Τα καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας: Γεμισμένα με τα πάντα, από παστράμι και γραβιέρα μέχρι αστακό και χαβιάρι

Στην Αθήνα, η έννοια του σάντουιτς έχει εξελιχθεί και δεν θυμίζει τίποτα το παλιό κολατσιό –ευτυχώς. Ποια είναι τα αγαπημένα μας;
- 04/02/2025
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Όταν η συζήτηση πάει στα σάντουιτς, δεν μιλάμε για δύο φέτες ψωμί με κάποιο αλλαντικό, τυρί, ντομάτα και μαρούλι. Η ιδέα του σάντουιτς έχει εξελιχθεί και πλέον δημιουργείται με ψωμί αργής ωρίμανσης, μυρωδάτες φοκάτσιες, διαλεχτά τυριά, αλλαντικά και εκλεκτά υλικά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.
Η ονομασία του υιοθετήθηκε μόλις τον 18ο αιώνα από τον Τζον Μόνταγκιου, τέταρτο Κόμη του Σάντουιτς. Λέγεται ότι ο Κόμης ήταν μανιώδης χαρτοπαίχτης και, για να μη διακόπτει το παιχνίδι του για να φάει, ζητούσε από τους υπηρέτες του να του φέρνουν κρέας τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί. Έτσι μπορούσε να τρώει με το ένα χέρι και να συνεχίζει να παίζει με το άλλο, χωρίς να λερώνει τα χαρτιά του. Οι άλλοι παίκτες δεν άργησαν να καταλάβουν την πρακτικότητα αυτού του τρόπου φαγητού κι έτσι άρχισαν να ζητούν «το ίδιο με τον Σάντουιτς». Κάπως έτσι, το όνομα του Κόμη έγινε συνώνυμο του συγκεκριμένου φαγητού και τα σάντουιτς άρχισαν να σερβίρονται σε διάφορες γωνιές της Ευρώπης.
Από τότε το σάντουιτς έχει ενσωματωθεί σχεδόν σε κάθε κουζίνα της Δύσης λόγω της απλότητας της προετοιμασίας του, της ευκολίας του στη μεταφορά και της ατελείωτης ποικιλίας του. Και αυτή η ποικιλία συναντάται σε διάφορα σημεία της Αθήνας, όπου παλιότερα και πιο φρέσκα μαγαζιά παίρνουν το κλασικό κολατσιό και το αναγάγουν στο απόλυτο γεύμα.
Nosh, Κολωνάκι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NOSH LOBSTER & BRIOCHE (@nosh_lobster_and_brioche)
Μία από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην Αθήνα ακούει στο όνομα Nosh, που σημαίνει τρώω κάτι με ενθουσιασμό. Το cool μαγαζί με το χαρακτηριστικό πράσινο-λευκό πλακάκι άνοιξε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου σερβίροντας κάτι πολύ ιδιαίτερο, κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά: lobster roll.
Το roll βγαίνει σε δύο εκδοχές: Το Lobster Roll Maine με αστακό, μαγιονέζα και λάιμ και το Lobster Roll Nosh με sauce hollandaise και σχοινόπρασο. Σε αυτό έχετε την επιλογή να προσθέσετε Imperia χαβιάρι από το brand Caviar House, για το… κάτι παραπάνω.
Από το μενού δεν λείπουν και πιο κλασικές γεύσεις σάντουιτς (και οικονομικότερες), όπως το grilled cheese αλλά και αυτό με το μαδημένο μοσχάρι.
Nosh | Καψάλη 5, Κολωνάκι
Guarantee, Κουκάκι
Το Guarantee είναι ίσως το πιο διαχρονικό αθηναικό στέκι για σάντουιτς. Εδώ και 37 χρόνια βρίσκεται στην οδό Βεΐκου στο Κουκάκι και αναγνωρίζεται εύκολα από τον κόσμο που κοντοστέκεται μπροστά από τη χαρακτηριστική γαλάζια πόρτα.
