Τσάρος: Το πιροσκάδικο στη Νέα Σμύρνη που δεν ήξερες ότι υπάρχει

Στη Νέα Σμύρνη υπάρχει ένα πιροσκάδικο που τηγανίζει τίμια πιροσκί, τσεμπουρέκ και χατσαπούρι. Το επισκεφθήκαμε και τα δοκιμάσαμε.
- 23/06/2025
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Έχοντας μεγαλώσει στη Νέα Σμύρνη, η πλατεία, ανέκαθεν, αποτελούσε τον προορισμό της παρέας. Για καφέ, για φαγητό, για βόλτα.
Η πλατεία τα έχει όλα και κάθε τόσο ένα νέο μαγαζί έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. Η Νέα Σμύρνη, όμως, δεν είναι μόνο η πλατεία της. Στα πέριξ, χωμένα ανάμεσα σε πολυκατοικίες και σε κεντρικά σημεία, όπως κατά μήκος της Βενιζέλου, υπάρχουν μαγαζιά που αξίζουν μια δοκιμή.
Ένα από αυτά είναι ο Τσάρος, ένα πιροσκάδικο στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας που βρίσκεται απέναντι από τη στάση του τραμ «Μυκάλης», πίσω από το παρκάκι της στάσης του «219».
Για πιροσκί, τσεμπουρέκ και χατσαπούρι στον Τσάρο
Στην τσιμεντένια βεράντα του Τσάρου υπάρχουν μερικά τραπέζια –τίποτα το ιδιαίτερο, ενώ μπροστά σας θα αντικρίσετε μια βιτρίνα γεμάτη με καλούδια της κουζίνας της ανατολικής Ευρώπης: πιροσκί, τσεμπουρέκ και χατσαπούρι, όλα με διάφορες γεμίσεις.
Τα πιροσκί είναι αφράτα «μαξιλάρια» ζύμης, από τις πιο χαρακτηριστικές λιχουδιές της ρώσικης κουζίνας και όχι μόνο. Γεμίζονται με κιμά, πατάτα, τυρί, μανιτάρια. Τηγανίζονται ή ψήνονται, αποτελώντας ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες.
Από την άλλη, τα τσεμπουρέκ έρχονται κυρίως από τις κουλτούρες των Τατάρων και των Κριμαίων. Έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και γεμίζονται παραδοσιακά με κιμά. Σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Ρωσίας, τρώγονται ως το απόλυτο street food.
Τα χατσαπούρι είναι ένα παραδοσιακό γεωργιανό πιάτο, το οποίο συναντάται και σε άλλες χώρες. Είναι ένα είδος γεμιστού ψωμιού με τυρί, που έρχεται σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή. Για τη γεωργιανή κουζίνα αποτελεί σύμβολο και θεωρείται τόσο σημαντικό που υπάρχει ακόμα και ο «Δείκτης Χατσαπούρι» για την παρακολούθηση του πληθωρισμού με βάση το κόστος παρασκευής του.
Επιστρέφοντας στον Τσάρο, στα αριστερά του μαγαζιού θα αντικρίσετε την κουζίνα που μοιάζει να μην σταματά στιγμή. Ζυμάρια ανοίγονται και γεμίζουν με κιμά, τυριά, πατάτα, τηγανίζονται και βγαίνουν χρυσαφένια. Το πιροσκί με τον κιμά ήταν νόστιμο, αν και θα μπορούσε να έχει παραπάνω γέμιση. Το τσεμπουρέκ, με τη λεπτή του ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρο είχε γέμιση πατάτας, κάπως ανάλατο για τα δικά μου γούστα, ίσως ο κιμάς και το τυρί του ταίριαζαν καλύτερα.
Όπως όλα τα τηγανητά, όμως, τρώγονται ιδανικά την ώρα που βγαίνουν από το τηγάνι, που τα δαγκώνετε και αχνίζουν. Εάν τα πετύχετε την ώρα εκείνη, θα τα ευχαριστηθείτε.
Στον Τσάρο θα βρείτε επίσης χειροποίητα πελμένι. Πρόκειται για παραδοσιακά ρώσικα ζυμαρικά, γεμιστά, τα οποία βράζονται και σερβίρονται είτε με βούτυρο, ξινή κρέμα, ξύδι ή ζωμό. Παραδοσιακά φτιάχνονται με όλη την οικογένεια, σαν μια ιεροτελεστία που όλοι έρχονται πιο κοντά.
Γενικώς, η κουζίνα της ανατολικής Ευρώπης είναι απλή και ζεστή. Με πρωταγωνιστές υλικά καθημερινά και συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά. Σε αυτή θα βρείτε σούπες, όπως το μπορς, πίτες, πατατοσαλάτα, γεμιστά λάχανα και ξινά αγγουράκια. Καθόλου φανταχτερή, αλλά πεντανόστιμη.