Τα νέα μαγαζιά της Αθήνας για φαγητό και ποτό: Από κινηματογραφικό μπαρ μέχρι κρητικό καφενείο
Η Αθήνα βρίσκει πάντα τρόπους να ανανεώνεται. Νέα μαγαζιά ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά, έτοιμα να μας σερβίρουν γεύσεις, εικόνες και vibes. Ανάμεσα στις προτάσεις, μια τρομερή ναπολιτάνικη πιτσαρία, ένα καφενείο που σερβίρει κεφτεδάκια και χοχλιούς κι ένα μπαρ στο οποίο όλοι αναφέρονται με λάθος όνομα!
- 14/07/2025, 13:34
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Τι κι αν είναι καλοκαίρι; Η Αθήνα συνεχίζει να παραμένει ανήσυχη και εξωστρεφής, συστήνοντάς μας νέα μαγαζιά, εστιατόρια και μπαρ.
Είτε μετρούν λίγες εβδομάδες λειτουργίας, είτε άνοιξαν πριν από μερικούς μήνες, τα φρέσκα μαγαζιά της πόλης μάς καλούν να τα γνωρίσουμε και να αισθανθούμε πως βρήκαμε τον χώρο όπου όχι μόνο θα περάσουμε το καλοκαίρι μας, αλλά θα ξεχειμωνιάσουμε κιόλας.
¡Topa!
Ένα από τα μαγαζιά που συζητιούνται πολύ το τελευταίο διάστημα είναι το ¡Topa!. Στην πάντα ζωντανή Φωκίωνος Νέγρη, το ¡Topa! μπλέκει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων. Σε αυτό το καφενείο θα βρείτε μενού με μικρά πιάτα που μπαίνουν στη μέση, ταιριάζοντας ιδανικά με τσικουδιά και βερμούτ.
Από το τηγάνι βγαίνουν κεφτεδάκια πρόβειου κρέατος και γαριδάκι, ενώ ιδιαίτερο σουξέ έχει η “τορτίγια Μπιλμπάο” – ομελέτα με φέτες πατάτας. Στα πιάτα, επίσης, θα βρείτε χοχλιούς και αρνί τσιγαριαστό.
Φωκίωνος Νέγρη 43, Κυψέλη
Hafu
Ο Σωτήρης Κοντιζάς επέστρεψε με το Hafu στο κέντρο της Αθήνας, δίνοντας μια φυσική συνέχεια στη μαγειρική του πορεία. Το Hafu είναι ιαπωνικός όρος που αναφέρεται σε άτομο με μισή ιαπωνική και μισή μη-ιαπωνική καταγωγή. Ακριβώς όπως ο ίδιος ο σεφ.
Στο μενού, όσοι αγαπάτε την κουζίνα του Κοντιζά, θα βρείτε γνώριμα πιάτα, όπως μπέργκερ μπακαλιάρου, πατατόψωμο, «ψάρι για μωρά», «γαβ-γαρ», soba noodles με ταχίνι. Τηγανητό κοτόπουλο, μαγιάτικο usuzukuri φρικασέ και γαρίδες σε φύλλο ρυζιού είναι επίσης ορισμένα από τα πιάτα που θα απολαύσετε στο Hafu, μια ανάσα από τα μπαχαράδικα της Ευρυπίδου (και το έτερο εστιατόριο του Κοντιζά, Tanpopo).
Δραγατσανίου 8, Αθήνα
Liystor
Προς το τέλος της Ερμού στεγαζόταν κάποτε το σπίτι του αρχαιολόγου Κυριάκου Πιττάκη, του οποίου οι ανασκαφές έφεραν στο φως της Κλεψύδρα της Ακρόπολης (μια φυσική πηγή που τα νερά της πότε ξεχείλιζαν και πότε χάνονταν μέσα στο βράχο, θυμίζοντας κλεψύδρα που αναποδογυρίζει). Εκεί ακριβώς σήμερα στεγάζεται το Liystor, το εστιατόριο που το όνομά του – που σημαίνει “ο κλέφτης του νερού” – είναι εμπνευσμένο από την ανακάλυψη του Πιττάκη.
Το εστιατόριο ανοίγει από το πρωί σερβίροντας προσεγμένο brunch (με το προζυμένιο ψωμί, τα αβγά, τα pancakes και τα αφράτα brioche να πρωταγωνιστούν), ενώ οι επιλογές για lunch και dinner περιστρέφονται κυρίως γύρω από το κρέας και το ψάρι, με προτάσεις όπως τα αρνίσια παϊδάκια με φέτα, φρέσκα φασολάκια και σάλτσα αρωματικών ή η τσιπούρα με χόρτα εποχής και γκρεμολάτα λιαστής ντομάτας. Θα βρείτε και χορτοφαγικά πιάτα όπως το ριζότο με καμένη αγκινάρα και τηγανητή κάπαρη. Ξεχωριστή μνεία αξίζει στο κελάρι τους, με ενημερωμένη λίστα κρασιών και μεγάλη γκάμα ετικετών.
