Wine Pairing: Πληθωρικά, βαρελάτα λευκά κρασιά
Athens Riviera Premium Wine List
Ο Σίμος Γεωργόπουλος χαρτογραφεί τις βασικότερες κατηγορίες κρασιού και επισημαίνει πιάτα που θα εντυπωσιάσουν αλλά και θα ενοχλήσουν πλάι τους!
- 24/11/2025, 11:13
- Κείμενο: Σίμος Γεωργόπουλος
Ο ρόλος του βαρελιού στην διάπλαση ενός λευκού είναι πολύ σημαντικός, αφού κατά την παραμονή του μέσα σε αυτό το κρασί οξειδώνεται ευγενικά, εμπλουτίζεται από τα αρώματα που έχει προσδώσει στο ξύλο το εσωτερικό κάψιμο που έχει λάβει χώρα κατά την κατασκευή του, αποκτά περισσότερο όγκο και ενισχύει τη δύναμή του απορροφώντας τα στυφά στοιχεία (τανίνες).
Έτσι τα βαρελάτα λευκά είναι σχεδόν πάντα εύσωμα και πληθωρικά, βάζοντας νότες βανίλιας, μπαχαρικών και καπνού πλάι στο φρούτο της εκάστοτε ποικιλίας. Όμως και το τελευταίο είναι πιο ώριμο και γλυκό, ενώ αν τη μακροχρόνια παραμονή στο βαρέλι ακολουθήσει παλαίωση στη φιάλη θα κάνουν την εμφάνισή τους και νότες ξηρών καρπών.
Τα παραπάνω διασφαλίζουν ότι αυτά τα κρασιά θα παντρευτούν ιδανικά με πληθωρικά πιάτα λευκών κρεάτων και παχιών ψαρικών αλλά και με ένα κρεμώδες ριζότο. Ιδιαίτερα αν οι συνταγές κυριαρχούνται από «ώριμα» υλικά όπως τα μανιτάρια, τα κάστανα, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, τότε ένα βαρελάτο λευκό είναι η καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα μάλιστα αν κάποιος δεν διαθέτει στην κάβα του παλιές, λευκές φιάλες.
Αν τώρα το βαρέλι συνοδεύεται και με μεγάλη οξύτητα –όπως πχ στην περίπτωση μιας βαρελάτης Σαντορίνης- τότε ας αναζητηθούν μεγάλα ψάρια στη σχάρα η ένα αρνάκι ή κατσικάκι φρικασέ!
Ένα υπέροχο κρασί για να γνωρίσετε το στυλ
Κτήμα Τέχνη Οίνου, Ήδυσμα Δρυός Chardonnay

Δημιούργημα του μηχανικού Γιάννη Παπαδόπουλου και του αρχιτέκτονα Γιάννη Καλαϊτζίδη, το φιλόξενο οινοποιείο της Δράμας σαγηνεύει και με την ομορφιά του αλλά και με την ποιότητα των κρασιών του. Καλλιεργώντας τόσο γηγενείς όσο και ερυθρές ποικιλίες, πρωταγωνιστεί την ανάδειξη της Δράμας ως ένα υψηλών δυνατοτήτων terroir.
Όπως καταδεικνύει και το όνομά της, η σειρά Ήδυσμα Δρυός χαρακτηρίζεται από την παλαίωση σε δρύ, με το βαρέλι να προσδίδει σε αυτό το κρασί πολύπλοκο εξωτικό και ξηροκαρπάτο χαρακτήρα, υπέροχη φρεσκάδα και ατελείωτη επίγευση. Ένα κορυφαίο εγχώριο Chardonnay που αν προερχόταν από την Καλιφόρνια θα κόστιζε 10πλάσια!
Ποικιλίες / περιοχές που υπηρετούν αυτό το προφίλ
Λίγο έως πολύ, οι ποικιλίες της προηγούμενης κατηγορίας υπηρετούν ιδανικά και αυτό το στυλ. Ιδιαίτερα το Βιδιανό και το Θραψαθήρι λατρεύουν το ξύλο ενώ το Ασύρτικο προσφέρει συγκλονιστικές βαρελάτες Σαντορινιές ή μη εκδοχές. Το Chardonnay πάντως είναι ο απόλυτος βασιλιάς του βαρελιού ενώ εντυπωσιακό είναι και το πιο δυσεύρετο Viognier.