Hams & Clams: Η Σαρακοστή στα καλύτερά της, με όστρακα, θαλασσινές μπρουσκέτες και άπαιχτο Bloody Mary
Το σαφάρι της Σαρακοστής
Στρείδια με μαρμελάδα τσίλι και μάνγκο, spicy tequila oysters, καλαμάρι με κρέμα πράσου και Bloody Mary με στρείδι - και όλα αυτά με υπέροχη θέα στα σκάφη της μαρίνας. Το Hams & Clams στον Πειραιά δίνει στη Σαρακοστή μια δημιουργικά τολμηρή διάσταση.
- 11/03/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Θα μπορούσε να είναι ένα oyster bar της Βαρκελώνης ή ένα στέκι στο λιμάνι της Λισαβόνας. Λιτές γραμμές, γήινα χρώματα, μεγάλοι πάγκοι με στρείδια, όστρακα και ισπανικό jamón κομμένο εκείνη τη στιγμή. Το Hams & Clams, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι ένας ύμνος στις αυθεντικές γεύσεις της θάλασσας και της στεριάς. Ένα surf & turf spot που θα μπορούσε να βρίσκεται στο Maine ή σε κάποιο μεσογειακό παραθαλάσσιο θέρετρο, αλλά έχει βρει το σπίτι του στη Μαρίνα Ζέας.
Η ατμόσφαιρα είναι παρεΐστικη και cool, ενώ το μενού μοιάζει με γευστικό χάρτη που κινείται από την Ιβηρική χερσόνησο μέχρι τις ελληνικές ακτές. Ειδικά όμως για την περίοδο της Σαρακοστής, αφήνουμε για λίγο το “turf” στην άκρη και εστιάζουμε αποκλειστικά στο “surf”, δηλαδή στα ολόφρεσκα θαλασσινά του, τα οποία σερβίρονται ωμά, ψητά, αχνιστά ή σε δημιουργικές εκδοχές – σκέψου στρείδια με σπανάκι και κρέμα παρμεζάνας, μπρουσκέτες με γαρίδα, χαβιάρι και πιπεριά φλωρίνης και -αν το επιτρέπει η ψαριά- φρέσκο αστακό.
Σου δίνουμε λίγο πιο αναλυτικά το σενάριο:
Θα καθίσεις σε ένα από τα ξύλινα τραπέζια, με τη χαλαρωτική θέα στα σκάφη της Μαρίνας Ζέας, θα δεις να περνούν από μπροστά σου πιατέλες με στρείδια, θαλασσινές μπρουσκέτες, σεβίτσε και ζυμαρικά, που μπορείς να συνοδεύεις με κρασιά ήπιας οινοποίησης, με ένα ωραίο αφρώδες ή με ένα καλοφτιαγμένο cocktail [insider tip: δοκίμασε το Bloody Mary, που είναι από τα καλύτερα της Αθήνας – ή μπορείς απλώς να ξεκινήσεις το γεύμα σου με ένα σφηνάκι Bloody Mary με στρείδι – δυναμικό, πικάντικο και αναζωογονητικό].
Θα παραγγείλεις, φυσικά, κάποιο από τα πιάτα με όστρακα. Αν μας ρωτάς, ο ιδανικός τρόπος για να φας τα στρείδια όταν είναι φρέσκα είναι και ο πιο απλός, με λεμόνι και shallot vinegar. Αλλά στο Hams & Clams τα στρείδια είναι ο πρωταγωνιστής και δύσκολα θα αντισταθείς για παράδειγμα στα Spicy Tequilla (ψητά, με βούτυρο πάπρικας, mezcal και παρμεζάνα) ή στα Pacific Ocean (ωμά, με μαρμελάδα μάνγκο και τσίλι).
Στο τραπέζι θα φτάνουν επίσης μερικά από τα essentials της Σαρακοστής, δοσμένα με ένα twist που παντρεύει την ελληνική παράδοση με άλλες ευρωπαϊκές κουζίνες. Χέλι καπνιστό με πράσινη φάβα, αρωματισμένο καλαμάρι με σάλτσα αγιολί, καλαμάρι στη σχάρα με κρέμα πράσου και μια πλούσια σε γεύση καλαμαράτα (pasta με γαρίδες, καλαμάρι, μύδια και σάλτσα μπισκ). Μην ψάξεις για «το πιάτο σου», η λογική εδώ είναι της μοιρασιάς. Θα το δεις γραμμένο και στο μενού: Το share is better.