Wine Pairing: Άγρια, τανικά κόκκινα κρασιά
Athens Riviera Premium Wine List
Ο Σίμος Γεωργόπουλος χαρτογραφεί τις βασικότερες κατηγορίες κρασιού και επισημαίνει πιάτα που θα εντυπωσιάσουν αλλά και θα ενοχλήσουν πλάι τους!
- 24/11/2025, 10:45
- Κείμενο: Σίμος Γεωργόπουλος
Ναι, ο τίτλος έπρεπε να είναι πιο διπλωματικός, ωστόσο αυτή η κατηγορία δεν χρειάζεται… χαϊδέματα αφού αποτελεί την πιο αγαπημένη των οπαδών των ερυθρών. Άλλωστε ο όρος «κοκκινάκιας» χτίστηκε πάνω στη γευστική τους δύναμη!
Η τελευταία πατά πάνω σε σκούρο χρώμα, υψηλή οξύτητα και άφθονες τανίνες που προέρχονται από εκτεταμένος εκχυλίσεις αλλά και από την ωρίμανση σε μικρά, καινούργια βαρέλια. Τα αρώματα των μαύρων φρούτων, του κέδρου και τον γλυκών μπαχαριών κυριαρχούν, ενώ το σώμα συνήθως είναι τουλάχιστον μέτριο. Βέβαια όλα τα παραπάνω μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία, όχι όμως και η επιθετικότητα η οποία πρέπει να είναι το λάβαρο του στυλ!
Αυτή είναι που το καθιστά ιδανικό για παχιά κρέατα όπως αρνί, κατσίκι ή προβατίνα, αφού σπάει τη λιπαρότητα, ξεπλένοντας το στόμα μετά από κάθε μπουκιά. Υπέροχο όμως είναι και με στήθος πάπιας ή λιπαρές μοσχαρίσιες κοπές ψημένες medium rare, αφού ο συνδυασμός με κρέατα που έχουν χάσει τον ζουμερό τους χαρακτήρα θα κάνει το στόμα τσαρούχι!
Τα πράγματα βέβαια αλλάζουν με τον χρόνο, μιας και αυτά τα κρασιά αγαπούν ιδιαίτερα τον ύπνο μέσα σε σκοτεινά κελάρια! Ο βελούδινος χαρακτήρας που αποκτούν με την παλαίωση διευρύνει τις επιλογές, βάζοντας (εκτός των άλλων) και κυνήγι στο παιχνίδι.
Ένα υπέροχο κρασί για να γνωρίσετε το στυλ
Κτήμα Κατσαρού, Κτήμα Κατσαρού Ερυθρό

Στο άκουσμα της φράσης «μικρός, περφεξιονιστής παραγωγός» το Κτήμα Κατσαρού είναι σίγουρα από τα πρώτα που έρχεται στο μυαλό. Γιατί το οινοποιείο από την Κρανιά Ολύμπου υπηρετεί καλύτερα από κάθε άλλο το motto «λίγα και καλά» ενώ παράλληλα έχει προσφέρει στο ελληνικό κρασί κάποιες από τις πλέον εμβληματικές ετικέτες με cult status.
Το ερυθρό του blend από Cabernet Sauvignon και Merlot είναι η πιο φημισμένη εξ αυτών και προσφέρει τρομακτική συμπύκνωση, αρωματική πολυπλοκότητα και σπάνια γευστική δομή. Ένα αντικείμενο πόθου που έχει την ικανότητα να συγκινεί το ίδιο στη νιότη του αλλά και μετά από μια 20ετία!
Ποικιλίες / περιοχές που υπηρετούν αυτό το προφίλ
Το παντοδύναμο και άριστα εγκλιματισμένο στη χώρα μας Cabernet Sauvignon ως το σπουδαιότερο ερυθρό σταφύλι του κόσμου δεν θα μπορούσε να μην ηγείται της λίστας. Τον χορό των γηγενών ποικιλιών σέρνει φυσικά το Ξινόμαυρο, ενώ εδώ θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις πιο άγριες από τις premium Νεμέες.