Θοδωρής Αρματάς: Ο private chef που φέρνει το fine dining στο γιορτινό μας τραπέζι
Xmas Guide 2025
Με εμπειρία σε βραβευμένες με αστέρι Michelin κουζίνες, όπως αυτές των εστιατορίων Σπονδή και Delta, ο νεαρός σεφ έστησε τη Phao: ένα ευέλικτο private dining concept που προσαρμόζεται σε κάθε περίσταση – από intimate dinners μέχρι μεγάλα γιορτινά τραπέζια και exlusive gatherings.
- 14/12/2025, 10:00
- Κείμενο: Άννα Φαρδή
- Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τούμπανος
Πότε φάγατε τελευταία φορά χωρίς περισπασμούς, έχοντας στραμμένη την προσοχή σας αποκλειστικά στο πιάτο σας και στους συνδαιτημόνες σας; Σίγουρα η απάντηση έρχεται στο νου πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι περιμένατε: η πληροφορία που λαμβάνουμε από εξωτερικά ερεθίσματα πλέον έχει γίνει τόσο πολλή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μας στερεί χρόνο από την προσήλωση σε όσα μπαίνουν προς τα μέσα μας, από την τροφή έως τις κουβέντες των αγαπημένων μας.
Με όλα αυτά στον νου και ένα πάθος για τη μαγειρική, ήδη από την παιδική του ηλικία, ο Θοδωρής Αρματάς αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να αφήσει την επιτυχημένη πορεία του σε κουζίνες όπως αυτή της «Σπονδής» και του «Delta» και να ξεκινήσει ένα δικό του πρότζεκτ γιατί, όπως λέει, «δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εξαιρετικό φαγητό, αλλά φαγητό που να φτάνει στην καρδιά του καλεσμένου μας, κάνοντας το private dinner ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της ζωής και των αναμνήσεών του».
Έτσι, τα private dinners “Phao-stories around the table” άρχισαν σιγά μα συστηματικά να καταλαμβάνουν τα νότια χαρίζοντας όχι μόνο μια fine dining εμπειρία, αλλά και ιδιωτικές στιγμές που σπανίζουν στην καθημερινότητα.

Από dinners με comfort fine dining μενού και λιγότερους συμμετέχοντες, μέχρι μεγαλύτερα events, το Phao αναλαμβάνει να φέρει με σύγχρονο σέρβις στον χώρο του κοινού του μία πριβέ εμπειρία βασισμένη σε εξελιγμένες μαγειρικές τεχνικές, προσεγμένες πρώτες ύλες και pairings, η οποία πρώτα απ’ όλα να ταιριάζει με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των ατόμων που θα τη βιώσουν. Για όλα αυτά και πολύ περισσότερα, μιλήσαμε με τον σεφ Θοδωρή Αρματά, ο οποίος φαίνεται πως θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
Πες μας δυο λόγια για τη διαδρομή σου.
Τελειώνοντας το σχολείο, αποφάσισα να σπουδάσω Marketing και Επικοινωνία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όμως στο δεύτερο έτος αποφάσισα να γραφτώ και σε μια ιδιωτική σχολή μαγειρικής. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω από πολύ μικρός – είχα ξεκινήσει να μαγειρεύω απ’ τα επτά μου–, αλλά στη Δευτέρα λυκείου αποφάσισα να αφήσω αυτό το όνειρο στην άκρη και να πιάσω μια «πραγματική» δουλειά· δηλαδή ό,τι είχα μάθει ότι θεωρείται «πραγματική».
Λόγω εγωισμού, κυρίως, ήθελα να καλύψω μόνος μου τα έξοδα της νέας σχολής, οπότε παράλληλα ξεκίνησα δουλειά σε εστιατόριο, ενώ δεν εγκατέλειψα και τις σπουδές μου στο Marketing. Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία στις κουζίνες, στις οποίες παρέμεινα και για την επόμενη επταετία: πρώτα σε μεσογειακή κουζίνα, έπειτα σε μπιστρό με ελληνική ώσπου έκανα το πρώτο μου βήμα στο fine dining πηγαίνοντας για δοκιμαστικό στη «Σπονδή» και για τον επόμενο χρόνο ήρθα σε επαφή με τη βραβευμένη με δύο αστέρια Michelin γαλλική κουζίνα της.
Και τελικά πώς βρέθηκες στο Delta;
Για τουλάχιστον έναν μήνα τους έπαιρνα τηλέφωνο ζητώντας να δει κάποιος το βιογραφικό μου, ώσπου το είδε ο σεφ Θάνος Φέσκος και με κάλεσε για δοκιμαστικό. Μπαίνοντας στην ομάδα βρέθηκα μπροστά σε ένα ακόμα πιο αναβαθμισμένο επίπεδο. Στην κουζίνα υπήρχαν 20-22 σεφ, κάτι που δεν είχα ξανασυναντήσει, κι αυτό για να ταΐσουμε μόλις 30-40 επισκέπτες! Ήταν σαν να έχω πάει να δουλέψω στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, χωρίς να φύγω από την πόλη μου!
Πώς αποφάσισες να φύγεις από τις κουζίνες άλλων και να ξεκινήσεις τη “Phao”;
Είχα διάφορα projects στο μυαλό μου, από καντίνες μέχρι μαγαζιά που πουλάνε ένα συγκεκριμένο φαγητό, ώσπου βρέθηκα να κάνω ένα private dinner σε μία βίλα. Αφού το σκέφτηκα και ανέλυσα πολύ, συνειδητοποίησα ότι τα private events είναι κάτι που θα κάνω με πολλή απόλαυση.

