Wine Pairing: Φρέσκα, γλυκά κρασιά
Athens Riviera Premium Wine List
Ο Σίμος Γεωργόπουλος χαρτογραφεί τις βασικότερες κατηγορίες κρασιού και επισημαίνει πιάτα που θα εντυπωσιάσουν αλλά και θα ενοχλήσουν πλάι τους!
- 24/11/2025, 10:24
- Κείμενο: Σίμος Γεωργόπουλος
Σαγηνεύουν με το χρυσαφένιο τους χρώμα. Προκαλούν αρωματικές εκρήξεις κίτρινων φρούτων, λουλουδιών, μελιού, δυόσμου και βασιλικού. Παρασέρνουν σε ένα ντελικάτο, αιθέριο γλυκό ταγκό. Η γοητεία των γλυκών κρασιών είναι αναμφισβήτητη και μια ζεστή χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να την προσφέρει απλόχερα.
Για την παραγωγή τους απαραίτητη είναι η επιλογή υπερώριμων ή ακόμα και ελαφριά αφυδατωμένων σταφυλιών πλούσιων σε σάκχαρα, ώστε και κάποια να μείνουν αζύμωτα δίνοντας την γλύκα αλλά και να έχουμε επαρκή αλκοόλη. Επίσης απαιτείται και το σταμάτημα της ζύμωσης, κάτι που μπορεί να προκείψει με ψύξη, θείωση η ενίσχυση του κρασιού με αλκοόλη οινικής προέλευσης η οποία θα «πνίξει» τους ζυμομύκητες.
Αν θυμηθούμε την αρχή της ομοιότητας του χρώματος αλλά και την ηλικίας πιάτου-κρασιού, μπορούμε να προβλέψουμε και τα ιδανικά παντρέματα αυτών των κρασιών που δεν νοιώθουν καθόλου το άγγιγμα του ξύλου. Ντελικάτες μους λεμονιού ή λευκής σοκολάτας, καλοκαιρινές τάρτες, φρουτοσαλάτες ή μια λαχταριστή Pavlova σίγουρα θα διασφαλίσουν τέλειες αρμονίες ενώ το ίδιο θα συμβεί με ελαφριά μπλε τυριά όπως η Gorgonzola. Όμως η μετρημένη γλύκα και η φρεσκάδα τους μπορούν να τα φέρουν ακόμα και δίπλα σε fois gras, ινδικά πιάτα με curry, οστρακόδερμα με τροπικά φρούτα ή γλυκόξινα ασιατικά πιάτα!
Ένα υπέροχο κρασί για να γνωρίσετε το στυλ
ΕΟΣ Σάμου, Samos Vin Doux

Κανένας παραγωγός δεν μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του απόλυτου πρεσβευτή του ελληνικού κρασιού με τις αξιώσεις της ΕΟΣ Σάμου, αφού από το 1934 οπότε και ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός του νησιού έχει κάνει τα γλυκά κρασιά του γνωστά σε κάθε άκρη της γης!
Προερχόμενο από το λεπτόρογο Μοσχάτο, το Vin Doux είναι ίσως η πλέον εμβληματική ετικέτα της συλλογής αν και η οικονομικότερη! Την ίδια στιγμή είναι και το Νο1 στις πωλήσεις γλυκών κρασιών της χώρας, αφού με την εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής του καθιστά την ντελικάτη, τριανταφυλλένια γοητεία του προσιτή σε κάθε οινόφιλο.
Ποικιλίες / περιοχές που υπηρετούν αυτό το προφίλ
Όλη η Ελλάδα παράγει φρέσκα γλυκά κρασιά, όμως ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα περίφημα Μοσχάτα της Σάμου και της Λήμνου καθώς επίσης και σε αυτά της Πάτρας, του Ρίου, της Κεφαλονιάς και της Κρήτης. Αν πάλι αγαπάτε τις φυσαλίδες η Ελλάδα προσφέρει λίγα αλλά καλά ημιαφρώδη γλυκά.