#NouPouChoice: Σουβλάκι στο Ελληνικό

Γιατί το τυλιχτό από το Ελληνικό παραμένει από το 1990 ένα από τα πιο ωραία -και value for money- σουβλάκια στα νότια;
- 02/02/2025
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσιρόπουλος
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου θυμάμαι και αυτό το χαρακτηριστικό γωνιακό μαγαζί επί της Ιασωνίδου, στο οποίο από τότε -γιατί συνεχίζεται η ίδια κατάσταση μέχρι σήμερα- μαζεύονταν ουρές μέχρι τον δρόμο. «Γιατί;», απορούσα πάντα. Τι το τόσο ξεχωριστό έχει; Πιο μικρή δεν καταλάβαινα και δεν με ένοιαζε κιόλας, ήθελα απλά να είναι νόστιμο. Τώρα, που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις ένα καλό σουβλάκι κοντά σου, κατάλαβα και εκτίμησα πραγματικά την αξία του. Γι’ αυτό άλλωστε το επιλέγω κάθε -μα κάθε- φορά.
Η εικόνα του μαγαζιού ήταν ανέκαθεν απλή, τίποτα το φανταχτερό. Κι αυτό είναι το ωραίο με το Ελληνικό: παραμένει το ίδιο, χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει με φιοριτούρες. Το σημαντικό είναι η ποιότητα, η οποία δεν αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων, ενώ η τιμή του παραμένει προσιτή, ακόμα και τώρα, σε μια εποχή που όλα ακριβαίνουν. Όποιος περνά από το σημείο δύσκολα αντιστέκεται να πιάσει θέση πίσω από τον ήδη πολύ κόσμο, γι’ αυτό και περπατώντας στην Ιασωνίδου θα δεις πραγματικά πολλούς με το τυλιχτό τους στο χέρι να συνεχίζουν τη βόλτα τους ή να επιστρέφουν σπίτια τους.
Προσωπικά, η επιλογή μου είναι πάντα η ίδια: τυλιχτό με γύρο χοιρνό απ’ όλα. Αν όμως τύχει να περάσω μετά τις 8-9 το βράδυ (ναι, πρέπει να περάσεις καθώς δεν κάνει delivery) μπορεί να έχει τελειώσει (ναι, από τόσο νωρίς) και τότε επιλέγω το εξίσου ωραίο του μπιφτέκι. Το κρέας του είναι πάντα ζουμερό και πολύ νόστιμο. Σε συνδυασμό με τη λαδωμένη πίτα του, είναι απλά βάλσαμο.
Fun fact: Το σουβλάκι στο Ελληνικό είναι τόσο ωραίο που έχει τη δική του «εκπομπή» στα σόσιαλ. Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος (aka The Greek Master Chef ή Floutsou) έχει δημιουργήσει μια σειρά βίντεο στο TikTok όπου αναζητά εκείνο το ένα σουβλάκι που θα αποδειχθεί καλύτερο από το σουβλάκι στο Ελληνικό.