Μέχρι στιγμής πώς αξιολογείς αυτό το ρίσκο;
Θα σου πω κάτι ενδεικτικό: πριν ξεκινήσω, είχα μαζέψει ένα ποσό για να μπορέσω να στηρίξω την επιχείρηση μέχρι να αρχίσει να έχει έσοδα. Στον πρώτο χρόνο, έφτασα έναν μήνα πριν εξαντλήσω αυτό το ποσό και χρειαστεί να ξαναρχίσω να στέλνω βιογραφικά! Από εκει και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους και έμαθα ότι πάντα πρέπει να αναζητώ την επόμενη δουλειά είτε η εταιρία βρίσκεται σε ένα καλό οικονομικό επίπεδο είτε όχι. Πλέον έχουμε αναπτυχθεί σε έναν πολύ καλό βαθμό: πέρυσι το φθινόπωρο αναλάβαμε ένα πολύ μεγάλο event, το TedX Athens, όπου μαγειρέψαμε για 3000 άτομα, ενώ τη σεζόν που πέρασε συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με το “One&Only” στην Τζια, αναλαμβάνοντας ως αποκλειστικοί συνεργάτες το private dining. Στα δύο χρόνια της εταιρίας έχω μαγειρέψει σε πάνω από 450 άτομα και τον τελευταίο χρόνο επενδύουμε και στο content creation στα social media. Πλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αφορούν καθαρά το ότι το brand μας μεγαλώνει, οπότε είναι θετικά.
Έχεις σκεφτεί καθόλου πού θα ήθελες να βρίσκεται η “Phao” σε μια δεκαετία;
Ναι (γελάει), έχω πλάνα και για 3 και για 5 και για 10 χρόνια! Θα είμαστε το μεγαλύτερο luxury brand εστίασης στην Ελλάδα, όχι μόνο στην κατηγόρια του private dining, αλλά απέναντι σε μεγάλα brand εστίασης. Θα ήθελα να προσφέρουμε στο πελατολόγιό μας μια πλήρη εμπειρία πέρα από το φαγητό, που να έχει και στοιχεία ψυχαγωγίας.
Ποια είναι η εμπειρία κάποιου που θα κλείσει ένα private dinner;
Πρώτα απ’ όλα μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στις τρεις επιλογές που προσφέρουμε: το comfort fine dining, όπου μέχρι 8 καλεσμένοι δοκιμάζουν μενού τριών έως δέκα πιάτων, το family style όπου μέχρι 25 άτομα μοιράζονται τα πιάτα στο κέντρο του τραπεζιού και το buffet, όπου οι γεύσεις που δημιουργούνται ταιριάζονται από τους ίδιους τους καλεσμένους στον μπουφέ. Όλα τα μενού διαμορφώνονται ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις των πελατών μας. Φτάνουμε στον χώρο του πελάτη με τις πρώτες ύλες μας, μαγειρεύουμε επιτόπου, αφού έχουμε διασφαλίσει αν χρειάζεται να φέρουμε συμπληρωματικά εργαλεία ή να προσαρμόσουμε το μενού στον υπάρχοντα εξοπλισμό, σερβίρουμε το δείπνο και στο τέλος καθαρίζουμε. Την πιο πλήρη εμπειρία της “Phao” τη βιώνουν σίγουρα με το comfort fine dining, καθώς η συμμετοχή λιγότερων ατόμων εξασφαλίζει και περισσότερη προσοχή στο φαγητό, άρα και παραπάνω ηρεμία, συγκέντρωση και απόλαυση. Θέλουμε το φαγητό να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, να είναι αντικείμενο συζήτησης και να δημιουργεί κοινές αναμνήσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Για τα Χριστούγεννα τι ετοιμάζετε;
Πρώτα απ’ όλα έχουμε ένα event, ένα four-hands dinner με τον Τίμο Ζαχαράτο και τον Τάσο Καρακάση με ένα μενού δέκα σταδίων. Στις γιορτές κάνουμε κυρίως το family style dining, ώστε να συμπεριληφθεί ολόκληρη η οικογένεια χωρίς περιορισμό στα άτομα. Σχεδιάζουμε μενού βασισμένα στην παράδοση, όπως ρολό γαλοπούλας και αργοψημένο αρνί στο φούρνο, αλλά με αναβαθμισμένες τεχνικές και εξυπηρέτηση. Επιπλέον, θα αξιοποιήσουμε ιδιαίτερες τοπικές ύλες από όλη την Ελλάδα, δίνοντας μια άλλη νότα σε φαγητά τα οποία έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε τη γιορτινή περίοδο.
Πώς είναι να μοιράζεσαι τόσο προσωπικές βραδιές και εμπειρίες με τόσους ανθρώπους;
Παρότι η βραδιά ξεκινάει πάντα με κάποια επιφύλαξη μέχρι να μας νιώσουν άνετα στο χώρο τους, μετά την πρώτη μπουκιά είναι σαν να μας γνωρίζουν εδώ και χρόνια. Ανοίγονται και εκφράζονται αυθόρμητα και ειλικρινά πάνω από το τραπέζι, γιατί είναι τόσο έντονο συναισθηματικά το μοίρασμα του φαγητού.
