Αφετηρία: Το σφολιατάδικο στον Άγιο Δημήτριο που μεγάλωσε μια ολόκληρη γειτονιά
Από το 1992, η οικογένεια Κουτσομπίνα φτιάχνει καθημερινά χειροποίητες πίτες και πεϊνιρλί με φρέσκα υλικά, κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τη γεύση που μεγάλωσε γενιές στο Μπραχάμι.
- 12/11/2025, 12:03
- Κείμενο: Δημήτρης Ιωάννου
- Φωτογραφίες: Δημήτρης Ιωάννου
Αν τύχει να περάσεις ποτέ από την οδό Αγίου Αθανασίου στον Άγιο Δημήτριο, χωρίς να γνωρίζεις την Αφετηρία, το θρυλικό σφολιατάδικο της περιοχής, δεν γίνεται να μην παρατηρήσεις τον συνωστισμό: αυτοκίνητα και μηχανές που προσπαθούν να βρουν μια θέση για να παρκάρουν, κόσμος να τρώει όρθιος στο πεζοδρόμιο και μια βιτρίνα με τεράστια ποικιλία από λαχταριστές σφολιάτες να σε καλεί κοντά της.

Η Αφετηρία είναι ένα μαγαζί που έχει γράψει τη δική της ιστορία στις σφολιάτες και τα χειροποίητα προϊόντα ζύμης για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Δεν είναι ένα απλό αρτοποιείο, αλλά ένα σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γειτονιά, όπου ο εκλεκτός καφές μπλέκεται με το άρωμα του φρεσκοψημένου πεϊνιρλί και τις φωνές των πελατών, που πλέον αποκαλούν τον ιδιοκτήτη με το μικρό του όνομα: «Μητσάρα, τι θα φάμε σήμερα;». Όπου «Μητσάρας» ο Δημήτρης Κουτσομπίνας, η δεύτερη γενιά της Αφετηρίας και εκείνος που τρέχει το μαγαζί σήμερα μαζί με την σύζυγό του.

Η ιστορία ξεκινά το 1992, όταν ο πατέρας του, πρώην μέλος του Πολεμικού Ναυτικού, αποφάσισε ότι ήθελε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Είχε νοικιάσει το κατάστημα και τότε ένα συγγενής έριξε την ιδέα: «φτιάξε σάντουιτς να τρώμε», και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Ζυμώνουν καθημερινά τις δικές τους σφολιάτες και πεϊνιρλί – ακραία νόστιμα και αποτελούν τα best seller του καταστήματος – ενώ μπορείς ακόμα να βρεις από μπουγάτσες και κρουασάν, μέχρι πίτσες, σπανακόπιτες και φυσικά τυρόπιτες. Παρότι τα αγαπημένα των πελατών είναι πιο συνηθισμένες γεύσεις, όπως το κλασικό πεϊνιρλί και εκείνο με το αβγό, οι πιο τολμηροί επιλέγουν το πεϊνιρλί με σουτζούκι ή με τυρί ροκφόρ.
«Έρχονται, δοκιμάζουν, τους προτείνω. Είμαι εδώ καθημερινά, οπότε τους ξέρω και με ξέρουν. Υπάρχει προσωπική σχέση πλέον», εξομολογείται ο Δημήτρης στο NouPou. Εκτός από το αρχικό κατάστημα στην Αγίου Αθανασίου, εδώ και περίπου έναν χρόνο άνοιξαν ένα υποκατάστημα επί της Αγίου Δημητρίου, ενώ βρίσκονται και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ως εργαστήριο, η Αφετηρία αναλαμβάνει και catering για σχολικές εκδηλώσεις και πάρτι. «Να ξέρεις ότι πίσω από όλες τις εκδηλώσεις των σχολείων της περιοχής βρίσκεται η Αφετηρία», εξηγεί ο Δημήτρης, ενώ η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του δήμου.
Όλα αυτά τα χρόνια ένα πράγμα παραμένει σταθερό, και είναι ο λόγος που γεμίζει το κατάστημα καθημερινά. Η ποιότητα, η οποία είναι η απόλυτη προτεραιότητά τους. Αλεύρι από τους Μύλους Θράκης, εκλεκτά τυριά (μόνο γκούντα), αλλαντικά από βιοτέχνες συνεργάτες από το 1994, και φυσικά αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Ακόμα και με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες λόγω της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων ετών, «θέλω ο πελάτης να τρώει ό,τι θα έδινα και στα παιδιά μου, και να το πληρώνει όσο θα ήθελα να το πληρώσω κι εγώ», λέει ο Δημήτρης.


Για το μέλλον θα έβλεπε ένα ακόμα κατάστημα, ίσως σε κάποια άλλη περιοχή της Αθήνας, ενώ τα παιδιά του, αν και μικρά ακόμα, ετοιμάζονται σιγά σιγά να γίνουν η τρίτη γενιά που θα τρέξει το θρυλικό πλέον σφολιατάδικο του Αγίου Δημητρίου, το οποίο ταΐζει μαθητές και περαστικούς όλα αυτά τα χρόνια. «Εδώ τρώω και εγώ ο ίδιος, τρώνε και τα παιδιά μου, τρώνε και όλα τα παιδιά του Μπραχαμίου», λέει ο Δημήτρης.

Η Αφετηρία όμως δεν είναι μόνο σφολιάτες. Είναι μια γειτονιά, μια ιστορία, μια καθημερινή συνήθεια που έχει χτίσει σχέσεις δεκαετιών, κρατώντας ζωντανή την παράδοση και τη γεύση της χειροποίητης ζύμης σε μια περιοχή που εξακολουθεί να θυμίζει κάτι από τα παλιά.