Wine Pairing: Ισορροπημένα, στρογγυλά λευκά κρασιά
Athens Riviera Premium Wine List
Ο Σίμος Γεωργόπουλος χαρτογραφεί τις βασικότερες κατηγορίες κρασιού και επισημαίνει πιάτα που θα εντυπωσιάσουν αλλά και θα ενοχλήσουν πλάι τους!
- 24/11/2025, 11:06
- Κείμενο: Σίμος Γεωργόπουλος
Εκεί που η ζυγαριά της οινικής γεύσης σταματά να γέρνει προς την πλευρά του νεύρου ή της πλαδαρότητας, βρίσκεται η χώρα αυτής της πολυδύναμης κατηγορίας. Εδώ τα κρασιά χαρακτηρίζονται από μέτριο ή πλούσιο σώμα αλλά και σχετικά χαμηλή οξύτητα, γεγονός που τους προσδίδει μια γευστική ισορροπία. Ανάλογα με την ποικιλία αλλά και τον τρόπο οινοποίησης μπορούμε να απολαύσουμε και την κρεμώδη αίσθηση κάποιων ετικετών, ενώ μια αδιόρατη γλύκα θα κάνει την εμφάνισή της στις υψηλόβαθμες cuvee.
Κάποιες φορές μπορεί να μην δρέπουν δάφνες αρωματικής εξωστρέφειας αφού τα αρώματα κίτρινων φρούτων, γλυκών λουλουδιών και βουτύρου προσφέρονται με φειδώ, όμως τα κρασιά με αυτό το προφίλ δεν έχουν αντίπαλο στο τραπέζι! Υπέροχα με λευκά κρέατα και ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, ιδανικά για πιάτα με αυγολέμονο, «λευκά» όσπρια (ρεβίθια, φασόλια) ή σουφλέ, πρακτικά δεν θα πουν όχι σε κανένα πιάτο!
Μάλιστα ο ρόλος τους στο τραπέζι γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός, αφού τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια γαστρονομία γίνεται πιο… γλυκιά, βγάζοντας από το παιχνίδι τα κρασιά με μεγάλη οξύτητα. Τέλος το ισορροπημένο τους προφίλ κάνει τα λευκά του είδους να διαπρέπουν ακόμα και όταν τους ζητηθεί να αντιμετωπίσουν μια ντουζίνα από διαφορετικά πιάτα που θα βρεθούν ταυτόχρονα στο τραπέζι.
Ένα υπέροχο κρασί για να γνωρίσετε το στυλ
Οινοποιείο Διαμαντάκη, Βιδιανό

Την τελευταία 10ετία ο κρητικός αμπελώνας έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πλέον συναρπαστικούς της χώρας, με όπλα της έναν μοναδικό πλούτο γηγενών ποικιλιών και μια νέα γενιά παθιασμένων παραγωγών.
Ένας από αυτούς είναι και ο Ζαχαρίας Διαμαντάκης που κρατά τα ηνία του οικογενειακού οινοποιείου στους Άνω Ασίτες Ηρακλείου, καλλιεργώντας με περίσσια φροντίδα 150 ημιορεινά στρέμματα.
Το Βιδιανό του προέρχεται από την ομώνυμη ποικιλία και διαθέτει όλες τις αρετές που την έχουν αναδείξει σε ντίβα όχι μόνο του κρητικού αλλά και όλου του ελληνικού κρασιού: πλούσιο σώμα, ιδανική ισορροπία, στρόγγυλη επίγευση και δροσιά για την οποία φροντίζει ο Ψηλορείτης!
Άλλες ποικιλίες / περιοχές που υπηρετούν αυτό το προφίλ
Το Βιδιανό αλλά το κοντινό σε χαρακτήρα Θραψαθήρι καθιστούν την Κρήτη πρωταγωνίστρια στο στυλ. Υπέροχο και το παρεξηγημένο Σαββατιανό της Αττικής, ενώ το Βοστιλίδι των Ιόνιων νησιών και η Κυδωνίτσα της Λακωνίας ολοκληρώνουν τους βασικούς εγχώριους εκπροσώπους. Από τα διεθνή σταφύλια, αναζητήστε οινοποιημένα σε δεξαμενή Chardonnay ή Viognier.
Στα εστιατόρια Jerár (Δάφνη) και Upon (Παλαιό Φάληρο) και στη Lake Vouliagmeni (Βουλιαγμένη).