Wine Pairing: Λιαστά γλυκά κρασιά ελεγχόμενης οξείδωσης
Athens Riviera Premium Wine List
Ο Σίμος Γεωργόπουλος χαρτογραφεί τις βασικότερες κατηγορίες κρασιού και επισημαίνει πιάτα που θα εντυπωσιάσουν αλλά και θα ενοχλήσουν πλάι τους!
- 24/11/2025, 10:42
- Κείμενο: Σίμος Γεωργόπουλος
Η Ελλάδα μπορεί να ζηλεύει κάποια κρασιά από χώρες με τα ψυχρά κλίματα, όμως σίγουρα αυτές ζηλεύουν τα δικά μας γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια! Ο άφθονος ήλιος της χώρας επιτρέπει την αφυδάτωση των τσαμπιών που απλώνονται σε υπαίθριους χώρους, οδηγώντας σε τρομακτική συμπύκνωση και γευστική δύναμη.
Η πολύχρονη παλαίωση που συνήθως ακολουθεί την οινοποίηση προσδίδει σε αυτά τα ελιξίρια ένα εκρηκτικά πυκνό και πολύπλοκο μπουκέτο που σαν κοινό παρονομαστή έχει την καραμέλα, το αποξηραμένο σύκο, τον χουρμά, τον καφέ, τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Αυτός ο ώριμος χαρακτήρας αναζητά αντίστοιχη ωριμότητα από τα γλυκά και τα επιδόρπια που έτσι και αλλιώς αποτελούν αυτονόητους συνοδούς τους. Συνεπώς κάθε γλυκό ταψιού ή επιδόρπιο με ανάλογα αρώματα θα προσφέρει πλάι του ένα overdose γλυκιάς ηδονής.
Πολύ ενδιαφέρον όμως είναι και το πάντρεμα των λιαστών κρασιών με έντονα, πικάντικα τυριά όπως το Roquefort, το Stilton αλλά και τα δικά μας κοπανιστή και τουλουμοτύρι, πάντρεμα που προσφέρει αξέχαστες συγκινήσεις.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στην περίπτωση της πικρής σοκολάτας, σε αντίθεση με ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο της προσδίδει φρουτώδη γεύση ή οποία έρχεται σε δυσαρμονία με την μεγάλη αρωματική ηλικία των κρασιών αυτού του τρόπου παραγωγής.
Ένα υπέροχο κρασί για να γνωρίσετε το στυλ
Ιδαία Οινοποιητική, Λιάτικο Γλυκό

Το εγχείρημα των οινολόγων Βασίλη Λαδερού και Καλλιόπης Βολιτάκη έλαβε σάρκα και οστά το 2000 και οδήγησε σε μια κορυφαίων επιδόσεων συλλογή που ενώ περιέχει και κάποιες ετικέτες από διεθνείς ποικιλίες, κυρίως αναδεικνύει το δυναμικό όλων των κορυφαίων κρητικών σταφυλιών.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι άρχισαν να λιάζουν τα σταφύλια για το πρώτο τους γλυκό Λιάτικο πριν καν χτίσουν το οινοποιείο τους στο Βενεράτο Ηρακλείου! Και η αγάπη τους για το στυλ μετουσιώθηκε σε ένα παγκόσμιας κλάσης βελούδινο νέκταρ με status ΠΟΠ Δαφνές που παραμένει πολλά-πολλά χρόνια σε βαρέλι και φιάλη πριν την κυκλοφορία του.
Ποικιλίες / περιοχές που υπηρετούν αυτό το προφίλ
Τα Λιάτικα της Κρήτης και τα Vinsanto της Σαντορίνης είναι κορυφαίοι εκπρόσωποι ενός στυλ που προσφέρει ποθητά κρασιά από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Μην απορείτε που στο ίδιο τσουβάλι μπαίνουν λευκές και κόκκινες ποικιλίες: μετά το λιάσιμο και την παλαίωση τα πάντα γίνονται… καφέ!