Ερμού 92-94, Αθήνα
Anther
Αφήνοντας πίσω την Ερμού και ανηφορίζοντας προς την Αγίας Ειρήνης, θα συναντήσετε το ξενοδοχείο Perianth, μέσα στο οποίο «ανθίζει» το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Anther.
Μια τόσο λυρική λέξη δεν θα μπορούσε να μη σημαίνει κάτι όμορφο: προέρχεται από τη λέξη «ανθήρας», που στη βοτανική είναι το τμήμα του στήμονα που περιέχει τη γύρη, δηλαδή την “τροφή”. Έμπνευση για το εύηχο όνομα αποτελεί βέβαια και η ίδια η περιοχή που το φιλοξενεί, αφού η πλατεία Αγίας Ειρήνης ήταν κάποτε η πλατεία των ανθοπωλών.
Το Anther ξεκινά τη μέρα του με πρωινό, συνεχίζει με all-day brunch και lunch (που σερβίρονται μέχρι τις 6:00 μ.μ.), και ολοκληρώνεται με dinner, με την υπογραφή του σεφ Νάσου Τσιρονίκου. Πρωταγωνιστές είναι τα προϊόντα από όλη την Ελλάδα, με τα πιάτα – στα οποία θα βρείτε από ψάρι ημέρας μέχρι ταλιατέλες με γαρίδες κι από κοτόπουλο με φιστίκια Αιγίνης μέχρι φιλέτο black angus – να βασίζονται στην παράδοση και να αποκτούν μια σύγχρονη ταυτότητα.
Βασιλικής 2, Αθήνα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ANTHER (@anther_restaurant)
Knack & Snack
Το Knack & Snack είναι η νέα πιτσαρία στον Κεραμεικό. Το σημείο είναι ιδιαίτερο: στον πρώτο όροφο στεγάζονται εκθέσεις, ενώ στην ταράτσα λειτουργεί η self-service πιτσαρία.
Εδώ, η ζύμη ωριμάζει για 72 ώρες πριν ψηθεί στον ξυλόφουρνο. Οι γεύσεις εκπλήσσουν, με απρόσμενους συνδυασμούς: παρμεζάνα και προσούτο crudo συναντούν μαρμελάδα σύκου και λάδι μέντας στην πίτσα Dada, ενώ η Astratta φέρνει κρέμα κολοκυθιού, μοτσαρέλα fior di latte και πίκλα κρεμμυδιού. Στο μενού δεν θα βρείτε σαλάτες και πολλά ορεκτικά, αξίζει όμως σίγουρα να δοκιμάσετε τα σκορδόψωμα με παρμεζάνα, όπως και το καλτσόνε με βαρελίσια φέτα, μέλι Ελάτης, πατέ ελιάς Καλαμών και θυμάρι. Συνδυάστε το με μία από τις ψαγμένες μπύρες που θα βρείτε στο Knack & Snack και έχετε την τέλεια καλοκαιρινή πρόταση για easy dinner (προσοχή μόνο στο ωράριο, καθώς τα μεσάνυχτα τα ρολά κατεβαίνουν).
Περσεφόνης 7, Κεραμεικός
Ideal [ή Bar not in Athens]
Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην Αθήνα είναι το μπαρ Ideal. Το όνομά του είναι αυτό, αν και η μεγάλη φωτεινή ρετρό επιγραφή γράφει “Bar not in Athens”, με αποτέλεσμα πολλοί να το αποκαλούν έτσι. Όπως και να το πεις, το συγκεκριμένο μπαρ είναι ένα κινηματογραφικό σκηνικό. Ένα μέρος που νομίζεις ότι ξεπήδησε από κάποιο φιλμ νουάρ, όπου ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ συναντά τη Ρίτα Χέιγουορθ. Μόνο που βρίσκεται στη γωνία της Ζωοδόχου Πηγής με τον πεζόδρομο της Κιάφας (εκεί όπου για χρόνια λειτουργούσε το μπαρ Jarmusch, για τους παλιότερους).
Το Ideal παίζει βινύλια, διαθέτει hi-fi ηχοσύστημα και σερβίρει κοκτέιλ χωρίς στημένα vibes. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Κιάφας 8, Εξάρχεια