«Γιαλός» στο Καβούρι: Εκλεκτή ψαροφαγία με βάση την παράδοση και με υπέροχη θέα

Στον «Γιαλό» θα φας φρέσκο ψάρι και θαλασσινά όπως πρέπει: με τη θάλασσα στα πόδια σου, θέα που σε ταξιδεύει και πιάτα που τιμούν την παράδοση αλλά την προσεγγίζουν με μοντέρνα ματιά.
- 17/05/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Υπάρχουν εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη θέα. Άλλα για το φαγητό. Κι άλλα που αναδεικνύονται μέσα από τη φιλοσοφία τους. Ο «Γιαλός» στο Καβούρι καταφέρνει να συνδυάσει και τα τρία, με έναν τρόπο αβίαστο και αυθεντικό.
Τοποθετημένος κυριολεκτικά πάνω στην αμμουδιά σε μια από τις πιο αγαπημένες παραλίες των νοτίων, σου δημιουργεί από την πρώτη στιγμή την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε κάποιο νησί, μακριά από τη βουή της πόλης. Με μια αύρα εκλεπτυσμένη, κομψή και καθόλου επιτηδευμένη – ένα dining spot δίπλα στο κύμα, χωρίς περιττές κορδέλες.
Η παράδοση της θάλασσας, με μια σύγχρονη ματιά
Στον Γιαλό σε υποδέχονται με ζεστό καρβελάκι ψωμί, ελιές και λάδι για μια απολαυστική εισαγωγή στο γεύμα. Οι σαλάτες κινούνται ανάμεσα στο γνώριμο και το ιδιαίτερο. Προσωπικά, ξεχώρισα τη σαλάτα του Ήλιου, με τραγανά λαχανικά, τηγανητό χαλούμι, σως πορτοκαλιού και καρύδια – μια δροσερή, αρωματική και πληθωρική έναρξη.
Οι πρώτες ύλες φτάνουν καθημερινά από ψαρότοπους όπως η Κεφαλονιά και η Κάλυμνος, και μετατρέπονται σε πιάτα που τιμούν τη θαλασσινή γαστρονομία χωρίς να την αλλοιώνουν. Δεν θα δεις περιττές σάλτσες, βαριές τεχνικές ή υπερβολές. Εδώ, ένα φαγκρί ή μια ντελικάτη στήρα θέλουν μόνο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Νότιας Πελοποννήσου, λίγο φρέσκο λεμόνι και μια πρέζα αφράλα από τις ακτές της Κεφαλονιάς για να αναδειχθούν. Για το ελληνικό ψάρι που έχει διαλεχθεί σωστά, αυτά είναι αρκετά.
Αυτή η απέριττη νοοτροπία διαπερνά όλο το μενού. Όμως ο «Γιαλός» δεν μένει στάσιμος στην παράδοση. Ο κατάλογός του εμπλουτίζεται με δημιουργικά πιάτα, με σύγχρονες επιρροές από τη διεθνή γαστρονομία, που δείχνουν πως η μαγειρική ομάδα δεν φοβάται να πειραματιστεί, πάντα με μέτρο και με ουσία. Παράδειγμα; Ο σολομός teriyaki με την αυθεντική, σπιτική του σος, ή το λαβράκι “Καρτότσο” τυλιγμένο σε λαδόκολλα με γαρίδες, μύδια, σκόρδο και ντομάτα, που ψήνεται στο φούρνο σαν ιταλικό comfort food.
Από το ριζότο μέχρι την αχινοσαλάτα – κάθε γεύση με σεβασμό στην πρώτη ύλη
Η ιταλική επιρροή είναι παρούσα σε αρκετά πιάτα του μενού, διατηρώντας την ποιότητα και τον σεβασμό στα ζυμαρικά και τα ριζότι, αλλά χωρίς φλυαρίες. Το μαύρο ριζότο με σουπιά και καλαμάρι είναι απόλυτα ισορροπημένο, ενώ ή αγαπημένη γαριδομακαρονάδα συνδυάζει φινέτσα και γευστική ένταση.
Από την άλλη, τα όστρακα έχουν τον δικό τους πρωταγωνιστικό ρόλο: δοκίμασε σαγανάκι με μύδια, λευκό, πολίτικο, χωρίς ντομάτα, με φέτα, λεμόνι και σκόρδο, ή ζεστά ψητά χτένια, στρείδια Fine de Claire και αχινοσαλάτα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ό,τι πρέπει για ουζάκι με θέα το κύμα.
Πιάτα που απογειώνουν την απλότητα
Κι αν τα κυρίως είναι ένας ύμνος στην καθαρή γεύση, τα ορεκτικά είναι ένα άλλο κεφάλαιο δημιουργικής απλότητας. Δοκίμασε την ταραμοσαλάτα (λευκή, φίνα και φιλτραρισμένη), την πολίτικη μελιτζανοσαλάτα ή τις γλυκοκαυτερές γαρίδες μαριναρισμένες σε ιδιότυπη σος. Η καβουροσαλάτα με φρέσκο καβούρι του Μυτίλου από την Κατερίνη και chili είναι μια φρέσκια, αρωματική έκπληξη, ενώ η λακέρδα, φτιαγμένη in-house, φέρνει μαζί της γευστικές μνήμες της Πόλης. Φυσικά στον Γιαλό θα βρεις και τα εκλεπτυσμένα «ωμά» (ταρτάρ τόνου, καρπάτσιο λαβράκι και άλλα) που πλέον έχουν γίνει σταθερό κομμάτι της παραγγελίας.
Ανάμεσα στα ζεστά ορεκτικά, ξεχωρίζουν οι γαριδοκροκέτες που συνοδεύονται από χειροποίητη πικάντικη μαγιονέζα, η τηγανητή φέτα με φυστίκι Αιγίνης και γλυκό τριαντάφυλλο από τα Καλάβρυτα και οι πανέ ουρές πεσκανδρίτσας πάνω σε πουρέ μελιτζάνας.
Εκλεκτά κρασιά, σπιτικά γλυκά και ένα χωνευτικό βήμα στην άμμο
Η εμπειρία ολοκληρώνεται με μία προσεγμένη λίστα κρασιών, ελληνικών και μη, ενώ διαθέσιμο είναι και χύμα κρασί άριστης ποιότητας, όπως και αποστάγματα. Στο τέλος, η παλέτα γλυκαίνεται με σπιτικές δημιουργίες: μήλο κυδώνι στον φούρνο με παγωτό, καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα, ακόμα και ένα τσιζκέικ που σου μένει στη μνήμη.
Κι αν το στομάχι χόρτασε, η θέα δεν σταματά. Η αμμουδιά βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τα τραπέζια του «Γιαλού» και προσφέρεται για μια μικρή βόλτα μετά το γεύμα, με το βλέμμα καρφωμένο στο μπλε του Σαρωνικού.
Extra tip: Ο «Γιαλός» είναι επίσης ιδανική επιλογή για την οργάνωση εκδηλώσεων – από έναν γάμο ή μια βάφτιση μέχρι ένα επαγγελματικό δείπνο. Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του, χωρητικότητας 180 ατόμων, προσφέρει ανεξαρτησία, καλύπτει κάθε καιρική συνθήκη καθώς έχει συρόμενες οροφές, ευγενικό σέρβις και μοναδική θέα. Εκτός από τα set menus που προτείνει ο Γιαλός, η ομάδα είναι πρόθυμη να δημιουργήσει εξατομικευμένα μενού, ανάλογα τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου.