booki Kluki. Ένα βιβλιοκαφέ- επίσης στη Γλυφάδα, η οποία με έναν μαγικά τυχαίο τρόπο απέκτησε ξαφνικά δύο βιβλιοκαφέ! – που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, με πολυγλωσσική συλλογή (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά, γαλλικά και ουκρανικά), δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες. Εδώ οι γονείς απολαμβάνουν τον καφέ τους σε μια cozy ατμόσφαιρα, ενώ τα παιδιά βρίσκουν βιβλία αλλά και παιχνίδια, συμμετέχουν σε αφηγήσεις παραμυθιών, κινηματογραφικές προβολές και εργαστήρια.
Ανεβαίνοντας στον τελευταίο όροφο του Ace Hotel & Swim Club Athens στη Γλυφάδα, βρίσκεις το Sora, ένα ολοκαίνουργιο rooftop εστιατόριο με πανοραμική θέα μέχρι και τη θάλασσα. Εδώ η κουζίνα κινείται σε ασιατικά μονοπάτια, με πιάτα για μοίρασμα που συνδυάζουν την παράδοση με πιο σύγχρονες πινελιές. Μαζί με signature cocktails και μουσική που δίνει ρυθμό στη βραδιά, το Sora γίνεται χώρος για φαγητό, ποτό και εξόδους με την παρέα – ένας νέος προορισμός στα νότια που σίγουρα θα συζητηθεί.
Κι ενώ οι παραπάνω χώροι ήδη λειτουργούν, δύο ακόμη αναμένονται με ανυπομονησία. Στην Ηλιούπολη, το αγαπημένο Geluk μεταμορφώνεται σε Son, συνεχίζοντας την πορεία του με μια νέα ταυτότητα. Η ομάδα του το περιγράφει ως «ο γιος που γίνεται πατέρας, ο πατέρας που υπήρξε γιος» – ένα πέρασμα που τιμά την ιστορία του Geluk αλλά φέρνει κάτι νέο. Το Son ξεκινά το πρωί ως micro bakery και brunch spot με comfort επιλογές και όσο περνά η μέρα, αλλάζει διάθεση: το βράδυ γίνεται εστιατόριο με open kitchen. Ο σεφ Δημήτρης Κατσάνος πειραματίζεται με ξυλόφουρνο, κοπές κρέατος και spicy γεύσεις από Λατινική Αμερική και Μεξικό, υποσχόμενος ένα φρέσκο γαστρονομικό αφήγημα για την περιοχή.
Τέλος, στη Γλυφάδα, το Αναψυκτήριο ετοιμάζεται να ανοίξει αρχές Νοεμβρίου στη θέση του πρώην Seaspice, στην οδό Κύπρου. Είναι το νέο εγχείρημα των ομάδων του Bella Vespa και του Pere Ubu. Το concept είναι all day, με ελληνική comfort κουζίνα και αναφορές στη νοσταλγία των «παλιών καλών εποχών».