Μην περιμένετε κάποια εξεζητημένη διακόσμηση, αλλά ένα απλό μαγαζί, με ένα μεγάλο ψυγείο και ράφια με ψωμιά, που σερβίρει όμως απίστευτη νοστιμιά. Ο κατάλογος μακρύς με τουλάχιστον 30 προτάσεις (εννοείται βέβαια πως μπορείς να φτιάξεις τη δική σου, διαλέγοντας από τα αμέτρητα υλικά) και η αλήθεια είναι πως η απόφαση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Περίπου 6 είδη ψωμιού γεμίζουν με τυριά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως γραβιέρα και προβολόνε, αλλαντικά που κόβονται τη στιγμή της παραγγελίας, σαν το προσούτο και το παστράμι, ενώ η λίστα με τα υπόλοιπα -χειροποίητα- υλικά (όπως μπιφτέκια, σάλτσες, ψητά ή τηγανητά λαχανικά κ.ά.) δεν έχει τέλος.
Guarantee | Βεΐκου 41, Κουκάκι
Focacceria Napul’e, Σύνταγμα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Focacceria Napul’e by Francesco Granata (@focacceria_ath)
Ιταλικές νότες στην οδό Πετράκη στο κέντρο της Αθήνας φέρνει το Focacceria Napul’e. Το μικρό μαγαζί φτιάχνει σάντουιτς με χειροποίητη φοκάτσια, η οποία ξεχειλίζει υλικά. Η φοκάτσια ζυμώνεται με τρία διαφορετικά αλεύρια και λίγη μαγιά, ενώ χρειάζεται 72 ώρες για να ολοκληρωθεί.
Η φρέσκια φοκάτσια γεμίζει πληθωρικά με μοσχοβολιστά τυριά και αλλαντικά, ως επί το πλείστον μικρών Ιταλών παραγωγών, και χειροποίητες σάλτσες. Ειδική μνεία στην πορκέτα που κάθεται στον πάγκο μέχρι να κοπεί. Από τη φοκατσερία δεν θα φύγετε δίχως να πάρετε για τον δρόμο αραντσίνι, τα οποία είναι πραγματικά πεντανόστιμα.
Focacceria Napul’e | Πετράκη 30, Σύνταγμα
Borghese, Παγκράτι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Borghese (@borgheseathens)
Η γεύση της Ιταλίας έχει φωλιάσει και στην Αρχελάου στο Παγκράτι, όπου το Borghese έχει δημιουργήσει τον δικό του μικρόκοσμο, κάτι ανάμεσα σε σαντουιτσάδικο και παντοπωλείο.
Εδώ, τα σάντουιτς συνδυάζουν φρέσκα ψωμιά, εκλεκτά αλλαντικά, τυριά, φρέσκα λαχανικά και γευστικές σάλτσες, δημιουργώντας μια εξαιρετική επιλογή για ένα γεύμα γρήγορο, που δεν στερείται όμως γεύσης και ποιότητας. Το σάντουιτς με κατσικίσιο τυρί, καπνιστή γαλοπούλα, μαγιονέζα και μαρμελάδα φρούτα του δάσους, εκπλήσσει ευχάριστα και είναι must.
Borghese | Αρχελάου 19, Παγκράτι
Black Salami, Εξάρχεια
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ένα στενό κάτω από την Καλλιδρομίου, ουρές σχηματίζονται από νωρίς έξω από το Black Salami. Το micro-bakery έχει κερδίσει την καρδιά της γειτονιάς των Εξαρχείων, κάνοντας άπαντες να βγαίνουν από την πόρτα του κρατώντας ψωμιά και σάντουιτς στα χέρια. Δουλεύοντας αλεύρι από το Τορίνο, με «αναλογική» διάθεση, φουρνίζουν προζυμένιο ψωμί, καρβέλι σίκαλης και πολύσπορο.
Στα σάντουιτς τώρα, αν τα δοκιμάσετε δεν υπάρχει επιστροφή. Θα τα δείτε να στέκονται το ένα πάνω στον άλλο, σε αρκετούς συνδυασμούς που ίσως σας δυσκολέψουν στην επιλογή. Το φυστίκι εδώ ήταν πρωταγωνιστής πριν γίνει τρεντ, οπότε δοκιμάστε μορταδέλα με ντομάτα, φέτα και φυστίκι.
Black Salami | Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια