Το Κουζουλό: Αυθεντικές κρητικές γεύσεις από τον ορεινό Μυλοπόταμο απευθείας στην Ηλιούπολη
Το Κουζουλό φέρνει το κρητικό φαγητό και τη φιλοξενία στα Νότια Προάστια με ρακές, αντικριστό και αρχαίες συνταγές.
- 15/11/2025, 09:15
- Κείμενο: Νικολέττα Σταμάτη
Αν έχεις επισκεφτεί έστω και μία φορά την Κρήτη, είναι κανόνας ότι μετά αναζητάς παντού τις γεύσεις της. Κάπως έτσι κι εγώ, μετά από ένα ταξίδι στα Χανιά, όπου λάτρεψα το φαγητό, κατέληξα να δοκιμάζω κρητικά μαγαζιά στην Αθήνα μέχρι να βρω κάτι πραγματικά γνήσιο σε όλα τα επίπεδα. Οπότε, όταν είδα το βίντεο ενός φίλου στο TikTok, που έλεγε ότι επισκέφτηκε ένα μαγαζί με κρητική κουζίνα στην Ηλιούπολη με νόστιμα και αυθεντικά πιάτα και με διάχυτη τη διάσημη κρητική φιλοξενία, δεν γινόταν να μην κανονίσω αμέσως να πάω να το δοκιμάσω.
Μόλις λίγες μέρες μετά, λοιπόν, βρέθηκα στη Λεωφόρο Ειρήνης και στο “Κουζουλό”. Ο χώρος μικρός, αλλά πολύ ζεστά διακοσμημένος, με σχεδόν τα πάντα γύρω να θυμίζουν την Κρήτη και με τον ήχο της λύρας να ακούγεται μόνιμα από τα ηχεία. Η φιλοξενία (που υποσχέθηκε ο φίλος στο βίντεο του) γίνεται αντιληπτή σχεδόν αμέσως. Σε καλωσορίζουν σαν να είσαι πελάτης τους από πάντα και ένα καραφάκι ρακή έρχεται για το κέρασμα, οριακά πριν καν προλάβεις να καθίσεις στο τραπέζι σου. Και οι πιθανότητες λένε ότι μέχρι να φύγεις, θα σού έχει έρθει τουλάχιστον ένα ακόμα κερασμένο από το μαγαζί, μαζί με κάποιο κρητικό έδεσμα. Εξάλλου, στο μεταξύ σίγουρα θα έχετε γίνει φίλοι με τον Γιώργο, τον ιδιοκτήτη, που είναι ο ορισμός του ανοιχτόκαρδου κρητικού, που θέλει να σε κάνει να νιώσεις σαν το σπίτι σου, να μάθει ποιος είναι ο κάθε πελάτης ξεχωριστά και -αν σε δει να έχεις όρεξη- να σού πει και τη δική του ιστορία. Και, ανάλογα το κέφι και την περίσταση, ίσως καταλήξετε να τραγουδάτε και παρέα.
Το highlight, βέβαια, σε κάθε περίπτωση είναι το φαγητό, αφού “Το Κουζουλό” είναι ο ορισμός της κρητικής κουζίνας στα καλύτερά της. Είτε έχεις όρεξη για κάτι 100% αυθεντικό και παραδοσιακό είτε θες και το λίγο πιο “πειραγμένο”. Τα τυροπιτάκια με ξινομυζήθρα και τα χορτοπιτάκια με κρητικά μυρωδικά (ζήτα mix!) είναι άχαστη επιλογή και ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα σου. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για παραδοσιακό φαγητό και Κρήτη και να μην παραγγείλεις απάκια χοιρινά με λαχανικά και παλαιωμένο ξύδι, χοχλιούς μπουμπουριστούς και χειροποίητα σκιουφιχτά με απάκι κοτόπουλο. Κι αν, όπως είπαμε και πιο πάνω, θες να δοκιμάσεις και κάτι πιο πειραγμένο, σού προτείνω να αντικαταστήσεις τους παραδοσιακούς χοχλιούς μπουμπουριστούς με ριζότο με φιλέτα σαλιγκαριών, αλλά και να βουτήξεις όλα όσα θα φας σε τζατζίκι με αβοκάντο Χανίων. Σε περίπτωση, που είσαι από εκείνους που θέλουν οπωσδήποτε και σαλάτα στο τραπέζι, θα σού έλεγα να παραγγείλεις τη σαλάτα του Δία, την οποία έχουν βασίσει σε αρχαία συνταγή και αποτελείται από μαρούλι, ρόκα, άνηθο, κουκουνάρια, καρύδια, ξινόμηλο, φέτα, κατσικίσιο τυρί, πετιμέζι και μέλι.
Να φροντίσεις, πάντως, να κρατήσεις χώρο και για άλλα. Γιατί το “main event” του μαγαζιού βρίσκεται στα κρεατικά του. Εκεί, εκτός από τις κλασικές μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες, αλλά και τη γουρουνοπούλα στον φούρνο, θα βρεις τον βασικό λόγο για να επισκεφτείς “Το Κουζουλό”· το αντικριστό του. Πολύ καλά αλατισμένο κρέας, δηλαδή, κομμένο σε επίπεδα κομμάτια, που έρχονται και ψήνονται σε μία όρθια ψησταριά, αντικριστά της φωτιάς αντί από πάνω της, όπως συνηθίζεται. Το αποτέλεσμα; Τραγανιστή πέτσα με το χοντρό αλάτι να ξεχωρίζει και κρέας που λιώνει μόλις το κόβεις. Η τεχνική είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και την εφαρμόζουν σε αρνί, που είναι και η πλήρως παραδοσιακή εκδοχή, αλλά και σε χοιρινή πανσέτα. Θα αφήσουμε στο προσωπικό σου γούστο το τι από τα δύο θα επιλέξεις.
Κι αν νιώθεις ότι έχεις περιθώρια και αντέχεις κι άλλο, κλείσε αυτό το γαστρονομικό ταξίδι στην Κρήτη με ένα γλυκό. Πάρε είτε τα παραδοσιακά τυροπιτάκια με μέλι και κανέλα είτε τη σφακιανή πίτα με μέλι. Και -γιατί όχι;- συνόδευσέ τα και με ένα ρακόμελο.