Wine Pairing: Μαλακά, ισορροπημένα ερυθρά κρασιά
Athens Riviera Premium Wine List
Ο Σίμος Γεωργόπουλος χαρτογραφεί τις βασικότερες κατηγορίες κρασιού και επισημαίνει πιάτα που θα εντυπωσιάσουν αλλά και θα ενοχλήσουν πλάι τους!
- 24/11/2025, 10:47
- Κείμενο: Σίμος Γεωργόπουλος
Η γευστική ζυγαριά θέλει από τη μία πλευρά της τα μαλακά στοιχεία που εμφανίζονται με τη μορφή του φρούτου και της αλκοόλης και από την άλλη την οξύτητα και τις τανίνες, κύριους εκφραστές της αγριάδας. Τα κρασιά της κατηγορίας βάζουν πάνω της τα παραπάνω ισόποσα με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν ούτε τον γλυκόπιοτο, βαρύ χαρακτήρα κάποιων ερυθρών, αλλά ούτε και το νεύρο η την επιθετικότητα κάποιων άλλων.
Αν και οι παραγωγοί έχουν πολλά οινολογικά όπλα για να ρυθμίσουν την ισορροπία, συνήθως αποφεύγουν ποικιλίες πολύ χαμηλές σε οξύτητα ή πολύ υψηλές σε τανίνες, όμως πολλές φορές δημιουργούν blend συνδυάζοντάς τες.
Σε κάθε περίπτωση τα ισορροπημένα κρασιά είναι αυτά που δεν θα πουν όχι σε κανένα πιάτο κρεατικών, ιδιαίτερα αν αυτό περιέχει ντομάτα ή έχει παρασκευαστεί σε κατσαρόλα. Φυσικά εκτός από ένα κοκκινιστό, τα ερυθρά αυτά θα ταιριάξουν ιδανικά και με παστίτσιο ή μουσακά αλλά και με όσπρια στον φούρνο. Όμως στο μυαλό του καθενός είναι ταυτισμένα με μια μπριζόλα ή ένα φιλέτο, ιδιαίτερα μάλιστα αν κανείς τα προτιμά καλοψημένα!
Προφανώς ο «μετρημένος» χαρακτήρας τους δεν θα τα κάνει να κλωτσήσουν με κανένα πιάτο κρεατικών, ωστόσο τα πιο λιπαρά ή γλυκά από αυτά θα βρουν καλύτερους συνοδούς στις κατηγορίες που ακολουθούν.
Ένα υπέροχο κρασί για να γνωρίσετε το στυλ
Οινοποιείο Δουλουφάκη, Δάφνιος Ερυθρός

Το λευκό Βιδιανό και το ερυθρό Λιάτικο βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της Κρητικής οινικής επανάστασης κα αυτό το οφείλουν τον Νίκο Δουλουφάκη. Ο σπουδαίος οινοποιός από τις Δαφνές Ηρακλείου ήταν ο πρώτος που πίστεψε σε αυτές αλλά και ο άνθρωπος που εξακολουθεί να προσφέρει κάποιες από τις κορυφαίες εκδοχές τους.
Το Δάφνιος Ερυθρός είναι μια ετικέτα που διαθέτει ΠΟΠ status και το οποίο με τον μαλακό, φρουτώδη και ευκολόπιοτο χαρακτήρα αλλά και την εξαιρετική σχέση ποιότητας/ τιμής του έβαλε το πρώιμο Λιάτικο στα χείλη κάθε οινόφιλου. Ένα υπέροχο ερυθρό που σίγουρα θα αρέσει σε όλους!
Ποικιλίες / περιοχές που υπηρετούν αυτό το προφίλ
Εκτός από το μαλακό Λιάτικο, η Κρήτη διαθέτει και το κλασικό blend Κοτσιφάλι/ Μανδηλάρι ως εκπρόσωπο της ερυθρής ισορροπίας. Η Νεμέα με το δημοφιλές Αγιωργίτικό της φυσικά και ηγείται της λίστας, η αρχαία ποικιλία Λημνιό εκπροσωπεί την ΒΑ Μακεδονία και οι ξηρές εκδοχές της Μαυροδάφνης μεγαλουργούν στα δυτικά.